Animale dispărute de peste 200 de ani, au apărut din nou pe râurile Prahova şi Teleajen

Dispăruţi în urmă cu mai bine de 200 de ani, se pare că mai mulţi castori au apărut din nou în Prahova. Primele zvonuri au fost date în urmă cu mai mulţi ani, însă, în ultima perioadă, animalele sunt văzute din ce în ce mai des de către vânători pe râurile Prahova şi Teleajen, scrie MediafaxŞeful Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Amatori (AJVPS) Prahova, Valeriu Bolgiu, a declarat că în Prahova, la ora actuală, există aproximativ 10-12 familii de castor, ceea ce înseamnă un număr de 20, 30 de exemplare. Primii au apărut acum câţiva ani, dar în ultima perioadă numărul lor a crescut.

“Noi avem semnale de circa 6 sau 7 ani. La început sporadic, undeva pe râul Prahova, după care am constatat că aceşti castori au un obicei: îşi fac nişte locuinţe subacvatice, rod arborii, copacii de pe malul apei şi îşi creează un dig, un baraj, în spatele căruia îşi face locuinţa. Am găsit din ce în ce mai multe urme”, a spus Bolgiu.

Castorii au fost observaţi pe râurile Prahova şi Teleajen, în special în zonele de luncă.

"Castorii sunt dispăruţi de circa 200 de ani din România. Ei au populat în perioada respectivă până pe la 1860 toate râurile interioare ale României, fiind exterminaţi practic de populaţie pentru blănuri, carne şi unele substanţe aromate care se scoteau din aceste exemplare şi care erau folosite în industria parfumurilor, la vremea aceea. Castorul a fost reintrodus în anii 1997-1999 printr-un studiu la nivel national al Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice, în zona Ţării Bârsei. Au fost aduse din Germania circa 130 de exemplare. După care, în timp, această populaţie mică la început a fost identificată în mai toată ţara. Au migrat. Au găsit condiţi bune…Nu au avut duşmani recunoscuţi. În general, castorul avea drept duşman omul. Fiind o specie reintrodusă în ţară a fost atent monitorizată şi omul nu a avut posibilitatea să distrugă exemplarele”, a mai spus Bolgiu.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?