ANI cumpără un sistem IT de 6,8 mil. euro pentru identificarea neregulilor la licitaţii

 
Conflictul de interese ar putea fi prins cu un sistem IT
Conflictul de interese ar putea fi prins cu un sistem IT

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) va organiza, la 5 martie, o licitaţie pentru un sistem informatic de prevenire a conflictelor de interese în domeniul achiziţiilor publice, valoarea proiectului fiind estimată la 30,4 milioane de lei, TVA inclusă (6,8 milioane de euro).

Durata contractului a fost stabilită pentru 12 luni de la data atribuirii, conform datelor publicate pe www.e-licitatie.ro.
Viitorii ofertanţi vor depune o garanţie de participare de 490.800 lei.

"În măsura în care Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor respinge contestaţia, ANI va reţine contestatorului din garanţia de participare suma de 10.014,45 lei. În cazul ofertanţilor care se regasesc în categoria IMM, conform Legii 346/2004, garantia de participare se constituie în procent de 50% din cuantumul precizat. Cuantumul garanţiei de bună execuţie: 10% din valoarea fără TVA a contractului atribuit", se arată în anunţul de participare.

Denumit Prevent, proiectul va fi finanţat din fonduri europene nerambursabile. Contractul de finanţare a fost semnat la finele lunii noiembrie.

În martie 2013, preşedintele ANI, Horia Georgescu, a anunţat că sistemul Prevent va funcţiona printr-o platformă cu o bază de date care va fi integrată atât la nivelul Registrului Comerţului, cât şi la nivelul instituţiilor fiscale, astfel încât să se facă relaţionarea cu persoanele conducătoare de instituţii publice sau implicate în proceduri de achiziţie publică.

Ulterior, şeful ANI a afirmat că instituţia va avea funţional, în iunie 2014, un sistem informatic care va emite avertismente în timp real atunci când apar nereguli în timpul procedurilor de achiziţii publice finanţate cu fonduri europene.

"Într-o primă fază, toate persoanele implicate în procesele de achiziţii publice finanţate cu fonduri europene vor fi monitorizate în timp real şi sistemul, denumit Prevent, va emite avertismente atunci când în timpul derulării procedurilor de licitaţie sunt semnalate rude de gradul I şi II care au legătură cu persoanele implicate în acest proces. Ulterior, monitorizarea se va extinde pentru toate licitaţiile publicate în SEAP", a spus Georgescu la finele lunii octombrie.

În urma unui studiu ANI efectuat în 2012, la care au participat peste 80 de entităţi reprezentate de consiliile locale, municipale şi reşedinţe de judeţ, au fost identificate 78 de persoane, aleşi locali, care au încasat bani publici prin procedura achiziţiilor publice, prejudiciul estimat fiind de aproximativ opt milioane de euro.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
1 -1
Shoric
10 Jan 13:45
si ca orice sistem informatic de stat platit cu milioane de euro va functiona in paralel cu alt sistem scriptic care toaca milioane de tone de hartie si necesita mii de angajati la stat care trebuie sa plimbe hartii pe salarii nesimtite.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?