Andronic: ”Statul nu are interes să dezvolte o presă independentă”

 

Statul nu are interes să dezvolte o presă independentă, care în cele mai multe cazuri înseamnă ostilă Puterii și atunci preferă exercitarea unui anumit tip de presiune, prin intermediul patronatului sau instituțiilor, susține jurnalistul Dan Andronic, într-un editorial.

”De ce nu este privită Presa de către guvernanți ca fiind un serviciu social la fel de important ca și Sănătatea sau Educația? Alte țări din Uniunea Europeană o fac. Potrivit unui studiu realizat de Reuters, singurul pe care l-am găsit, la nivelul anului 2008, subvențiile acordate presei de către Germania erau de 7,7 miliarde Euro, Marea Britanie venea pe locul doi cu 4,9 mld. Euro, iar Franţa pe trei cu circa 4,3 mld. Euro. Finlanda era pe locul unu raportat la cap de locuitor cu 130 euro”, afirmă Andronic, punctând că o mare parte din aceste sume erau acordate pentru susținerea serviciului public de TV și radio, însă se ofereau facilități și presei private, de la reducerea TVA la subvenționarea abonamentelor, reduceri taxe, sau bani dați presei minorităților. 

”Știați că în Italia se acordau câteva zeci de milioane de euro pe an pentru publicațiile scoase de colective de ziariști, fără patronat economic? Sau că Franța dădea 20 de milioane de euro anual publicațiilor online?”, a mai spus Andronic. 

Jurnalistul susține că România este ”altfel”, pentru că Statul nu are interes să dezvolte o presă independentă, care în cele mai multe cazuri înseamnă ostilă Puterii. ”Și atunci preferă exercitarea unui anumit tip de presiune, prin intermediul patronatului sau instituțiilor, care sunt mult mai sensibile la deciziile politicului decât restul jurnaliștilor. Aici discuția poate fi lungă, dar prefer să o las pe altă dată. Nu există un singur vinovat, după cum nici soluțiile nu pot veni peste noapte (...) V-ați întrebat câți ziariști sunt în România? De fapt câți oameni trăiesc din presă? Eu mi-am pus această întrebare și am găsit un răspuns vag: în jur de 25-30.000. Poate că sunt mai mulți sau mai puțini, dar în mod cert nu vorbim de o meserie care să-ți permită să te îmbogățești sau care să te ajute să emigrezi. Jurnalistica o faci din pasiune și atât!”, a completat el, în evz.ro.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?