MENIU

Alexandru Rafila: „Școlile rămân în continuare deschise. Nu există motive de panică” - Ce pot face părinții când copiii au simptome

Ministrul Sănăptății, Alexandru Rafila, a anunțat miercuri, că școlile rămân deschise în continuare, chiar dacă numărul de cazuri noi a atins un record absolut și cresterea va continua în perioada următoare. Ministrul a subliniat că scenariul rămâne valabil deocamdată, pentru că testarea va ajuta la identificarea din timp a cazurilor și a avertizat părinții să nu trimită copiii cu simptome la școală, pentru a nu răspândi COVID-19.

„Nu există, în momentul de faţă, motive de panică. Important este ca fiecare dintre noi să respectăm regulile, să încurajăm vaccinarea, mai ales în cazul categoriilor vulnerabile la risc. Școlile rămân în continuare deschise. Pe baza algoritmului stabilit legat de existenţa unui focar cu trei cazuri în fiecare clasă. (...)

Îmi pare bine că, în sfârşit, Ministerul Educaţiei a reluat programul de testare în şcoli. El poate să fie un bun ajutor, dar mai trebuie lucrat, încât aceste teste să fie efectuate corect de către părinţi, să existe o bună evidenţă a copiilor”, a declarat Alexandru Rafila, miercuri, în conferință  în cadrul unei conferinţe de presă.

Ministrul Sănătății a mai avertizat în legătură cu testarea copiilor la orice simptom și izolarea acestuia, pentru a nu fi trimis la școală cu simptome.

„Încă un lucru foarte important, l-am auzit în presă, că sunt persoane care îşi trimit copiii cu simptome la şcoală. Un astfel de copil trebuie testat, dar trebuie reţinut la domiciliu şi, din punctul ăsta de vedere, este extrem de importantă activitatea cadrelor didactice şi nedidactice, dimineaţa la triajul epidemiologic sau în cursul zilei, depinde de orar.

Copiii cu simptome trebuie să rămână la domiciliu", a mai declarat Al. Rafila.

Potrivit scenariului de funcționare a școlilor în prezent, se învață fizic până la o rată de 75% a ocupării la nivel județean a paturilor COVID. Cu mențiunea că o clasă trece în online pentu 10 zile la apariția a 3 cazuri confirmate pe o perioadă de 7 zile de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă de învățământ antepreșcolar/preșcolar sau clasă de învățământ primar, gimnazial, liceal, profesional și postliceal. În același timp, dacă gradul de ocupare a paturilor COVID depășește 75% se trece în regim online. De asemenea, revenirea la școală cu prezență fizică numai după ce rata de ocupare scade sub 70% la nivel județean.