Amintiri din Epoca de Aur: Test Drive din 1981 cu noua Dacia 1310

 

In 1979, Dacia prezenta lumii un nou model numit 1310. Adica o Dacie 1300 restilizata la exterior cu un motor nou, mai mare si mai puternic. Era practic un fel de facelift al acelor vremuri care venea si cu o motorizare mai moderna. In 1980, jurnalistii de la revista 'Autoturism' au testat masina si articolul a aparut ulterior in editia din 1981 a Almanahului Auto. Test realizat de Vasile Dochia, Iustin Moraru si Alexandru Solomonescu, scrie 4tuning.ro.

Testele facute pentru precizarea performantelor motorului au evidentiat urmatoarele: 400 m, cu plecare de pe loc - 22,5 s; 1000 m, cu plecare de pe loc - 43 s; 0-100 km/h - 20 de secunde. Viteza maxima a autoturismului, conform vitezometrului de la bord, nu depaseste 135 km/h. Dar ceea ce a pierdut acest motor al Daciei 1310 in viteza a castigat cert, in domeniul economiei de combustibil. Cateva rezultate obtinute de noi in cadrul testului efectuat releva meritele cercetatorilor si constructorilor noului model Dacia 1310, in ceea ce priveste reducerea consumului de carburant.

Pe ruta Bucuresti-Brasov si retur - insumand 322 km - consumul mediu de benzina a fost de 8l/100 km, viteza medie de deplasare fiind de 81 km/h, ceea ce depaseste atat plafonul legal admis, cat si, evident, necesitatile unui automobilist amator. Sigur, pentru obtinerea acestei medii orare a fost nevoie ca pe anumite portiuni ale drumului sa se circule cu 120-130 km/h, cu atat mai mult cu cat de la Busteni si apoi pana in apropierea orasului Sinaia a plouat, conditiile de circulatie impunand reducerea relativa in zona vitezei de deplasare. Pe ruta Bucuresti-Buzau si retur insumand 240,2 km, s-au consumat 14,9 litri, ceea ce inseamna o medie de consum de 6.2 l/100 km; dar acest consum s-a obtinut respectandu-se vitezele legale admise in localitati si in afara lor.

Ambele teste au fost efectuate cu autoturismul incarcat cu trei persoane, fara bagaje, ceea ce reprezinta echivalentul unei sarcini obisnuite. Consumul in oras, exploatand autoturismul la ora de varf a traficului, a fost de 8.7 l/100 km, ceea ce constituie, evident, "punctul forte" al Daciei 1310, in competitia de consum cu autoturisme de cilindree si greutate similare. Citeste mai mult...

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?