Ambitiile Rusiei in Gagauzia si cum vrea sa puna mana pe gurile Dunarii. Cat conteaza alegerile?

 

Pe 27 iunie, Moldova a semnat acordul de asociere economica si politica cu Uniunea Europeana. Este primul pas spre drumul catre accederea in UE. Poate, Moldova, sa ajunga sa aiba calitatea de membru NATO? Ramane de vazut… Intr-unul din colturile uitate, parca, de lume (si nu, nu este vorba despre Transnistria), 160.000 de oameni refuza sa auda de UE. Este vorba despre Gagauzia, o provincie din Republica Moldova care si-a castigat autonomia in 1994.Atunci cand Rusia a anexat Crimeea, toata lumea se astepta ca Moldova sa fie urmatoarea pe lista lui Putin. Un scenariu similar putea fi pus in practica si aici gratie celor 1000 de soldati rusi care se afla la granita cu Transnistria. Gagauzia, in schimb, si-a manifestat la randul sau dorinta de a se separa de guvernul central de la Chisinau si sa isi declare independenta. Totul se petrecea la 2 februarie, in acest an.

Gagauzia este o provincie autonoma formata din etnici turci dar, care, sunt de religie crestin-ortodoxa. Odinioara, aici si-au gasit refugiul inca din secolul al XVIII-lea etnicii turci care au refuzat islamismul si s-au convertit la crestinism. Pe vremea aceea, acest teritoriu romanesc avea o oarece independenta fata de Imperiul Otoman iar, in era sovietica, rusa a ajuns sa fie a doua limba vorbita in aceasta enclava. In Gagauzia locuiesc 160.000 de oameni care reprezinta 3,5% din populatia Moldovei in patru regiuni non-adiacente, localizate in sudul Moldovei, intre Odesa, la est si judetele romanesti Vaslui si Galati, la Vest.


Moldova si-a castigat independenta in fata Uniunii Sovietice pe 27 august 1991, dar a ramas in sfera de influenta a rusilor pana in 2009, atunci cand un guvern de coalitie pro-europeana a preluat controlul tarii, dupa ce populatia a iesit in strada la inceputul lui aprilie, cerandu-i presedintelui comunist Vladimir Voronin, de la acea vreme, sa plece.

Citeste pe europolitics.ro cum vrea Rusia sa puna mana pe gurile Dunarii!

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
1 -1
Daniel
03 Sep 15:14
Asta e, nu doar cei 160.000 de oameni din Gagauzia refuza sa auda de UE, in jur de jumatate din cetatenii tarilor UE nu mai vor sa auda de UE. Moldova trebuia sa faca schimb de mult cu Ucraina, Transnistria contra altui teritoriu locuit de romani din Ucraina, cat inca transnistrienii ar fi fost de acord sa treaca la Ucraina, acum nu mai e cazul. Nu cred insa ca Ucrainienii ar fi acceptat sa renunte la Bugeac, deci iesirea la Dunare, pentru Transnistria, dar poate ar fi acceptat in cazul Basarabiei de Nord.
Răspunde
4 -2
IMPERIUL RAULUI SI PRIMITIVII HARAPO-MAHOMEDANI,CEL MAI MARE PERICOL PENTRU PACEA LUMII SI PENTRU CIVILIZATIA UMANA
23 Aug 09:03
primitivii mujici[care nu se pot c.. de foame,si lor le arde de razbel!]...niste maimute albinoase...si inapoiatii arabi...o subspecie de maimute,incompatibili cu democratia si cu civilizatia umana.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?