Ambasadorul Turciei la București: "S-a încercat asasinarea preşedintelui Erdogan"

 

Ambasadorul Turciei la Bucureşti a ţinut să-i liniştească pe români şi i-a îndemnat să nu-şi modifice planurile de vacanţă, într-un interviu exlusiv acordat Realitatea TV. Totodată, Osman Koray Ertaş a comentat pe seama evenimentelor recente într-o ediţie specială a emisiunii "Ambasador România", moderată de Alexandru Cumpănaşu.

Ambasadorul Turciei la Bucureşti, Osman Koray Ertaş, a declarat la Realitatea TV, într-o ediţie specială a emisiunii "Ambasador România", că în spatele încercării de lovitură de stat de vineri noapte se află clericul musulman Fethullah Gulen.

"Această încercare de lovitură de stat a fost începută de un grup mic din cadrul Armatei, care aparţine unei organizări teroriste, o structură paralelă. De ce îi spunem o structură paralelă? Pentru că este un grup de oameni care îl urmează pe un cleric musulman radical (Fethullah Gulen, n. red). Acesta locuieşte în SUA, într-un exil autoimpus. Membrii acestui cult religios islamic sunt prezenţi în diferite instituţii - Armată, Poliţie, Serviciile de Informaţii, în sistemul judiciar - aşa că atunci când în armată primeşti ordine de la superiori şi ei au primit, la rândul lor, ordine de la acest imam. În interiorul statului, au format un stat paralel. Serviciile noastre de informaţii au lansat avertismente de ani de zile că membrii acestei structuri paralele sunt prezenţi în Armată, dar Armata are un statut special, deci nimic nu s-a făcut pentru a-i căuta pe aceşti membri. Din nefericire, ieri am învăţat o mare lecţie. Membrii acestui grup au încercat să lanseze această intervenţie militară în ţară: a fost un lucru evident, cei mai mulţi generali au fost împotriva acestei lovituri de stat", a explicat Osman Koray Ertaş.

"Acest imam are două feţe. Una încearcă să arate că protejează şcolile, inclusiv în România - au 11 şcoli în România -, au organizaţii umanitare. De asemenea, când vorbeşte pentru presa străină transmite mesaje de prietenie, toleranţă etc. Dar partea întunecată a sa... el vorbeşte în limba turcă şi întotdeauna îşi îndeamnă suporterii să fie clandestini, să se ascundă, să aştepte momentul potrivit şi atunci să ajungă la cârma instituţiilor. În ultimii doi ani am văzut această faţă urâtă a sa", a adăugat el.

Ambasadorul a precizat că membrii respectivei "structuri paralele" s-au bucurat de sprijinul oamenilor şi al guvernului mai mult timp, însă până când, în urmă cu aproximativ trei ani, "s-a dovedit că aveau planuri diferite împotriva statului şi pentru a prelua controlul întregii structuri".

"În ultimii doi ani am încercat să-i găsim pe aceşti oameni. Este ca un grup Illuminati. Nu poţi să-ţi dai seama după aparenţe, ei se ascund. În fiecare an, în august, cei mai importanţi membri se întâlnesc pentru a decide cine va fi retras şi pe cine vor promova. Pentru luna august 2016 au pregătit o listă mare pentru a verifica cine sunt oamenii care au legături extradisciplinare cu Armata. Deci acest grup a aflat că vor fi schimbări în august. Oamenii au fost prinşi pe picior greşit, dar, aşa cum vedeţi întreaga naţiune, a protejat democraţia", a spus Koray Ertaş.

Osman Koray Ertaş a mai declarat că în noaptea de vineri spre sâmbătă s-a încercat asasinarea preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, după ce un elicopter militar a început să tragă într-un hotel din Marmaris, acolo unde şeful statului se afla în momentul izbucnirii conflictelor. Ambasadorul a explicat că pilotul respectivului elicopter ar fi avut asupra sa un bilet pe care era scrisă o rugăciune a lui Gulen.Anterior, într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV, ambasadorul Turciei la Bucureşti a ţinut să-i liniştească pe români şi i-a îndemnat să nu-şi modifice planurile de vacanţă.

"Liderii politici au făcut apel azi-noapte ca oamenii să iasă în stradă şi să susţină democraţia, iar oamenii au răspuns apelului. De 12 ore oamenii au ieşit în stradă, iar acum, cu ajutorul lui Dumnezeu, lucrurile s-au mai terminat.(...) Este un grup în armată, din câte am înţeles, şi a încercat să controleze alegerile democratice din Turcia. Iar pentru a-şi atinge scopul e în stare să facă orice. Vă puteţi imagina că folosesc elicopetere militare şi au bombardat Parlamentul",  a transmis el.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?