Ambasada SUA: Încetinirea luptei anticorupţie e îngrijorătoare, Rusia e tot mai activă în România

 

Statele Unite sunt îngrijorate de o ""posibilă încetinire" a luptei anticorupție din România, iar retorica şi influenţa Rusiei, inclusiv printre peraoane publice din România, sunt tot mai evidente. Avertismentul vine din partea consilierului politic al Ambasadei SUA, David Allen Schlaefer, intervievat de Europa FM.“Un factor de risc care ne îngrijorează mult este încetinirea luptei anticorupție. Corupția este un vector de influență și poate fi extrem de periculoasă pentru România. Este cel mai important dintre toate motivele pentru care România ar trebui să continue lupta împotriva corupției,”a declarat diplomatul american. 

Schalfer a recunoscut deschis că, în actualul context intern din România, influenţa Moscovei este un factor perturbator.

"Rusia este mai activă – atât în Europa, cât și în România. De asemenea, în Statele Unite, desigur. Pentru noi, obiectivul este simplu: să vulnerabilizeze România și să slăbească legăturile ei cu restul Europei și cu Statele Unite. Acesta este interesul Rusiei”.

Diplomatul american chiar a recunoscut că există persoane publice din România care pot fi suspectate că ar promova interese ostile Occidentului.

“Există persoane care devin aliați de conjunctură ai Moscovei, care adoptă – uneori, fără să fie conștienți – retorica Rusiei. Mai sunt persoane care fug de justiție, desigur, care au probleme de corupție, care folosesc un naționalism negativ: o retorică împotriva valorilor occidentale și o retorică anticorupție”, a declarat Schlaefe.

Oficialitățile române “cred că nu sunt conștiente de riscuri sau nu cunosc toate tacticile propagandei ruse – fără să știe, repetă și diseminează informații fără a avea idee care este originea lor și cît de dăunătoare pot fi”, a mai afirmat diplomatul american, în exclusivitate la Europa FM.

sursă foto si video: Europa FM

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?