ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA. Analist: O coaliţie antieuropeană, proputinistă, ar aduce RĂZBOIUL

 
ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA
ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA

ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA. Sondajele date publicităţii cu câteva zile înainte de alegerile parlamentare de duminică din Republica Moldova arată că partidele vor fi nevoite să realizeze coaliţii complicate pentru a asigura un guvern. În vreme ce analiştii discută despre o posibilă coaliţie a pro-europenilor cu comuniştii (PCRM), scenariile nu pot trece cu vederea o posibilă alianţă a PCRM cu socialiştii şi partidul Patria.

ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA. Analistul moldovean Oazu Nantoi spune pentru Europa Liberă că o coaliţie antieuropeană şi proputinistă ar aduce războiul în Republica Moldova.

Nantoi, crede, totuşi, că instinctul de autoapărare nu-i va permite PCRM-ului să intre într-o astfel de coaliţie.

„Teoretic, dacă trec PSRM şi Patria în Parlament, ele vor avea nevoie de voturile unei părţi sau întregii fracţiuni PCRM pentru o coaliţie. Instinctul de autopăstrare ar trebui să facă fracţiunea PCRM mai cooperantă totuşi cu proeuropenii. Nu cred că societatea, oricât de derutată ar fi ea, va admite crearea unei coaliţii antieuropene, antistatale şi proputiniste . Trenul a plecat prea departe şi nimeni  nu va permite o coaliţie retrogradă care de fapt ar aduce războiul în Republica Moldova.”

Viitoarea guvernare va avea sens doar dacă îşi va asuma responsabilitatea pentru realizarea acordului de asociere, insistă Oazu Nantoi. Orice coaliţie, fie şi cu participarea comuniştilor, care îşi va asuma asta trebuie să fie agreată de cetăţeni, pentru că pretenţiile doctrinare nu valorează nimic în actualul climat politic.

ALEGERI Republica Moldova. Cinci formaţiuni politice ar putea intra în Parlament în urma alegerilor legislative din 30 noiembrie din Republica Moldova, arată sondajul realizat la comanda agenţiei IPN. PCRM ar obţine 19,6 la sută, fiind urmat de PLDM (liberal-democraţi) 17,2 la sută, PDM (democraţi) cu 14,2 la sută, Partidul Patria cu 8,7 la sută şi Partidul Liberal, cu 8,5 la sută. PSRM (Partidul Socialist din R.Moldova) se apropie de pragul electoral cu 5,3 la sută, în timp ce numărul indecişilor a scăzut uşor la 9,6 la sută.

În ceea ce priveşte încrederea în liderii politici, Iurie Leancă (40 la sută) şi Dorin Chirtoacă (38 la sută) sunt primii pe listă, fiind urmaţi de Marian Lupu (33 la sută), Igor Corman (31 la sută), Vlad Filat (28 la sută), Vladimir Voronin (28 la sută), Renato Usatîi (27 la sută) şi Mihai Ghimpu (20 la sută).

Totodată, sondajul arată că cetăţenii moldoveni sunt încă indecişi între Rusia şi Europa. Astfel, 44 la sută dintre respondenţi consideră că Republica Moldova ar trebui să se apropie mai mult de Occident sau Europa, iar 43 la sută optează mai degrabă pentru apropierea de Rusia.
aţi deloc.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
2 -4
dorinteodor
26 Nov 14:45
eu m-am cam saturat de fitele astea ale moldovenilor. daca vor cu rusii sa mearga la rusi (doamne fereste) dar sa ai o astfel de farimitare si dezorientare este de neacceptat in lumea in care traim....
Răspunde
1 0
Radu
26 Nov 20:04
4 Usor de comentat din extern. Nu uitati ca in tara rusii, ucrainenii, bulgarii, gagauzii reprezinta aproximativ 30% din populatie si in plus 50 de ani de rusificare nu se sterg asa cum credeti voi!
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?