Alegeri în ISRAEL: Partidul lui Netanyahu, acuzat că a ascuns camere în unele secţii de vot

 

Partidul Likud al premierului israelian Benjamin Netanyahu a trimis "observatori" echipaţi cu camere video ascunse la mai multe secţii de vot unde sunt înscrişi alegători arabi, gest denunţat de politicieni arabi din Israel drept tentativă de intimidare a alegătorilor veniţi să-şi exprime preferinţele la scrutinul legislativ de marţi.

Poliţia a confirmat că s-au înregistrat "o serie de presupuse nereguli" în nordul ţării, unde trăiesc numeroşi arabi israelieni, grup ce reprezintă 21% din populaţia statului evreu.

Netanyahu a justificat aceste filmări, susţinând că de fapt ar trebui instalate camere la vedere în secţiile de votare din toată ţara, însă deputatul arab Ahmad Tibi a afirmat că este vorba de o încălcare a legii şi "o tentativă directă de sabotare" a libertăţii votului.


Oficiali arabi de la secţii din mai multe localităţi arabe din nordul Israelului au menţionat că respectivele camere nu au înregistrat pe ascuns, ci erau ataşate la cămăşile reprezentanţilor Likud, lentilele fiind vizibile.

Pe reţelele sociale au circulat filmuleţe cu militanţi ai Likud care participau la controlul operaţiunilor de vot luaţi la rost de alţi observatori pentru că ascundeau camere video, iar principalul partid arab din Israel a depus o plângere la comisia electorală în acest sens.

Un purtător de cuvânt al comisiei electorale a asigurat că se fac verificări cu privire la aceste acuzaţii şi la legalitatea prezenţei de camere în secţiile de votare.

La scrutinul precedent, din 2015, Netanyahu i-a invitat pe alegătorii săi, chiar în ziua votului, să vină la urne ca o contrapondere la alegătorii arabi care vin să voteze "în masă", remarci care i-au atras critici virulente, inclusiv din străinătate, şi pentru care şi-a cerut ulterior scuze.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?