ALEGERI DIASPORA. Ambasadorul României la Roma a propus mai multe secţii în Italia. MAE a refuzat

 
Coadă de kilometri la Torino
Coadă de kilometri la Torino

ALEGERI DIASPORA. Ambasadorul României la Roma se distanţează de deciziile MAE privind organizarea alegerilor din străinătate. Concret, ambasadoarea Dana Constantinescu spune că MAE a aprobat mai puţine secţii de votare, raportat la numărul propus de la Roma, ba chiar a înfiinţat o secţie într-un oraş unde au votat 48 de alegători.ALEGERI DIASPORA. Ambasadoarea României la Roma, Dana Constantinescu, spune că MAE a aprobat doar 51 de secţii de votare, deşi misiunea diplomatică a solicitat 66. Mai mult Constantinescu precizează că MAE a dat instrucţiuni pentru înfiinţarea unei secţii de votare unde au votat 48 de alegători. În schimb, doar o secţie a fost înfiinţată la Torino, acolo unde alegătorii români au fost respinşi de forţele de ordine cu gaze lacrimogene. "Punctual, la CG Torino au fost propuse, printre altele, două secții de votare, dar și altele în Regiunea Piemonte care ar fi redus din fluxul de votanți al singurei secții", a scris ambasadoarea, pe Facebook.

Redăm în continuare mesajul integral al ambasadoarei:

"Doresc să clarific mai multe aspecte legate de votul în străinătate, proces care, pe fondul confuziilor privind cadrul legal în materie, a pus misiunile diplomatice și consulare într-o lumină nefavorabilă.


Reiterez faptul că misiunile diplomatice și consulare nu au niciun fel de competență în reglementarea cadrului legal privind organizarea alegerilor în străinătate - numărul de secții de votare, ora de închidere a acestora sau desemnarea membrilor comisiilor electorale - elemente care au generat cele mai aprinse polemici. Misiunile diplomatice și consulare au exclusiv competențe logistice, punând în practică instrucțiunile venite de la București, adesea în condiții extrem de dificile, așa cum a fost cel legat de gestionarea unui flux disproporționat de votanți într-un timp limitat, în speță de la 9 la 21 și într-un număr limitat de locații.

În ceea ce privește numărul de secții și locațiile acestora, propunerile inițiale ale Ambasadei și consulatelor au ținut cont de datele privind concentrările majore de români din Italia. Așa cum a evidențiat și presa din Italia, încă dinainte de cel de-al doilea tur de scrutin, având ca sursă autoritățile locale italiene și asociațiile românești, misiunile diplomatice și consulare din Italia au propus organizarea a 66 de secții de votare.

Punctual, la CG Torino au fost propuse, printre altele, două secții de votare, dar și altele în Regiunea Piemonte care ar fi redus din fluxul de votanți al singurei secții aprobate în sediul CG Torino. Răspunsul de la București, prin care au fost aprobate prin ordin al ministrului doar 51 de secții, nu a ținut cont de aceste propuneri. Pentru a exemplifica, de la București s-au primit instrucțiuni pentru organizarea unei secții pe care nu am propus-o, și anume la Sondrio, unde în primul tur de scrutin s-au prezentat doar 48 de alegători!

În calitate de ambasador al României în Italia am tot respectul pentru dreptul de vot al cetățenilor români din Italia, iar efortul nostru organizatoric a permis votul în Italia a peste 95.000 de români în ciuda limitărilor existente. Însă din păcate, suntem criticați pe nedrept pentru aspecte care nu țin de competența noastră: în zona de competență în care a organizat procesul de votare, Ambasada României a propus organizarea a 22 de secții de votare din care au fost aprobate de la București doar 12.

În ceea ce privește cadrul legal în baza căruia funcționează comisiile din cadrul secțiilor de votare din străinătatea, reiterez faptul că președintele secției de votare, care este angajat MAE, precum și membrii secției de votare, care sunt de regulă cetățeni români din țara-gazdă, nu pot decide sub nicio formă prelungirea orarului de vot, aceasta fiind decizia exclusivă a BES. Un alt aspect foarte important este acela că membrii secțiilor de votare au fost propuși de partidele politice, iar atunci când aceștia au ales să absenteze, propunerile misiunilor diplomatice de înlocuire a acestora cu personal calificat nu au fost aprobate de BES.

În ceea ce privește forțele de ordine italiene, acestea au obligația de a asigura securitatea unei misiuni diplomatice sau secții de votare, și își reconfigurează dispozitivul în baza propriilor evaluări. Aceste evaluări au fost influențate, din informațiile transmise de la Consulatul General Torino, de faptul că au fost ocupate în mod violent spații cu altă destinație decât cea de spații de votare.

De cealaltă parte, președinții și membrii secțiilor de votare, în ciuda efortului extraordinar pe care l-au depus, s-au aflat în situații de tensiune timp de 20 de ore, procesând în secțiile din orașele mari în medie circa 2900 de votanți, ceea ce se traduce prin 7 votanți la fiecare 2 minute. Acești oameni au fost în permanență sub presiune, iar adesea amenințați și chiar agresați fizic. Aceste amenințări, însoțite de criticile privind insuficiența secțiilor și prelungirea programului de votare, le regăsim pe rețelele sociale care creează percepții pe termen lung, iar de mâine le vom regăsi la ghișeele oficiilor consulare.

De aceea, dezbaterea publică pe acest subiect trebuie să ia în considerare efortul deosebit al unor persoane care nu sunt responsabile pentru deficiențele reale ale votului în străinătate", spune Dana Constantinescu, ambasadoarea Româniai în Italia. 

 

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Flory
18 Nov 20:28
Cea mai serioasa oferta de lucru! Aceasta oferta s-a transformat deja intr-un fenomen, datorita seriozitatii noastre! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: toleflorina9@gmail.com
Răspunde
0 0
Flory
18 Nov 20:28
Cea mai serioasa oferta de lucru! Aceasta oferta s-a transformat deja intr-un fenomen, datorita seriozitatii noastre! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: toleflorina9@gmail.com
Răspunde
1 0
parere naeutorizata
18 Nov 16:08
Romania este divizata , nu exista unitate nici macar intre institutiile statului desi toate sunt [ credem ] in slujba cetatenilor ! Daca se deschideau mai multe sectii fara o baza legala se gasea cinva sa conteste acest lucru ! Normal si logic ar trebui ca toate consulatele sa aibe liste cu toti cetatenii romani aflati in tarile unde isi desfasoara activitatea , cred ca acesta-i rolul lor si atunci pregatirea votarii se poate face in functie de nr. lor ! Asa-i ca visez , ,,EI" nu au fost in stare sa stearga mortii din listele din tara dar sa mai ........
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?