Ai aceste simptome? O persoană din trei cu această boală nu ştie că este bolnavă

Diabetul zaharat a ajuns să lovească oameni de toate vârstele, iar simptomele bolii sunt subtile.
Diabetul zaharat a ajuns să lovească oameni de toate vârstele, iar simptomele bolii sunt subtile. / FOTO: www.glasul.ro

Diabetul zaharat a ajuns să lovească oameni de toate vârstele, iar simptomele bolii sunt subtile. De fapt, o persoană din trei cu această boală nu ştie că are diabet. Diabetul de tip 2 e cea mai frecventă formă a diabetului zaharat, reprezentând 90-95% dintre cazuri.

Se caracterizează prin valori crescute ale glicemiei şi hemoglobinei glicate. Este cauzat de scăderea secreţiei de insulină din pancreas sau de scăderea acţiunii insulinei la periferie”, explică medicul Nicolae Hâncu, preşedintele onorific al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

În categoria celor cu risc major să dezvolte diabet zaharat de tip 2 se numără persoanele supraponderale şi obeze, cei care au rude de gradul 1 cu diabet, persoanele sedentare, fumătorii, precum şi cei a căror dietă include cantităţi mari de carne roşie, carne procesată, lactate grase. Femeile sunt şi ele la risc în timpul sarcinii. Mare atenţie trebuie să aibă şi doamnele care suferă de sindromul polichistic, care cauzează rezistenţa la insulină.

Printre manifestările fizice care trădează diabetul şi care ar trebui să pună pe gânduri se numără şi următoarele:

SETEA EXCESIVĂ. Este unul dintre primele semne de diabet. Nevoia constantă de a bea apă, gura uscată şi urinarea frecventă sunt demne de îngrijorare, ca şi pierderile sau creşterile inexplicabile în greutate. “Diabetul este o boală extrem de perfidă pentru că o lungă perioadă evoluează fără niciun semn. Când apare setea, urinarea, boala este deja într- o fază extrem de avansată”, avertizează medicul.

DURERI DE CAP. Pe măsură ce nivelul glicemiei creşte apar simptome adiţionale precum dureri de cap, vedere înceţoşată sau senzaţia de slăbiciune.

Citeşte mai mult pe doctorulzilei.ro.

Articole recomandate

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?