Adrian Năstase, audiat în dosarul Mineriadei din 1990

 

Fostul prim-ministru Adrian Năstase este audiat, joi dimineața, la Parchetul General, în Dosarul Mineriadei din iunie 1990. 

În perioada Mineriadei din iunie 1990, Adrian Năstase, care era deputat FSN, ar fi purtat discuții cu Ion Iliescu. Imediat după aceea, a fost numit ministru de Externe.

”Eu sunt invitat ca martor”, a declarat Adrian Năstase, în fața Parchetului General.

În ordonanţa de începere a urmăririi penale în dosarul Mineriadei, procurorii militari au arătat că Ion Iliescu, Petre Roman, Virgil Măgureanu, Gelu-Voican Voiculescu şi alţii au decis reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii.

În ceea ce-i privește pe Ion Iliescu și pe Petre Roman, aceștia au fost puși sub învinuire în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, pentru infracţiuni contra umanităţii.

Mineriada din iunie 1990

La 13 iunie 1990, România apărea în toate buletinele de ştiri internaţionale. Imagini de o violenţă inimaginabilă făceau înconjurul lumii. Minerii chemaţi de preşedintele Iliescu făceau prăpăd pe străzile Bucureştiului.

Evenimentele din 1990 au început ca un protest în Piaţa Universităţii pentru libertate şi democraţie. S-au sfârşit, însă, într-o baie de sânge. Pe 13 iunie au avut loc ciocniri violente între manifestanţi şi autorităţi. Seara, trei garnituri de tren pline cu mineri au plecat din Petroşani spre Bucureşti.

Liderul minerilor era Miron Cozma. Ajunşi în Bucureşti, ortacii au fost orientaţi spre punctele în care erau cei mai mulţi manifestanţi. Străzile Capitalei s-au transformat într-un loc al groazei.

Mineriada din iunie 1990 este considerată cea mai sângeroasă. În evenimentele din Bucureşti, şase oameni au fost ucişi şi peste 700 au fost răniţi. Ancheta în dosarul Mineriadei a început abia în 1997, la presiunea Asociaţiei Victimelor Mineriadelor. Cercetările au fost întrerupte câţiva ani şi reluate în 2004.

În dosarul mineriadei din 1990 sunt peste 20 de învinuiţi printre care ministrul de interne de la acea vreme, Mihai Chiţac, dostul director al SRI Virgil Măgureanu şi fostul ministru al Apărării Victor Atanasie Stănculescu. Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?