ADRIAN NĂSTASE, condamnat la 4 ANI de închisoare cu EXECUTARE. Dana Năstase, 3 ANI cu suspendare

 
ADRIAN NĂSTASE, condamnat la 4 ANI de închisoare cu EXECUTARE. Dana Năstase, 3 ANI cu suspendare / Foto: MEDIAFAX
ADRIAN NĂSTASE, condamnat la 4 ANI de închisoare cu EXECUTARE. Dana Năstase, 3 ANI cu suspendare / Foto: MEDIAFAX

ADRIAN NĂSTASE. VERDICT FINAL în Dosarul Zambaccian. Fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat, luni, la 4 ani de închisoare cu executare pentru şantaj şi luare de mită în formă continuată. În acelaşi dosar, soţia sa, Daniela Năstase, a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la luare de mită. Mai mult, statul va confisca familiei Năstase aproximativ 400.000 de euro. Decizia instanţei, luată în unanimitate, este definitivă. În jurul orei 18:00, fostul premier, însoţit de fiul său cel mare, Andrei, s-a predat la Secţia 2 Poliţie. La puţin timp după ora 19:00, Năstase a ajuns la Penitenciarul Rahova, unde urmează să fie încarcerat.

ADRIAN NĂSTASE. Sentinţa definitivă în dosarul Zambaccian, în care Adrian Năstase a fost acuzat de fapte de corupţie, a fost dată luni, de judecătorii ÎCCJ.

Năstase, condamnat: NU ERAM PREGĂTIT pentru această sentinţă!

Completul de cinci judecători al instanţei supreme l-a condamnat pe Adrian Năstase la 4 ani de închisoare pentru luare de mită în formă continuată şi la 3 ani de închisoare pentru şantaj. Instanţa a dispus contopirea pedepselor, urmând ca Adrian Năstase să o execute pe cea mai grea, de 4 ani de închisoare, scrie MEDIAFAX.

Instanţa l-a mai condamnat pe Adrian Năstase la 5 ani interzicerea unor drepturi, după executarea pedepsei cu închisoarea, respectiv: dreptul de a alege şi de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice; dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat; dreptul de a ocupa o funcţie sau de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii.

În primă instanţă, fostul premier a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj, fiind achitat pentru luare de mită.


Dana Năstase, soţia fostului premier, a fost condamnată la 3 ani de închisoare pentru "participaţie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamală", instanţa dispunând suspendarea executării pedepsei pe un termen de încercare de 8 ani.

Totodată, statul va confisca familiei Năstase aproximativ 400.000 de euro.

Irina Paula Jianu, fost şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii, a fost condamnată la 4 ani de închisoare pentru spălare de bani în formă continuată şi la 2 ani de închisoare pentru participaţie improprie la fals intelectual la legea contabilităţii, în formă continuată.

Totodată, judecătorii au dispus decontopirea pedepsei de 3 ani de închisoare, dispusă de instanţa de fond, în pedepsele componente de 2 ani de închisoare pentru folosirea bunurilor societăţii comerciale împotriva scopurilor acesteia şi, respectiv, de 3 ani de închisoare pentru participaţie improprie la folosirea de documente false la vamă.

Completul de cinci judecători a constatat, în cazul Irinei Jianu, încetarea procesului penal dare de mită şi pentru participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată, ca urmare a prescripţiei răspunderii penale.

Instanţa a contopit pedepsele la care a fost condamnată Jianu, urmând ca aceasta să execute 4 ani de închisoare. De asemenea, judecătorii au dispus ca pedeapsă complementară interzicerea unor drepturi civile pe o perioadă de cinci ani după executarea pedepsei cu închisoarea.

Completul de cinci judecători a menţionat că Irina Jianu este arestată în altă cauză.

Irina Paula Jianu execută pedeapsa de 6 de închisoare primită în dosarul "Trofeul calităţii", în iunie 2012.

Decizia ÎCCJ este definitivă.

ADRIAN NĂSTASE este acuzat în acest caz că, în perioada 2002 - 2004, în calitate de premier, ar fi primit, în mod direct şi prin intermediul soţiei sale, Dana Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004. Aceste foloase constau în contravaloarea unor bunuri importate din China şi cheltuielile aferente acestor importuri, precum şi contravalorea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu şi din Bucureşti.

La ultimul termen, procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a cerut completului de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) pedepse cu executare pentru Adrian şi Dana Năstase.

De cealaltă parte, apărarea lui Adrian Năstase, formată din patru avocaţi, a arătat că există numeroase vicii în dosarul Zambaccian, precum probe şi documente fără relevanţă juridică, mărturii contradictorii şi acuzaţii ce nu există în materialitatea lor. Avocaţii au cerut judecătorilor să îi achite pe soţii Năstase sau, în cel mai rău caz pentru aceştia, să menţină decizia primei instanţe şi să respingă recursul făcut de DNA.

Adrian Năstase a declarat, la finalul judecării dosarului, că numai dacă instanţa ar da o pedeapsă cu spânzurarea, poate că l-ar şoca, arătând că în această cauză au rămas în suspensie o mulţime de lucruri, iar rejudecarea ar fi o soluţie normală.

La 30 martie 2012, în dosarul Zambaccian, legat de modul în care soţii Adrian şi Dana Năstase au achiziţionat bunuri provenind din China, fostul premier a fost condamnat la trei ani de închisoare cususpendare pentru şantaj, fiind achitat pentru luare de mită.

Soţia fostului premier, Dana Năstase, a fost condamnată atunci tot la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru "participaţie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamală", fiind achitată pentru complicitate la luare de mită şi şantaj.

ADRIAN NĂSTASE. Fostul şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii Irina Paula Jianu a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu executare. Instanţa a dispus în cazul acesteia o pedeapsă de doi ani de închisoare pentru folosirea bunurilor societăţii comerciale împotriva scopurilor acesteia şi o altă pedeapsă, de trei ani de închisoare, pentru participaţie improprie la folosirea de documente false la vamă. Cele două pedepse au fost contopite de instanţă, Jianu urmând să exercute pedeapsa cea mai grea, respectiv trei ani de închisoare, dacă sentinţa va deveni definitivă. Irina Jianu a fost achitată de magistraţi pentru dare de mită, spălare de bani şi fals intelectual, celelalte fapte pentru care procurorii o acuzaseră în acest dosar.

Sentinţa din 30 martie 2012 a completului de trei judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a fost contestată atât de inculpaţi, cât şi de procurori, la Completul de cinci judecători, care va da o decizie definitivă în această cauză.

În 5 mai 2010, Direcţia Naţională Anticorupţie i-a trimis în judecată pe Adrian Năstase, Dana Năstase şi Irina Paula Jianu, pentru fapte de corupţie.

În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii", în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.

Năstase a fost încarcerat în 26 iunie 2012 şi pus în libertate la 18 martie 2013, după ce Tribunalul Bucureşti a admis cererea lui de eliberare condiţionată.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
2 0
cornel
08 Jan 08:31
NASTASE NEVINOVAT. Cum va spune chiar BASUL este o decizie politica. JUSTITIA ESTE CORUPTA!!! pai RTV nu vede cazul NICO -mafiotul ,groparul CFR-ului ???????????????? , nastase e o gamalie invizibila la ce gaura a bagat mafiotul achitat de justitia lui base....
Răspunde
2 0
cornel
08 Jan 08:28
NASTASE NEVINOVAT. Cum va spune chiar BASUL este o decizie politica. JUSTITIA ESTE CORUPTA!!! pai RTV nu vede cazul NICO -mafiotul ,groparul CFR-ului ???????????????? , nastase e o gamalie invizibila la ce gaura a bagat mafiotul achitat de justitia lui base....
Răspunde
4 -2
07 Jan 15:39
LOCUL LUI BOMBONEL ESTE LA PUSCARIE, DAR TREBUIE SA MAI FIE ALTE SUTE DE JAVRE PE LANGA EL IN CELULE, DIN TOATE CULORILE POLITICE ! AVEREA LUI CA SI A CELORLALTI RECHINI TREBUIE CONFISCATA !!! ROMANIA A SARACIT DATORITA ACESTOR LACOMI FARA LIMITA, CUM VA EXPLICATI LA ATATIA ROMANI SARACI SUNT DESTUI ROMANI FOARTE BOGATI ???
Răspunde
5 -2
lungu
07 Jan 14:05
Daca vrei cu adevarat sa arati dreptatea la tv poti, sa pui pe cineva cu spatele ,adica fara identitate si sa spuna adevarul, iar acesta sa nu fie gasit si batut sau omorat. Numai ca la noi au ramas doar lasii si cei care vor bani multi.Normal ca este foarte putin pentru ce a facut Nastase ,dar este bine si asa ,iar dreptatea adevarata o s-o faca Dumnezeu.Culmea este ca nu au pic de rusine aceste capuse si cei din anturajul lor.
Răspunde
4 -2
cornel
07 Jan 11:44
Pe site-ul Antena3 a aparut un articol interesant despre epoca in care Nastase era premier. Am sa va pun niste extrase din acel articol
"Guvernarea Năstase a făcut cei mai importanţi paşi în drumul spre Uniunea Europeană (românii au putut călători fără vize în ţările europene de la 1 ianuarie 2002). Dar tot de guvernarea Năstase s-au lipit şi scandaluri uriaşe, precum niciodata realizată autostradă Bechtel. Şi baronii care şi-au împărţit România - Mazăre de la Constanţa, Oprişan de la Focşani, Mischie de la Gorj, tot emanaţia regimului Năstase au fost."
"De guvernarea Năstase se leagă intrarea României în NATO, noua Constituţie din 2003, acte contestate pe atunci de o ţară conservatoare, precum abrogarea articolului 200 din Codul Penal, cel care incrimina homosexualitatea."
"2000-2004, „presa liberă". Subprefectul PSD de Muremureş declara că partidul a decis să ia măsuri împotriva ziariştilor incomozi. Nu peste mult, Adrian Rusu, ziarist la „Informaţia zilei", a fost bătut crunt în scara blocului."
:16 iulie 2002, baronul de Gorj, Nicolae Mischie, era mai transparent: cine va mai critica măsurile Consilliului Judeţean va înfunda puşcăria."
" 26 decembrie, Szondi Zoltan, de la „Hargita Nepe" a fost bătut cu ranga în scara blocului unde locuia. Libertatea presei în România? Organizaţia „Reporteri fără frontiere" îi cerea printr-un apel scris premierului Adrian Năstase să se asigure că agresorii lui Ino Ardelean vor fi prinşi. Nu au fost nici până în ziua de azi. Şi tot la Timişoara, ziaristul Iosif „Bebe" Costinaş a dispărut şi a fost declarat mort. Sinucidere. Asupra acestui caz planează de zece ani misterul."
"Epilog, decembrie 2003, Dan Matei Agathon: „Credeţi că, la nesfârşit, fiecare poate să scrie ce vrea în ţara asta?".

Concluzi mea? Cei patru ani primiti de Nastase sunt prea putin pentru ce a facul el...

Citeste mai mult:
Răspunde
6 -2
lungu
07 Jan 11:07
A venit MOSU la Adrian Nastase ,cu o pereche de pijamale in dungi, ca ale lui bunicu, in dungi.!!!!!!!!!!!!!!!!
Răspunde
1 -1
Cornel-Cristian Cristea
07 Jan 16:18
7 Hahaha, a vrut si el sa aiba dungi ca Basescu pe cand era marinar. Doar ca ale lui Nastase sunt verticale, ca si gratiile ca sa se asorteze.
6 -1
nasol
07 Jan 09:11
nasol de tot. Nastase n-case trebuie musai sa-i rezerve un pat in celula si domnului Voiculescu. Saltea face rost seful din banii care i-au mai ramas din CRESCENT
Răspunde
6 -1
R.Radu
07 Jan 08:49
400000 de euro si 3-4 ani pentru milioane furate...Daca stam sa ne gandim cati oameni pot trai 10-20-30-40 de ani cu acei bani si o sa vedeti cate vieti a distrus...Ganditi asa si cei 3-4 ani si 400000 euro o sa para o mila de care poate numai Dumnezeu este capabil......
Răspunde
7 -4
Sfat
07 Jan 07:37
Bai USLasilor !
Chiar daca aveti mai multe televizoare in casa decat dinti in gura asta nu inseamna ca sunteti mai destepti !
Răspunde
0 -1
cornel
07 Jan 16:31
2 Ce demis bai lupă?! Voi chiar sorbiti tot ce se defeca Antena3?
7 -2
parere neautorizata
07 Jan 07:26
Haideti sa fim sinceri si sa recunoastem , toti stim ca Nastase a fost un om corupt , numai cei care au uitat efectele guvernarii pesediste mai pot avea retineri . Mie unul imi este teama ca s-ar putea intoarce iarasi aceeasi guvernare cu aceeasi baroni , acum mai puternici si mai pregatiti .
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?