Administraţia Donald Trump, supusă presiunilor pentru a adopta o poziţie dură faţă de Arabia Saudită

 
Administraţia Donald Trump, supusă presiunilor pentru a adopta o poziţie dură faţă de Arabia Saudită
Administraţia Donald Trump, supusă presiunilor pentru a adopta o poziţie dură faţă de Arabia Saudită

Numeroşi lideri ai Partidului Democrat din SUA, dar şi unii congresmeni republicani pledează, pe fondul crizei generate de dispariţia ziaristului disident Jamal Khashoggi, pentru reconfigurarea fundamentală a relaţiilor cu Arabia Saudită, intensificând presiunile asupra Administraţiei Donald Trump.

 

 


"Chiar şi înaintea presupusei asasinări a jurnalistului Jamal Khashoggi, exista deja o anumită stare de nemulţumire în Congresul SUA faţă de Arabia Saudită, din cauza ororilor împotriva civililor din Yemen. Existau scântei, dar dispariţia lui Jamal Khashoggi a aprins focul", comentează site-ul de ştiri Axios.com.

Senatorul democrat Chris Murphy afirma acum o lună că retragerea susţinerii pentru coaliţia internaţională condusă de Arabia Saudită care efectuează raiduri aeriene în Yemen "ar trebui să fie în centrul argumentaţiei Partidului Democrat în materie de politică externă". După dispariţia jurnalistului Jamal Khashoggi, Chris Murphy a cerut "revizuirea fundamentală" a relaţiilor dintre Statele Unite şi Arabia Saudită.

La rândul său, senatorul democrat Bernie Sanders a afirmat: "Este necesar mai mult ca oricând să reevaluăm relaţia SUA-Arabia Saudită şi să ne întrebăm dacă într-adevăr ne sunt urmărite interesele şi valorile". 

Senatoarea democrată Elizabeth Warren s-a declarat favorabilă opririi vânzărilor de armament americane spre Arabia Saudită şi retragerii susţinerii politice pentru operaţiunile din Yemen.

"Cel mai puternic instrument al Statelor Unite pe scena mondială este rolul de conducere morală. În acest moment, poziţia noastră faţă de Arabia Saudită periclitează acest rol", a atras atenţia senatorul democrat Jeff Merkley.

Apeluri pentru o poziţie dură a Washingtonului faţă de Riyad au apărut şi din partea Partidului Republican. Senatorul Lindsey Graham a declarat pentru postul Fox News că prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman "nu va putea fi niciodată un lider de rang global", atrăgând atenţia că, indiferent de poziţia preşedintelui Donald Trump, el va pleda pentru sancţionarea dură a Arabiei Saudite din cauza responsabilităţii în dispariţia jurnalistului Jamal Khashoggi.

În contextul în care secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin, încă intenţionează, în pofida acţiunilor de boicotare, să participe la o conferinţă pe tema contracarării finanţării terorismului în Arabia Saudită, senatorul republican Marco Rubio a declarat pentru CNN că niciun oficial american nu ar trebui să pretindă că "totul este normal" în relaţia cu Riyadul. O reacţie slabă a Statelor Unite riscă să submineze "abilitatea naţiunii de a lua poziţii în favoarea moralităţii şi a drepturilor omului la nivel internaţional", a spus Rubio.

 

Sursa

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?