Adevărul despre plombele dentare: de ce s-ar putea să nu ai nevoie de așa ceva?

 

Teama de dentist e justificată în numeroase cazuri. Totodată, cele mai populare soluții sunt plombele. Totuși, specialiștii au descoperit de curând că s-ar putea să nu avem nevoie de așa ceva, în viitor. Cercetătorii australieni cred că acea credința populară care spune că atunci când cariile apar ele evoluează rapid este greșită. Și asta încearcă acum să schimbe prin cercetarea lor pe care au publicat-o recent.

Cercetătorii din Australia au studiat vreme de șapte ani problemele cu dinții. Ei susțin că, de multe ori, abordarea clasică a dentiștilor – de a pune plombe dinților cu carii – nu este necesară.

„Nu este necesar pentru pacienți să aibă plombe pentru că nu este obligatoriu în multe cazuri de carii dentare", a explicat autorul principal, Wendell Evans, de la University of Sydney. „Această cercetare semnalizează nevoia pentru o schimbare majoră în felul în care cariile dentare sunt rezolvate de dentiști... Studiul nostru arată că o tactică preventivă are beneficii majore prin comparație cu practica noastră curentă".

Dentiștii preferă această metodă și pentru că rezolvă rapid problema. Dar cariile nu progresează mereu, iar atunci când progresează, procesul nu este atât de rapid.

Specialiștii din Australia au creat un set de reguli – Caries Management System (CSM) – prin care cariile dentare pot fi oprite, inversate și prevenite cu mult înainte să fie nevoie de vreo plombă.

CMS presupune ca prin radiografii și alte tipuri de monitorizare dentară, semnele de apariție ale cariilor să fie observate și tratate cu un lac bogat în fluor. Astfel, riscul de apariție a cariilor a fost redus cu până la 50%, potrivit cercetătorilor.

Pacienții tratați au trebuit să aibă însă grijă să respecte o igienă orală optimă și să nu consume prea multe snack-uri și băuturi cu adaos de zahăr între mese.

SursaAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?