ADEVĂRUL despre metoda lui DAN DIACONESCU de identificare a telefoanelor ascultate. Ce este 544?

Dan Diaconescu
Dan Diaconescu

Dan Diaconescu a prezentat într-o emisiune televizată o metodă despre care susține că poate fi folosită de români pentru a afla dacă telefoanele le sunt ascultate. Dacă apelați 544 și auziți un "zgomot ciudat, ca de bruiaj", înseamnă că discuțiile telefonice vă sunt monitorizate, susține patronul defunctului post OTV. Reprezentanții Orange dau însă asigurări pentru REALITATEA.NET că e vorba de o informație greșită. 

Metoda lui Dan Diaconescu de identificare a numerelor de telefon care sunt ascultat a făcut, joi, turul mass-media românești online, însă este cât se poate de falsă. 

Teoria lui Dan Diaconescu

Într-o emisiune televizată, Dan Diaconescu a precizat că oricine poate afla dacă are telefonul ascultat apelând numărul de telefon 544. Dacă la formarea respectivului număr, în telefon se aude un robot telefonic, care spune "că acest număr nu există" sau că "abonatul nu poate fi contactat" înseamnă că nu aveţi telefonul ascultat. În schimb dacă se aude un sunet ciudat, de bruiaj, ca şi cum s-ar încerca formarea unei legături sau alt zgomot ca şi cum s-ar efectua legătura cu o centrală, atunci aveţi telefonul ascultat, a susținut întemeietorul OTV. 

Care este adevărul

În realitate,  numărul 544 aparține furnizorului de servicii de telecomunicații Orange România și corespunde serviciului WAP pe mobil, accesibil prin conexiuni de tip dial-up. Accesul WAP pe permite clienților Orange să acceseze site-uri wap de pe internet de pe telefoanele mobile. 

WAP este un serviciu de internet pe mobil care a precedat serviciile de tip 3G. WAP le permite utilizatorilor să intre pe internet pentru a accesa diverse informații de care au nevoie. Pe vremea când serviciile de date de mare viteză încă nu apăruseră, paginile web obișnuite conțineau prea multe informații pentru a putea fi afișate pe ecranele telefoanelor mobile. Din acest motiv, reprezentanții industriei de telecomunicații au creat protocolul WAP, care ia paginile online existente și le rescrie într-un limbaj simplificat.  

Drept urmare, este cât se poate de normal ca clienții Orange să audă un "zgomot ciudat" când apelează numărul 544 (WAP este un serviciu de tip dial-up, iar cei care s-au conectat la internet folosind modemuri și linii telefonice își amintesc cu siguranță acest zgomot specific), iar clienții din alte rețele de telefonie mobilă să audă un robot care le spune că numărul nu există 

Poziția oficială Orange România

"În ceea ce privește numărul 544, acesta este un număr scurt care aparține Orange Romania, pe care îl pot folosi clienții care doresc conectarea la serviciul Wap pe mobil, prin dial-up. Apelul este tarifat standard, ca un apel în rețeaua Orange, în functie de tipul de abonament deținut. Referitor la interceptarea convorbirilor, operatorii de comunicații mobile, si implicit Orange Romania, nu sunt abilitați prin lege și nici nu dispun de infrastructura necesară desfașurării activității de interceptare. În România, activitatea de interceptare a comunicațiilor este reglementată prin legi speciale și este atributul unor instituții specializate ale statului", au precizat reprezentanții Biroului de Presă Orange România pentru REALITATEA.NET

Mai multe informații despre serviciul WAP puteți găsi aici

 

Articole recomandate


Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?