Acuzaţii dure la adresa Guvernului din partea Consiliului Fiscal

 
Consiliul Fiscal: Guvernul a făcut un buget de ochii FMI
Consiliul Fiscal: Guvernul a făcut un buget de ochii FMI

Bugetul pe 2015 a fost construit pe date care nu par credibile, dar care se încadrează în cerințele finanțatorilor externi. Consiliul Fiscal consideră că Executivul se bazează pe sume mai mari încasate la buget și pe cheltuieli mai mici decât pot fi acestea în realitate.

Reprezentanții Consiliului Fiscal se arată neîncrezători în datele prezentate de Guvern în ceea ce privește viitorul buget, scrie RomaniaLibera.ro.

Pe de o parte, rata de absorbție a fondurilor europene prognozată pe 2015 este nejustificat de optimistă, iar pe de altă parte o serie de cheltuieli par a fi subevaluate. De asemenea, nivelul prognozat al încasărilor aferente categoriilor "impozit pe venit", "contribuţii sociale", "impozit pe profit", "impozite şi taxe pe proprietate" contrazice politicile fiscale adoptate de Guvern.

Ionuț Dumitru, președintele Consilului Fiscal a precizat, pentru „România liberă", că nivelul absorbției fondurilor europene pentru anul viitor este supraestimat. Astfel, scriptic, Executivul a dublat valoarea sumelor ce vor intra în România de la bugetul UE, comparativ cu 2014, astfel încât să se evite dezangajarea banilor europeni. Reamintim că 2015 este un an hotărâtor în ceea ce privește absorbția fondurilor UE, deoarece riscăm să pierdem din banii alocați fiindcă depășim perioada în care aceștia pot fi utilizați.

"În ceea ce privește investițiile care se vor face de la buget, valoarea lor va fi ceva mai mare decât în acest an, când nivelul a fost foarte scăzut, dar comparativ cu perioada 2010-2013 acestea vor fi mai reduse. Importantă este multiplicarea lor în economie, iar acest lucru se face prin prioritizarea și eficientizarea cheltuielilor. Este clar că banii sunt risipiți", spune Dumitru. Acesta dă exemplu Poloniei, care a cheltuit mai puțin cu un punct procentual din PIB decât România, dar care deține o infrastructură superioară țării noastre.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?