Generalul Ratko Mladic, condamnat pentru GENOCID de Tribunalul Internațional

Tribunalul Internațional pentru crimele din fosta Iugoslavie, cu sediul la Haga, a pronunțat miercuri verdictul în procesul comandantului forțelor sârbe din Bosnia, Ratko Mladici (74 de ani), acuzat între altele de masacrul musulmanilor de la Srebenica. Este ultimul mare proces al Tribunalului, care-și încetează activitatea după 20 de ani, cu un bilanț de 161 de persoane învinuite. Acesta a fost condamnat pentru genocid la închisoare pe viață.UPDATE. Fostul lider militar al sârbilor din Bosnia, Ratko Mladic, a fost condamnat miercuri de Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie (TPIY) în 10 din cele 11 capete de acuzare, printre care și pentru genocid, la închisoare pe viață, informează Reuters.

Generalul Mladici este acuzat de genocid, crime împotriva umanității și crime de război în timpul războiului din Bosnia (1992-1995), care s-a soldat cu peste 100.000 de morți și 2,2 milioane de persoane strămutate. Principalele capete de acuzare sunt asediul de la Sarajevo și uciderea a peste 8 mii de bărbați musulmani la Srebenica, primul masacru comis în Europa după al Doilea Război Mondial, notează europalibera.org.

În 2007, Tirbunalul de la Haga a decis că masacrul de la Srebrenica este un act de genocid. Procurorii au argumentat că Mladici, liderul politic al sârbilor bosniaci Radovan Karadzici și președintele Serbiei Slobodan Milosevici au dus atunci o politică evidentă de „epurare etnică” în scopul de a crea o „Mare Serbie” pe teritoriul fostei Iugoslavii. Mladic a fost pus sub acuzare din 1995 dar nu a fost arestat, în Serbia, decât în martie 2011.

Acuzarea a cerut condamnarea la închisoare pe viață împotriva lui Mladic. Procurorul Tribunalului international, Serge Brammertz s-a declarat „încrezător”, și „așteaptă pronunțarea celei mai grele pedepse'”. Va fi unul din cele „mai importante verdicte din istoria ” Tribunalului, a mai declarat procurorul Bremmertz.

În 2016, Tribunalul de la Haga l-a condamnat pe Radovan Karadzici la 40 de ani închisoare pentru genocid și crime împotriva umanității.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?