Activitatea şefului DIICOT Alba, verificată de Inspecţia Judiciară

 
Activitatea şefului DIICOT Alba, verificată de Inspecţia Judiciară / Foto: oradesibiu.ro
Activitatea şefului DIICOT Alba, verificată de Inspecţia Judiciară / Foto: oradesibiu.ro

Inspecţia Judiciară a început o verificare la DIICOT Alba cu privire la activitatea şefului acestei instituţii - Ioan Mureşan, urmărit penal de DNA în legătură cu instrumentarea dosarului Berbeceanu, au declarat joi, pentru MEDIAFAX, oficiali din IJ.Controlul a început în urma unei sesizări din oficiu a Inspecţiei Judiciare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.

Reprezentanţii IJ au precizat că verifică dacă procurorul Ioan Mureşan a săvârşit abateri disciplinare.

"Am avut indicii şi în urma a ceea ce a apărut referitor la cazul Mureşan - Berbeceanu. Am decis să verificăm dacă procurorul şef al DIICOT Alba are abateri disciplinare", au mai spus sursele citate.

Şeful Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) Alba, Ioan Mureşan, un ofiţer de la BCCO Alba şi un procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba sunt urmăriţi penal pentru abuz în serviciu, respectiv complicitate la această infracţiune, în legătură cu instrumentarea dosarului Berbeceanu, în care acesta ar fi fost reţinut fără probe, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

DNA a precizat, miercuri, că Ioan Mureşan este urmărit penal pentru săvârşirea infracţiunilor concurente de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi represiune nedreaptă.

Alin Muntean, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul BCCO Alba, este urmărit penal pentru complicitate la săvârşirea infracţiunilor concurente de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi complicitate la represiune nedreaptă, iar Nicolaie Cean, fost procuror DIICOT, actualmente procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul (PT) Alba, pentru complicitate la abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie.

Potrivit anchetatorilor, dosarul lui Traian Berbeceanu - fostul şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Alba - ar fi fost fabricat după ce acesta ar fi refuzat solicitarea lui Ioan Mureşan de a-l numi şef de serviciu pe ofiţerul Alin Muntean, reiese din ordonanţa DNA privind urmărirea penală a şefului DIICOT Alba, a lui Muntean şi a unui procuror de la PT Alba.

Lui Berbeceanu i s-a imputat că, prin prisma atribuţiilor sale de serviciu ca şef al BCCO Alba, deşi a avut cunoştinţă de săvârşirea de fapte de natură penală de către diverse persoane din raza sa de competenţă, nu şi-a îndeplinit obligaţiile de serviciu, folosind informaţiile obţinute în interes propriu sau în interesul unor persoane aflate în atenţia organelor de urmărire penală.

DNA susţine că Mureşan şi Muntean au direcționat declarațiile unor învinuiţi şi martori către Berbeceanu, evidenţiindu-se "o acţiune concertată pentru obţinerea, în orice mod, de date sau indicii privitoare la implicarea acestuia în fapte de natură penală".

"Pentru a obţine acele declaraţii de la învinuiţi, ofiţerul Muntean Alin a facilitat persoanelor audiate, aflate în stare de arest preventiv, comunicarea cu membrii familiei sau cu alte persoane apropiate şi utilizarea unor telefoane mobile fără supraveghere. O altă categorie de declaraţii ce au fost utilizate de Mureşan Ioan în susţinerea acuzării au constituit-o cele luate unor persoane aflate în relaţii vădite de duşmănie cu Berbeceanu Traian (persoane cercetate de acesta, persoane arestate în urma acţiunilor BCCO)", a mai arătat DNA.

Pe de altă parte, din actele dosarului deschis de DNA a mai rezultat că Nicolaie Cean, care până în vara lui 2013 a funcţionat ca procuror în cadrul DIICOT Alba, a pus la dispoziţia procurorului anchetator Ioan Mureşan şi ofiţerului de poliţie Alin Muntean, în înţelegere cu aceştia, martori dispuşi să dea declaraţii împotriva lui Traian Berbeceanu şi a transmis către persoane ce urmau a fi audiate promisiunea că, dacă vor accepta să facă afirmaţii în sensul inculpării acestuia, nu vor mai avea probleme în anumite dosare. De asemenea, arată DNA, Cean a manipulat anumiţi martori, prin furnizarea către aceştia, anterior audierii lor, a unor informaţii nereale, pe care aceştia, întrebaţi fiind, să le expună procurorului anchetator.

În prezent, Traian Berbeceanu lucrează pe o funcţie de execuţie în cadrul Departamentului de Logistică al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Hunedoara.

El afirmă că încă de când a fost reţinut şi arestat în dosarul ce i-ar fi fost fabricat şi-a pus încrederea în DNA şi a sperat că procurorii anticorupţie vor demonstra că este victima unei înscenări şi că odată aflat adevărul va fi repus în funcţie.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

1 -1
mircea
20 Mar 15:59
In noiembrie CSM l-a ridicat in slavi. Rusinica Madam Haineala!
Răspunde
27 0
Nusa
20 Mar 15:18
Stimata coana Inspectie judiciara, ai trei mari probleme: 1. Nu te-ai sesizat din oficiu, ci urmare multiplelor reclamatii, memorii, plangeri ale comisarului sef Berbeceanu. 2. Madame, tu verifici daca onorabilul procuror sef a savarsit abateri disciplinare in situatia in care fata de stimabilul a inceput deja urmarirea penala, fiind cvasi-infractor. 3. Care sunt motivel (obiective, nu subiective) pentru care te-ai sesizat "din oficiu" asa de tarziu, in situatia in care, chiar si pentru profani (sau novici, cum vrei matale), era mai mult decat evident, inca de la declansarea scandalului si iesirea in public a gravelor probleme, ca la respectiva unitate de procuratura activitatea de management si urmarire penala este defectuoasa / deficitara? in rest, numai succesuri!
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?