Activele fondurilor de pensii private vor depăşi 26 miliarde de lei la finele anului viitor

 

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) şi facultative (Pilonul III) vor atinge la finele anului 2015 active de circa 26,3 miliarde de lei, din care Pilonul II va totaliza aproximativ 25 miliarde de lei, potrivit calculelor estimative realizate de MEDIAFAX.

În 2015, începând cu luna martie, cota de contribuţie pentru Pilonul II va fi majorată de la 4,5 puncte procentuale la 5 puncte procentuale (din contribuîiile pentru asigurări sociale).

Astfel, fondurile de pensii private obligatorii vor primi 4,4 miliarde de lei în perioada martie-decembrie 2015, comparativ cu 3,9 miliarde de lei în acest an.

Potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), activele aflate în administrare la nivelul întregului sistem de pensii private au atins 18,8 miliarde de lei la finele lunii septembrie a acestui an, în creştere cu 27,12% faţă de sfârşitul anului 2013, reprezentând 2,8% din PIB României.

Valoarea activelor nete înregistrate de fondurile de pensii private aferente Pilonului II a fost de 17,78 miliarde de lei (4,03 miliarde de euro), în creştere cu 27,5% faţă de 31 decembrie 2013.

Pe Pilonul III, valoarea activelor nete înregistrate de fondurile de pensii a fost de 976,27 milioane de lei (221 milioane de euro), în urcare cu 20,3% faţă de finele anului precedent.

Calculele MEDIAFAX arată că Pilonul II va încheia acest an cu active de aproximativ 19,1 miliarde de lei, iar Pilonul III va depăşi cu puţin un miliard de lei.

La 30 septembrie, în sistemul pensiilor administrate privat (Pilonul II) erau înregistrate ca participanţi 6,2 milioane de persoane, iar pe Pilonul III 336.456 de persoane.

Primele contribuţii la Pilonul III au fost virate în mai 2007, iar un an mai târziu s-au făcut primele viramente la Pilonul II.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?