Accesul suspecţilor de gripă porcină la bordul avioanelor trebuie decis de comandant, recomandă UE

Foto: wordpress.com
Comandanţii avioanelor trebuie să fie cei care hotărăsc dacă lasă persoane care prezintă simptome de gripă porcină să urce la bord sau nu, au apreciat joi experţii UE într-o serie de recomandări.


"Comandantul de bord este cel care ia decizia de a permite (unui astfel de pasager - n.red.) să se îmbarce sau nu. Dar trebuie să o fondeze pe un aviz medical. În caz contrar, compania ar putea fi obligată să ramburseze banii plătiţi sau să indemnizeze călătorul căruia i-a fost refuzat accesul în avion", a subliniat Comisia Europeană, prezentând recomandările adoptate "în unanimitate" de reprezentanţii statelor membre, în cadrul unei reuniuni a Comitetului pentru securitate sanitară.

În ceea ce priveşte eventuala închidere a şcolilor, experţii au calificat o astfel de măsură inutilă, însă au subliniat că fiecare ţară este liberă să facă ce vrea.

"Statele membre nu văd, pentru moment, necesitatea închiderii în masă a şcolilor în scop preventiv", a explicat Comitetul în comunicarea sa. "Acestea preconizează totuşi închiderea locală a şcolilor în caz de diagnosticare a infecţiei la elevi, pentru a întârzia transmiterea virusului. Utilitatea acestei abordări depinde, în mod clar, de rapiditatea acţiunilor", insistă Comitetul.

Experţii recomandă, pe de altă parte, "evitarea altor forme de adunare în cazul copiilor". "Obiectivul este de a evita ca părinţii să instituie structuri paralele (grupuri de studiu de exemplu - n.r.) în cazul închiderii şcolilor, ceea ce nu ar face decât să deplaseze problema", a explicat un expert.

Comitetul îşi continuă reuniunile pentru a formula recomandări în privinţa vaccinării. "Sperăm să putem face un anunţ în zilele următoare", a declarat un purtător de cuvânt al CE. "Dar atâta vreme cât Comitetul nu s-a pus de acord asupra unei formulări, este greu să intrăm în detalii", a subliniat el.

Mai multe opţiuni sunt în discuţie în privinţa grupurilor ţintă, dintre care fac parte femeile însărcinate, copiii şi persoanele în vârstă. Pentru moment, nu există vaccin împotriva virusului acestei forme noi de gripă.

"Cinci companii lucrează la un vaccin", a precizat un alt purtător de cuvânt, Ton Van Lierop. "Au prezentat informaţii Agenţiei europene pentru medicamente şi aşteptăm rapoartele expertizei la sfârşitul lunii septembrie, în speranţa că vom avea vaccinuri disponibile pe piaţă în octombrie".

Experţii UE au formulat şi recomandări în ceea ce priveşte călătoriile, dar nu au putut ajunge al un acord privind atitudinea pe care trebuie să o aibă companiile aeriene.

Uniunea Europeană nu intenţionează să limiteze libertatea de mişcare pe teritoriul său, a subliniat CE. Experţii săi le recomandă persoanelor care au simptome de gripă porcină să "îşi amâne călătoriile şi să rămână acasă".
Aceeaşi recomandare este valabilă şi în cazul în care simptomele apar în timpul unei călătorii: "Staţi în cameră şi limitaţi contactele". Însă acestea sunt numai recomandări de bun simţ, a subliniat un purtător de cuvând al Comisiei, Dennis Abbot.

Articole recomandate


Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?