Academicianul Eugen Simion: "Suntem cu americanii, dar să nu facem prostia să neglijăm Franța"

Academicianul Eugen Simion a atras atenția, în cadrul emisiunii Jocuri de Putere de la Realitatea TV, că românii nu trebuie să neglijeze Franța, întrucât cultura română este formată după modele franceze.Totodată, a arătat că, la rândul lor, și românii au contribuit la civilizația și cultura franceză, iar acest lucru a fost subliniat și de fostul ambasador al Franței la București, Philippe Etienne. 

"Suntem cu americanii pentru că ei sunt puternici. Eu zic să fim cu ei, dar să nu facem prostia să neglijăm Franța. Cultura română este formată după modele franceze, iar contribuția românească în Franța este formidabilă. Un exemplu: un inginer de origine română care trăiește în Franța a scos o carte cu toți românii importanți care au trăit în Franța. Al doilea exemplu: fostul ambasador al Franței în România, acum 8-10 ani, care se cheamă Philippe Etienne, a învățat limba română cu un student de la politehincă. Și, înainte de a pleca, a ținut un discurs la Academia Română cu titlul "Românii care au făcut Franța". Am aflat niște lucruri nemaipomenite. Cum au contribuit românii la civilizația și cultura franceză", a declarat academicianul. 

Eugen Simion a mai susținut că nu ar trebui să existe cetățean al Europei care să nu iubească Franța, mai ales că este o țară care și-a deschis granițele oricui.

"Nu poți ca european să nu iubești Franța, pentru că este cea mai permisivă țară. Atât de permisivă încât astăzi este într-o situație foarte dficilă", a conchis academicianul.

 Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?