A murit unul dintre cei mai importanți autori de science fiction

Romanciera americană Ursula K. Le Guin, considerată unul dintre cei mai importanţi scriitori de science fiction, a murit luni, la vârsta de 88 de ani, a anunţat marţi familia ei prin intermediul contului său oficial pe Twitter.Autoare prolifică, Ursula a publicat colecţii de povestiri, poezii şi mai multe cărţi pentru copii, dar operele sale "fantasy" sunt cele care i-au adus faima şi au atras vânzarea a milioane de exemplare ale titlurilor sale, relatează miercuri AFP şi DPA.

Scriitorul american Stephen King a salutat pe Twitter o autoare "dintre cele mai bune". Pentru el, Ursula K. Le Guin nu a fost "doar o scriitoare de science fiction", ci "o icoană a literaturii".

Născută în Berkeley, California, pe 21 octombrie 1929, ea a devenit curând interesată de science fiction înainte de a abandona genul la adolescenţă, considerând că era prea masculin şi stereotip.

Va reveni la acesta la mijlocul anilor 1960 şi va publica "The Left Hand of Darkness'' (Mâna stângă a întunericului, carte publicată în română de Editura Nemira în 2014), care a devenit o operă de ficţiune clasică ce i-a deschis uşa spre succes.

În total, ea a scris douăzeci de romane care explorează natura umană, plasând omul în diferite situaţii şi universuri.

Toată viaţa ei a luptat pentru ca science fiction să nu fie considerat un gen minor. În ultimii ani, a fost menţionată de mai multe ori printre posibilii laureaţi ai premiului Nobel pentru literatură.

A câştigat totuşi cele mai mari premii de literatură - Hugo, Nebula şi Locus - de mai multe ori. În 2014, ea a fost rcompensată pentru întreaga carieră în cadrul US National Book Awards, unul dintre cele mai prestigioase premii din literatura americană. Le Guin a avut probleme de sănătate în ultimii ani.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?