A fost descoperită o nouă specie de peşte care se caţără pe stânci

 
Foto: National Geographic
Foto: National Geographic
O nouă specie de peşte somn a fost descoperită în apele Venezuelei. Acesta se caţără pe stânci folosindu-şi aripioarele pelviane extrem de flexibile şi gura precum nişte instrumente de agăţat. Această tehnică de căţărare ar putea fi crucială pentru peşte, întrucât trăieşte în zone cu nişte curenţi foarte puternici.
Peştele a fost colecţionat de un antropolog acum peste douăzeci de ani, din regiunea Amazonului, însă oamenii de ştiinţă de la Instituto de Zoologica din Caracas a declarat că arăta "ca şi cum ar fi fost călcat de un camion", a povestit ihtiologul Scott Schaefer.

Intrigaţi, Schaefer şi colegii săi au plecat în căutarea peştelui în regiunea unde a fost găsit, într-un afluent al râului Orinoco. Acolo ei au cules de pe stânci 84 de astfel de exemplare.


Noile analize confirmă că noua specie, Lithogenes wahari, aparţine unui grup de peşti care are două familii. Ţepii de pe capul său şi coada leagă creatura de Loricariidae, o familie de somni.

Dar aripioarele pelviane specializate, care se mişcă în faţă şi înapoi în mod independent, apar doar la Astropidae, o familie de somni căţărători din Anzi.

Combinaţia acestor caracteristici sugerează faptul că strămoşii ambelor familii trăiau în Amazon şi Orinoco, informează National Geographic.

"Găsim specii noi de peşti tot timpul, dar când aflii şi informaţii noi despre istoria biologică a unui grup, este cel mai distractiv", a precizat Schaefer.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?