20 de ţări, printre care Rusia, Franţa şi Germania, spionează intens Marea Britanie

 
Foto: medienhandbuch.de
Foto: medienhandbuch.de
Rusia şi China sunt ţările care spionează cel mai intens Marea Britanie, dar în total 20 de state, printre care aliaţi precum Franţa şi Germania, încearcă să intre în posesia celor mai bine păzite secrete britanice, scrie Sunday Telegraph în ediţia electronică.
Detalii despre activităţile agenţiilor străine de spionaj în Marea Britanie, obţinute de săptămânalul britanic, arată că Londra este "ţintă prioritară" a 20 de servicii secrete. Pe lista statelor care au agenţi activi în Marea Britanie figurează Iranul, Siria, Coreea de Nord şi Serbia, dar şi unele ţări europene, precum Franţa şi Germania, privite în mod trandiţional drept aliate.

"Deşi principala ameninţare împotriva noastră trebuie considerată terorismul internaţional, este important să nu pierdem din vedere o altă ameninţare omniprezentă - spionajul împotriva intereselor Marii Britanii", arată documentul datat 19 ianuarie 2009, redactat de o celulă militară a Guvernului şi distribuit tuturor ministerelor.


"În trecut, activităţile de spionaj erau îndreptate spre a obţine informaţii politice şi militare. În lumea tehnologizată de astăzi, nevoile de informaţii ale multor ţări includ tehnologiile noi de comunicare, IT, genetică, aviaţie, lasere, optică, electronică şi multe ale domenii. Serviciile de informaţii străine vizează, deci, companiile comerciale într-o măsură mult mai mare decât în trecut", se arată în document.

"Marea Britanie este o ţintă prioritară a spionajului, iar multe ţări încearcă activ să obţină informaţii şi tehnologie din Marea Britanie pentru a face progrese în propriile programe militare, tehnologice, sau în domeniile politic şi economic. Se estimează că cel puţin 20 de servicii de informaţii străine acţionează, într-o anumită măsură, împotriva intereselor britanice. O mare preocupare o reprezintă cele ruse şi chineze. Numărul de ofiţeri de informaţii ruşi de la Londra nu a scăzut faţă de epoca sovietică".

O sursă guvernamentală a declarat pentru Sunday Telegraph că reţeaua masivă de spioni ruşi acţionează ca o "extensie a puterii de stat", în încercarea de a-şi "extinde propria bază militară şi economică"."Dacă o ţară precum Rusia sau Iranul poate fura un software care le ajută să economisească şapte ani de cercetare şi dezvoltare, atunci o vor face fără nicio ezitare", a explicat sursa.

În noiembrie 2007, directorul general al MI5, Jonathan Evans, declara că mai multe agenţii străine sunt active în Marea Britanie, cei mai agresivi fiind ruşii. "Deşi Războiul Rece s-a încheiat cu aproape 20 de ani în urmă, instituţia pe care o conduc cheltuieşte în continuare resurse pentru a apăra Marea Britanie de tentativele Rusiei, Chinei şi altor de a ne spiona", spunea el.

Sursa guvernamentală a adăugat că şi ţări europene aliate, precum Germania şi Franţa, au activităţi de spionaj industrial şi politic în Marea Britanie.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?