Guvernul Dăncilă a depus jurământul la Cotroceni. Iohannis: Să înceteze ţopăiala guvernamentală

 

Guvernul Dăncilă şi-a depus jurământul la Cotroceni, după ce a trecut de Parlament: au fost 282 de voturi ”pentru”, 136 ”împotrivă” și o abținere. După aceeaa, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru numirea Guvernului, potrivit Administraţiei Prezidenţiale. După depunerea jurământului, Iohannis a afirmat că misiunea pe care o are noul Executiv este una dificilă şi că speră să se înceteze cu "ţopăiala guvernamentală". Tot luni seară, decretul privind numirea Guvernului condus de Viorica Dăncilă a fost publicat în Monitorul Oficial. După depunerea jurământului, preşedintele Iohannis a anunţat că la un an de la alegeri s-a ajuns la al treilea Guvern PSD şi că nu asta este performanţa pe care românii şi-o doreau. 

"La doar un an de la alegerile parlamentare am ajuns deja la ai treilea cabinet, după un dublu eşec. Nu aceasta este performanţa pe care o aşteptau românii", a afirmat şeful statului, adăugând că este o discrepanţă majoră între promisiunile cu care partidele coaliţiei au venit în faţa românilor şi ceea ce se întâmplă acum.

"Trebuie să înceteze această ţopăială guvernamentală", a spus şeful statului. Acesta a mai precizat că misiunea noului Guvern este una dificilă.

"Există o linie roșie pe care guvernanții nu au voie să o depășească. Afectarea independenței justiției este de neacceptat", le-a mai spus președintele Klaus Iohannis membrilor Guvernului Dăncilă.

"Coaliția aflată la putere nu trebuie să ignore semnalul transmis de sute de mii de români care continuă să susțină în stradă statul de drept", a mai spus şeful statului. 

"Este o discrepanţă majoră între promisiunile cu care partidele coaliţiei au venit în faţa românilor şi ceea ce se întâmplă acum. Marile proiecte de infrastructură impresionează prin absenţă. Iar în Justiţie modificarea legilor a fost forţată", a declarat Iohannis.

"Va trebui să convingeţi, plecând cu un capital de încredere redus. Preluaţi, din start, şi factura guvernelor anterioare şi aveţi datoria să depuneţi tot efortul. S-a irosit prea mult timp, tocmai pentru că promisiunile din campania electorală privind bunăstarea cetăţenilor au fost uitate încă de la început", a mai spus acesta, adăugând că lucrurile trebuie îndreptate urgent, întrucât este anul în care celebrăm un moment unic în istoria naţiunii române

"Cetăţenii aşteptă o direcţie clară, neechivocă, în acord cu dorinţa de întărire a statului de drept de sub ameninţarea corupţiei. Sunt lucruri pe care puterea politică nu a vrut sau nu a fost capabilă să le livreze până acum. Este responsabilitatea dumneavoastră să o faceţi. Vă doresc în acest sens mult succes", a mai afirmat preşedintele ţării.

Preşedintele ţării a mai precizat că oamenii își doresc prosperitate într-o țară în care politicienii respectă cetățenii, o țară care știe ce vrea și încotro se îndreaptă.

(w500)

Conform Constituţiei, premierul şi miniştrii trebuie să rostească următorul jurământ:"Jur să-mi dăruiesc toată puterea și priceperea pentru propășirea spirituală și materială a poporului român, să respect Constituția și legile țării, să apăr democrația, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a României. Așa să-mi ajute Dumnezeu".

(w500)

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat luni, 29 ianuarie a.c., decretul pentru numirea Guvernului României, în următoarea componență:

Vasilica-Viorica Dăncilă - Prim-ministru;

Paul Stănescu - Viceprim-ministru, Ministrul dezvoltării regionale și administrației publice;

Grațiela Leocadia Gavrilescu - Viceprim-ministru, Ministrul mediului;

Viorel Ștefan - Viceprim-ministru;

Ana Birchall - Viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României;

Carmen Daniela Dan - Ministrul afacerilor interne;

Teodor-Viorel Meleșcanu - Ministrul afacerilor externe;

Mihai-Viorel Fifor - Ministrul apărării naționale;

Eugen Orlando Teodorovici - Ministrul finanțelor publice;

Tudorel Toader - Ministrul justiției;

Petre Daea - Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale;

Valentin Popa - Ministrul educației naționale;

Lia-Olguța Vasilescu - Ministrul muncii și justiției sociale;

Dănuț Andrușcă - Ministrul economiei;

Anton Anton - Ministrul energiei;

Lucian Șova - Ministrul transporturilor;

Rovana Plumb - Ministrul fondurilor europene;

Ștefan-Radu Oprea - Ministrul pentru mediul de afaceri, comerț și antreprenoriat;

Sorina Pintea - Ministrul sănătății;

George Vladimir Ivașcu - Ministrul culturii și identității naționale;

Ioan Deneș - Ministrul apelor și pădurilor;

Nicolae Burnete - Ministrul cercetării și inovării;

Petru Bogdan Cojocaru - Ministrul comunicațiilor și societății informaționale;

Ioana Bran - Ministrul tineretului și sportului;

Bogdan Gheorghe Trif - Ministrul turismului;

Natalia-Elena Intotero - Ministrul pentru românii de pretutindeni;

Viorel Ilie - Ministru pentru relația cu Parlamentul;

Victor Negrescu - Ministrul delegat pentru afaceri europene.

Viorica Dăncilă a menționat, în discursul pe care l-a susținut, că nu va introduce nicio nouă taxă cât va fi premier, iar la Formularul 600 se va renunța săptâmâna aceasta. Totodată, a punctat că nicio altă instituție sau centru de putere nu va mai putea spune Guvernului ce are de facut.

Anterior dezbaterilor din plen, majoritatea parlamentară a redus audierile parlamentare din comisii la câte 30 de minute pentru fiecare ministru, pentru a finaliza întreaga procedură, inclusiv cu votul în plen, într-o singură zi. În trecut, audierea fiecărui ministru dura ore în șir, până când se epuizau toate întrebările.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?