Iohannis promulgă o lege a justiției: "Sunt obligat. Am epuizat toate căile constituționale"

 

Președintele Klaus Iohannis atacă dur guvernarea PSD. Şeful statului a afirmat că deşi au fost nenumerate semnale, coaliţia de guvernarea a mers mai departe cu legile justiţiei. "Suntem într-o situaţie delicată", a spus acesta, adăugând că este obligat să promulge Legea 304 privind Organizarea Judiciară, întrucât a epuizat toate căile constituționale."Tema acestei declaraţii o reprezintă legile Justiției care au devenit cel mai dezbătut subiect public de când PSD a venit la Guvernare, ceea ce spune totul despre prioritățile acestui partid. Suntem într-o situație delicată din cauza modului în care Coalița de guvernare a știut să legifereze într-un mod lipsit de transparență. Au legiferat cum au dorit. Calitatea este proastă, iar rezultatul e foarte îngrijorător", a afirmat preşedintele Iohannis.

"Am reușit până acum să ferim legile justiției de cele mai nocive modificări. Legile adoptate au fost supuse controlului constituțional. CCR a găsit în patru ocazii diferite neconcordanțe. Asupra acestor legi s-a pronunțat și Comisia de la Veneția, la solicitarea mea. Acest lucru arată fără echivoc că modificările afectează independența sistemului de Justiție din România", a mai spus preşedintele Iohannis.

"Comisia de la Veneţia spune că ansamblul modificărilor afectează independența procurorilor și judecătorilor. Așa ceva în România nu trebuie să se întâmple", a mai spus acesta.

Preşedintele Iohannis a mai precizat că este obligat să promulge Legea Organizării Judiciare şi că va contesta la Curtea Constituţională Legea privind Statutul Magistraţilor.

"Legile Justiției trebuie revizuite urgent în Parlament. România este membru cu drepturi depline în Uniunea Europeană, dar din acest statut derivă și obligații, inclusiv funcționarea justiției. Este imposibil să construim un sistem de Justiție care contravine normelor europene, care ignoră valorile europene. O nesocotire a concluziilor Comisiei de la Veneția ar echivala cu o îndepărtate de facto de la normele europene", a declarat acesta.

"În ceea ce priveşte Legea 304, care se referă la Organizarea Judiciară, am epuizat toate căile constituționale și sunt obligat să promulg această lege. Asta nu înseamnă că parcursul acestei legi s-a finalizat. Solicit în mod expres ca imediat ce se reia sesiunea să reintroducă aceste legi în circuitul parlamentar și să le corecteze așa cum solicită cei avizați. Acest pas e imposibil de evitat", a mai spus Iohannis.

Şeful statului a mai spus că această lege ridică multe probleme pe fond, care pot afecta exigențele consituționale și standardele europene și internaționale.

"In ceea ce priveşte Legea 303 privind Statutul Magistraţilor voi sesiza CCR cu solicitarea fermă de a ține cont de opiniile Comisiei de la Veneția. Țin să atrag atenția parlamentarilor din majoritate că loialitate lor trebuie să fie față de alegători, față de românii care-și doresc să rămână în Uniunea Europeană. Nu trebuie să devenim un exemplu negativ, făcând legi ca anumiți lideri politici să scape de dosare. Au fost aleși pentru România, pentru români, nu pentru a scăpa un lider de închisoare. Standardul în materie de legiferare trebuie să fie respectul pentru normele de drept", a mai spus Klaus Iohannis.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Dumitrescu
19 Jul 19:04
Presedintele "franar" s-a dat batut constitutional. Ii conveneau foarte bine niste legi care lasau cateaua justitiei sa muste liber pe oricine, mai ales pe cine "trebuie". Acum va avea de dat socoteala pentru evaziunea fiscala de multe sute de mii de euro pe care le-a halit cu consoarta in sfidarea legii si moralei. Cine stie, poate va fi tocmai beneficiarul principal al noii ordini judiciare. Unde dai si unde crapa!
Răspunde
0 0
Adrian
19 Jul 19:03
Bună ziua, cred că toți ştim cum este să fi Preşedintele României, ce decizii trebuie să ei, cum să te bați, etc. Nimeni nu înțelege că a fi Președinte înseamnă să respecți legea iar sa opus cu toată forță dată de funcție. Dacă populația acestei țări dorea cu adevărat plecarea acestor misei de la putere atunci se strângeau 1 milion de oameni în bucurești pentru o săptămână zi de zi și la ora aceasta conducea altcineva cu siguranță. Criticând in schimb administrația prezidențială nu facem decât sa arătăm că suntem cea mai slabă populație din estul europei. Dacă vă uitați la greci, moldoveni, și pai nu se ajungea aici sub nici o forma. Așa ca facem tot ce stima bine,criticam pe site-uri, ne rugam în biserica pentru o alta viața probabil, și dăm vina pe președintele țării. Iar noi săracii suntem năpăstuiți de soartă să spu
Răspunde
0 0
PRAHOVEANU DAN MIHAI
19 Jul 18:34
La acest nivel se pare ca nu se accepta remiza. Adica parlamentul a facut o greseala( aceea de a incalca separarea puterilor in stat) si presedentia sa faca o greseala(aceea de a refuza aprobarea legilor strambe), urmand cum este firesc in sport ; meciul se rejoaca. Inca o dovada a unui joc murdar.
Ne intoarcem cu totii la vremea partidului unic, dar este mai rau dupa ce unii dinte noi au simtit fie si putin gustul ,,democratiei" sau am inteles cate ceva.
Intrebarea zilei: Romania incotro?
Răspunde
0 0
PRAHOVEANU DAN MIHAI
19 Jul 17:49
La acest nivel se pare ca nu se accepta remiza. Adica parlamentul a facut o greseala( aceea de a incalca separarea puterilor in stat) si presedentia sa faca o greseala(aceea de a refuza aprobarea legilor strambe), urmand cum este firesc in sport ; meciul se rejoaca. Inca o dovada a unui joc murdar.
Ne intoarcem cu totii la vremea partidului unic, dar este mai rau dupa ce unii dinte noi au simtit fie si putin gustul ,,democratiei" sau am inteles cate ceva.
Intrebarea zilei: Romania incotro?
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?