11 septembrie 2001, cea mai NEAGRĂ zi din istoria SUA. Lațul se strânge în jurul Arabiei Saudite

 
11 septembrie 2001, lanțul se strânge în jurul Arabiei Saudite
11 septembrie 2001, lanțul se strânge în jurul Arabiei Saudite
11 septembrie 2001, lanțul se strânge în jurul Arabiei Saudite 11 septembrie 2001, lanțul se strânge în jurul Arabiei Saudite

Au trecut 16 ani de la celebrul 9/11, momentul de cotitură din istoria recentă a Americii, când cel mai puternic stat din lume a fost pus în genunchi, spre surprinderea întregii planete, de gruparea teroristă a lui Bin Laden. Atacurile de la 11 septembrie 2001, care au distrus clădirile gemene World Trade Centre și o parte din Pentagon, s-au soldat cu 2.997 de morți, 6.000 de răniți și pagube materiale de peste 10 miliarde de dolari.

Un proces major a fost deschis împotriva guvernului Arabiei Saudite, în legătură cu suportul acordat teroriștilor. Noi dovezi depuse la dosar susțin că ambasada saudită din Washington ar fi finanțat "testarea" deturnării avioanelor, prin doi dintre angajații săi, scrie New York Post.

Acuzațiile au venit după adoptarea unei legi în SUA anul trecut care permite familiilor victimelor de la 11 septembrie să dea în judecată guvernarea saudită.

Potrivit New York Post, familiile a peste 1.400 de victime au depus o plângere în care susțin că Ambasada saudită a plătit pentru doi  cetățeni saudiți, Mohammed al-Qudhaeein și Hamdan al-Shalawi, care pretindeau că sunt studenți în SUA, să facă un zbor cu avionul între Phoenix și Washington, pentru exersarea loviturii fatale.

Nu mai puțin de 15 dintre cei 19 oameni care au luat parte la complotul terorist erau saudiți.

Acțiunea în instanță care se deruleză acum spune că guvernarea din Arabia Saudită s-a implicat în sponsorizarea atacurilor încă din faze incipiente.

Plângerea citează documente FBI potrivit cărora "studenții" saudiți făceau parte din "rețeaua regatului de agenți secreți în SUA” care au luat parte activă în atentate.

Potrivit ABC News, luni dimineață, președintele SUA Donald Trump și Prima doamnă Melania Trump vor participa la o ceremonie de comemorare la memorialul național 9/11 de la Pentagon.

La sfârșitul lunii mai, noul lider de la Casa Albă, Donald Trump, a avut parte de o primire caldă in Arabia Saudita, unde s-a întâlnit cu regele Salman și alți membri importanți ai familiei regale. Trump a încheiat contracte de 110 miliarde de dolari privind livrarea de armament.

Pentru Riad, vizita presedintelui american a reprezentat o oportunitate importanta pentru reinnodarea relatiilor cu un aliat cheie, dupa ce relatiile bilaterale s-au racit in timpul administratiei Obama.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?