10 persoane trimise în judecată de DNA într-un dosar de evaziune fiscală

 

Procurorii anticorupţie din Constanţa au dispus trimiterea în judecată a zece inculpaţi, într-un dosar de evaziune fiscală cu motorină în care prejudiciul cauzat bugetului de stat depăşeşte 31 de milioane de euro.

Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada 2005-2007, trei dintre persoanele trimise în judecată au achiziţionat motorină în regim scutit de la plata accizelor, cu scopul obţinerii de produs petrolier şi combustibil lichid pentru centrale termice. În realitate, motorina era comercializată, cu ajutorul celorlalţi complici, către societăţi care deţineau benzinării.

În dosar au fost trimişi în judecată, pentru evaziune fiscală în formă continuată, Racz Peter Attila, Galambosz Laszlo şi Ristin Pompiliu, iar Nemeş Radu, Capră Răzvan-Florin, Neacşu Nicolae, Andreescu Florinel, Csaszar-Pal Zsombor, Şoldan Romulus şi Olteanu Răzvan Mihai pentru complicitate la aceeaşi infracţiune.

"În perioada 4.10.2005 - 21.12.2007, inculpaţii Racz Peter Attila, Galambosz Laszlo şi Ristin Pompiliu, prin intermediul unui antrepozit fiscal de producţie uleiuri minerale aparţinând unei societăţi comerciale pe care o administrau, au achiziţionat în regim scutit de la plata accizelor, 69.270 tone motorină destinată producerii de produs petrolier (denumit decofral, ecodecofral) şi combustibil lichid pentru centrale termice. (...) În realitate, cu concursul celorlalţi şapte inculpaţi, motorina achiziţionată în regim scutit de la plata accizei era comercializată către societăţi comerciale deţinătoare de staţii de alimentare cu carburanţi a autovehiculelor din ţară, prin intermediul unor societăţi comerciale cu comportament de tip fantomă, care s-au succedat de-a lungul perioadei infracţionale", se precizează în comunicat.

Conform aceleiaşi surse, în documentele contabile ale societăţii au fost evidenţiate achiziţii de materie primă şi livrări nereale în scopul ascunderii activităţii infracţionale. Toate documentele contabile ale societăţii au fost arse în vara anului 2007, în timp ce erau "mutate" la noul sediu social din municipiul Constanţa.

Procurorii susţin că bugetul consolidat al statului a fost prejudiciat cu suma de 109.247.754 lei, echivalentul a peste 31 milioane de euro, ANAF constituindu-se parte civilă în dosar.

"În cauză, s-a dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra oricăror bunuri prezente şi viitoare care vor exista în patrimoniul celor zece inculpaţi, la momentul aducerii la îndeplinire a măsurii asiguratorii dispuse, până la concurenţa sumei de 109.247.754 lei", se mai menţionează în comunicatul.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanţa cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii.

DNA menţionează că Radu Nemeş a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, pentru săvârşirea unor infracţiuni similare.

Sursa: agerpres.ro

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?