Zeci de proiecte europene sunt amânate din lipsa banilor pentru cofinanţare

Zeci de proiecte europene sunt amânate din lipsa banilor pentru cofinanţare
Zeci de proiecte europene sunt amânate din lipsa banilor pentru cofinanţare / FOTO: gazeta-afacerilor.ro

De la momentul aderării până în 2013 România are la dispozitie 19 miliarde de euro, bani oferiţi gratuit de UE. Cu toate acestea, autorităţile au adus în țară doar 1,6 miliarde de euro. Asta înseamnă mai puţin de 9 % din suma totală.

Fondurile europene vor scoate România din criză! Este afirmaţia preferată a politicienilor în ultima perioadă. Numai că tocmai Guvernul este cel care blochează de luni de zile zeci de proiecte care ar putea aduce în ţară sute de milioane de euro din fondurile oferite gratuit României de Uniunea Europeană. Semnalul de alarmă este tras de organizaţiile neguvernamentale, care spun că lipsa banilor pe care statul trebuie să-i asigure pentru cofinanţarea proiectelor europene le-a blocat activitatea.

Asociaţia Smart Projects, de exemplu, este o organizaţie non- guvernamentală care implementează patru proiecte cu finanţare europeană. Realizate “ca la carte”, proiectele au primit girul experţilor europeni, dar nu pot merge mai departe deoarece Guvernul refuză de luni bune să acorde partea sa de bani din cofinanţare.

Vorbim de un set de proiecte dedicate şomerilor prin care aceştia ar putea spera la un nou loc de muncă. Nepăsarea Guvernului a blocat însă zeci de astfel de programe. Reprezentanţii ONG-urilor vorbesc de aproape 300 de milioane de euro, bani europeni care nu pot fi însă aduşi în ţară.

De la momentul aderării până în 2013 România are la dispozitie 19 miliarde de euro, bani oferiţi gratuit de UE. Cu toate acestea, autorităţile au adus în țară doar 1,6 miliarde de euro. Asta înseamnă mai puţin de 9 % din suma totală.

Cine îşi asumă răspunderea? Tot cei care se zbat pentru a aduce banii europeni în ţară. Claudia Neculae, coordonator de proiect, a explicat că pentru benefiaciar sunt penalităţi: "Dacă noi întârziem cu anumite rambursări sau cu anumite clauze contractuale , nouă ni se impun penalităţi, statului însă nu".

Prin ochii guvernanţilor, problema a fost rezolvată de mult timp. "Nu mai există nici un fel de scuză că e birocraţie europeană, că sunt dificultăţi în elaborarea proiectelor. Gata, faza aceasta a fost depăşită!", spunea acum câteva zile Emil Boc.

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Claudia
22 feb 15:42
interesul nu a fost ca televiziunea "sa ne faca o poveste" ci chiar sa trasmita realitatea. e usor sa comentezi din postura de personaj neimplicat in mod direct in acest proces sau fenomen ... si nu suntem singura asociatie sau beneficiar in situatia aceasta, problema este ca un astfel de subiect pare sa nu fie relevant si paleste in fata unor subiecte precum bercea, calul infometat de stapan sau femeia care s-a aruncat de la balcon, sau circul politic savurat de marea majoritate a consumatorilor de tv ....
Răspunde
0 0
Claudia
22 feb 15:34
site-ul oficial al asociatiei Smart Projects este www.smartprojects.org
Răspunde
0 0
ciuruit de un fleac
20 feb 19:40
Incercati cu o spaga generoasa. O sa vedeti ca sunt bani pentru cofinantare. Nu ma credeti ?
Răspunde
0 0
George
20 feb 12:49
Am avut sufficienta curizitate sa intru pe site-ul smart projects.ro si am avut si surpiza de a descoperi o pagina web complet nefunctionala. De remarcat ca smart projects se ocupa in principal cu web design-ul ... Ma intreb oare, nu-si pot pune pagina de web la punct din cauza ca nu si-au primit fondurile !? Totusi cred ca ar trebui sa-si aranjeze pagina inainte sa cheme televiziunea sa le faca o "poveste"...
Răspunde
0 0
mircea57
20 feb 10:53
De ce nu fac o cheta cei care arunca in ochii lumii acest subiect ? Da, cheta la magistrati ca au salarii si pensii de te sperii, cheta la pensionarii militari ? Acolo sunt banii din buget, banii care ar trebui sa realizeze cofinantarea. Mai faceti cheta si pe la consiliile locale care arunca cu milioanele de lei pe actiuni de dezapezire, actiuni incepute de la zapada cazuta acum doua-trei saptamani in urma. Duceti-va la Braila si vedeti pe ce se cheltuie 1 milion de EURO, ce si cum se lucreaza, ce firme (societati comerciale) fac lucrarile de incarcare si transport al zapezii, cine aproba platile si cine incaseaza la final banii !! Voi ca ziaristi, habar nu aveti ce se intampla in realitate in tara asta. Ori sunteti incompetenti, ori sunteti cozi de topor, ori sunteti agarici, tot aia este...... Asa ca mai lasati-ne cu raspunderea guvernului pentru chestia asta cu fonduri europene. S-a dus un ziarist pe firul vre-unui dosar , sau credeti pe toti papagalii platiti sa caraie ? Chiar stiti unde se blocheaza accesarea de fonduri ? Eu cred ca habar nu aveti !
Răspunde
0 0
...Cu toate acestea, autorităţile au adus în țară doar 1,6 miliarde de euro. Asta înseamnă mai puţin de 9 % din suma totală. Citește mai departe… ...
Afișează mai multe comentarii
print