Voronin acuză România că pune în pericol statalitatea Republicii Moldova

Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, acuză România că pune în pericol statalitatea Republicii Moldova. Simplificarea legii de acordare a cetăţeniei române moldovenilor este o adevărată ameninţare la adresa identităţii naţionale a statului moldovenesc, a avertizat Voronin într-un interviu acordat postului de Radio Europa Liberă. El a ameninţat că va cere intervenţia Bruxelles-ului în acest sens.

Vladimir Voronin a admis că relaţiile diplomatice dintre Bucureşti şi Chişinău "nu sunt simpatice" deloc în acest moment.

"Aceste divergenţe s-au acumulat în timp. Dacă autorităţile româneşti vor pune la baza relaţiilor cu noi problemele legate de identitatea naţională a statului moldovenesc, nu sunt convins că relaţiile se vor îmbunătăţi, aşa cum ar trebui să fie între o ţară membră a Uniunii Europene şi o altă ţară, vecină la hotarele UE", a declarat Vladimir Voronin.

Voronin a recunoscut că ultimele modificări legislative aduse de autorităţile de la Bucureşti şi care permit acordarea facilă a cetăţeniei române moldovenilor îngrijorează serios Chişinăul.

"Noi nu vom fi indiferenţi la aceste probleme. Ne vom adresa la toate instituţiile europene şi internaţionale, pentru că e un lucru care vizează direct perspectiva statalităţii statului moldovenesc", a mai spus Voronin.

Din 1991 până astăzi, 90.000 de moldoveni au primit cetăţenie română. Potrivit ministerului de Externe de la Bucureşti, la ora actuală există alte aproximativ 800 de solicitări de cetăţenie română venite din partea cetăţenilor de peste Prut.
 
print