Fii la curent cu cele mai importante ştiri ale zilei
REALITATEA.NET pe Facebook REALITATEA.NET pe Twitter REALITATEA.NET pe Pinterest REALITATEA.NET pe RSS REALITATEA.NET pe Newsletter REALITATEA.NET pe Youtube

Viaţa animalelor în timpul iernii

Ce fac animalele iarna? Dacă facem o plimbare, fără puşca de vânătoare, vom vedea că mănâncă, se joacă sau dorm. Unele dorm chiar toată iarna, adică hibernează. Aşa e ursul şi bursucul. Dar atenţie, nu dorm buştean, aşa cum doarme de exemplu marmota şi ariciul, dacă ne aud se scoală şi fug.

În zilele mai călduţe ies singuri şi fac câţiva paşi în jurul bârlogului. Când iarna se termină, bietul Moş Martin este slab de-l sufla vântul, o porneşte iar încet, încet, prin pădure, luându-şi de la capăt viaţa lui de animal singuratic, morocănos şi tăcut.

În schimb, vom întâlni căprioare rozând lăstari încă verzi, porci mistreţi scormonind după jirul dulce îngropat sub omăt, veveriţe mâncând mulţumite alunele adunate în scorburile copacilor, poate nişte pui de lup lingând flămânzi boturile părinţilor întorşi de la vânat.

Dacă ieşim din pădure, pe culmile stâncoase vedem caprele negre. Ce-i drept zăpada le place chiar foarte mult, se dau de-a săniuşul pe ea, dar altfel viaţa lor este foarte grea iarna. Lipsa hranei le aduce către pădure însă acolo le aşteaptă lupii şi râşii. Dar nu ei sunt cel mai mare pericol al caprelor negre. Vânatul fără lege a pustiit în ultimii ani munţii noştri aşa că aceste animale deosebite sunt din ce în ce mai rare.

În pădure, dar şi la şes, cel mai des vedem iepuri. Şi ei o duc rău iarna. Din cauza asta mai dau iama prin grădinile de zarzavat sau livezi şi rod tot ce se poate roade. La fel fac şi căprioarele dar pentru ele, pădurarii se îngrijesc să pună în iernile grele hrana din loc în loc în pădure.

S-ar putea ca după ce v-am povestit toate astea să vă piară cheful de vânătoare. Dar din totdeauna s-a practicat vânătoarea la noi numai că este nevoie să fie păstrat un echilibru între vânătoare şi fondul cinegetic, echilibru aflat în mare pericol în ultimii ani. Şi pentru asta în 1996 a fost adoptată legea vânătorii şi protecţiei fondului cinegetic.

Daca ti-a placut articolul, urmareste REALITATEA.NET pe FACEBOOK şi TWITTER!

LIBERTATEA.RO
LIBERTATEA.ro
19 Septembrie, 16:55
ANDRA ARE PROBLEME MARI! Era să leșine pe scenă
COSMOPOLITAN | ECUISINE
Cosmopolitan.ro
Cum sa faci inele handmade (tutorial video)
STIRI | REALITATEA.NET
19 Septembrie, 14:06
ecuisine.ro
Paste spirale cu broccoli
STIRI | REALITATEA.NET
18 Septembrie, 17:25
ADEVARUL.RO
print
Upload fişiere:Trimite
CELE MAI NOI ŞTIRI
CELE MAI CITITE ŞTIRI 3h 24h 7z 30z
Joburi
CELE MAI COMENTATE ŞTIRI
REALITATEA.NET foloseste cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigarii implică acceptarea lor. Află mai multe. X
Urmărește-ne

Urmărește REALITATEA.NET