Unul dintre cei mai temuţi gangsteri din New York, român: un miliard, evaziune

Mihai Marcovici (Michael Markowitz) s-a nascut in 1946 la Bucuresti
Mihai Marcovici (Michael Markowitz) s-a nascut in 1946 la Bucuresti

Mihai Marcovici, un tip cu inteligenţă peste medie, absolvent de Matematică şi de Ştiinţe, s-a făcut repede remarcat, pentru că inventa tot felul de sisteme prin care statul era evazionat, iar banii intrau în conturile mafiei ruse. În 1982, Markowitz, cum îşi schimbase numele, pusese la punct o schemă evazionistă ce includea 200 de benzinării din New York, documente false şi mai multe firme fantomă.


În anii ’80, un român devenise unul dintre cei mai temuţi membri ai mafiei ruse din New York. Conducător al unei reţele care evaziona statul american cu peste un miliard de dolari, Mihai Marcovici (care şi-a transformat numele în Michael Markowitz) fusese condamnat şi apoi eliberat pentru că acceptase să colaboreze cu autorităţile. Pentru că i-a turnat şi pe mafioţii italieni, cu ajutorul cărora îşi extinsese afacerea, se pare că Marcovici a fost asasinat la ordinul lor.După ce Marcovici a fost asasinat, pe 2 mai 1989, celebra revistă New York Magazine i-a dedicat acestuia nu mai puţin de şase pagini. Sub titlul “Gangsterul nebun şi sălbatic”, autorul încerca să refacă portretul unuia dintre cei mai temuţi mafioţi din New York. În articol se dezvăluie faptul că Marcovici s-a născut în 1946, la Bucureşti, într-o familie de evrei, şi că părăsise ţara după ce comuniştii au confiscat averea părinţilor, o fabrică de textile din capitala României. Marcovici şi ai lui au plecat în Israel, iar în 1979 au emigrat în America, la New York. Astfel, Mihai Marcovici a devenit Michael Markowitz, un nume ce avea repede să devină faimos.


În acea perioadă, începea să prindă cheag mafia rusă, constituită din imigranţii veniţi în America din Europa de Est şi din Israel. Markowitz, un tip cu inteligenţă peste medie, absolvent de Matematică şi de Ştiinţe, s-a făcut repede remarcat, pentru că inventa tot felul de sisteme prin care statul era evazionat, iar banii intrau în conturile mafiei ruse. în 1982, Markowitz pusese la punct o schemă evazionistă ce includea 200 de benzinării din New York, documente false şi mai multe firme fantomă.

Cu ajutorul acestora, taxele plătite la pompă nu mai intrau în conturile statului, ci în ale lui Markowitz şi ale mafiei. New York Magazine a scris că gangsterul născut la Bucureşti, care se asociase cu Michael Franzese, unul dintre membrii de vază ai familiei Colombo, devenise atât de influent, încât i-a convins pe ruşi să încheie o alianţă cu mafia italiană, Cosa Nostra, relatează libertatea.ro.

Până în 1984, afacerea atinsese apogeul, fiind atât de profitabilă că fusese copiată şi de Cosa Nostra: la 200 de benzinării, evaziunea era de 1,5 milioane de dolari pe lună. Într-un an, a estimat New York Magazine, schema lui Markowitz adusese mafiei, ruse şi italiene, peste un miliard de dolari. În 1984, autorităţile au declanşat un proces împotriva lui Markowitz, în urma căruia acesta a primit 6 luni de arest la domiciliu şi a trebuit să plătească despăgubiri de 5 milioane de dolari. În timpul judecăţii, Markowitz a denunţat întreaga schemă şi pe toţi cei care au beneficiat de ea. Mulţi alţii au fost arestaţi, printre care şi membri ai Costa Nostra care, din închisoare, ar fi ordonat asasinarea lui Markowitz.

La aproape doi ani de la încheierea procesului, în dimineaţa zilei de 2 mai 1989, Markowitz era lichidat. După o noapte petrecută la poker, Michael s-a suit în Rolls-Royce-ul său, îndreptându-se spre casă. Se pare că a oprit limuzina pe 66th Street, în mijlocul drumului, şi a deschis geamul din dreapta, pentru a vorbi cu cineva pe care îl cunoştea. La scurt timp, s-au tras trei gloanţe, calibrul 38: două în piept şi unul în spate.
A agonizat câteva minute pe asfalt. Se spune că Michael a ieşit pe brânci din maşină şi a agonizat câteva minute pe asfalt, bolborosind câteva cuvinte, cu un accent străin. Cei câţiva martori, paralizaţi de frică, nu au înţeles ce a zis.

John Gotti a găsit în metodele de fraudă ale românului un exemplu de urmat. Schema evazionistă gândită de Markowitz a avut un atât de mare succes în lumea mafiei, încât a fost extinsă, pe lângă New York, şi în New Jersey, Pennsylvania, Texas, California şi în Florida. De sutele de milioane de dolari evazionaţi au profitat mafia rusă, condusă de Marat Balagula, care deţinea controlul transporturilor de petrol şi de benzină ce intrau în principalele porturi ale Americii, dar şi Cosa Nostra, prin familia Colombo.

Michael Markowitz adunase o avere de 50 de milioane de dolari în doar câţiva ani. În ciuda nenumăratelor proprietăţi pe care le deţinea, gangsterul născut în România avea o dorinţă ce nu i s-a împlinit: să recupereze fabrica din Bucureşti a părinţilor săi.

 

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print