Un an de la inundaţiile de la Rast

În urmă cu un an, Dunărea face ravagii în judeţul Dolj. Digul de apărare aflat în dreptul localităţilor Rast şi Nedeia ceda, iar zona era acoperită de ape. În urma inundatiilor de atunci, la nivelul judeţului Dolj, au fost afectate peste 2.000 de locuinţe. O treime dintre cazuri s-au înregistrat la Rast.

Potopul a început pe 16 aprilie 2006 când satele Rast şi Negoi au fost inundate de Dunărea revărsată prin breşa făcută cu câteva zile înainte în digul din apropiere. Peste 100 de persoane au fost imediat evacuate, în timp ce casele se prăbuşeau din cauza apei infiltrate în pereţi. Până a doua zi 115 case erau prăbuşite, iar în alte 700, apa avea 2 metri înălţime.

800 de oameni au fost evacuaţi de autorităţi şi alţi 3000 de localnici au plecat de teama apelor. În câteva zile s-a ridicat o adevărată tabără de adăposturi improvizate şi de corturi ale armatei. Aici sinistraţii au petrecut noaptea de Înviere la lăcaşul de cult improvizat, beneficiind şi de ajutoarele primite sub formă de alimente şi haine.

Între timp leşurile de animale lăsate în urmă de apele care se retrăgeau au devenit un focar de infecţie, iar localitatea a intrat pentru scurt timp în carantină. După retragerea apelor s-a hotărît strămutarea satului pe un alt amplasament. În 20 mai au sosit primele materiale pentru reconstrucţia localităţii, unele dintre ele dobândind însă alte destinaţii.

Până în decembrie 2006 la Rast s-au ridicat din ajutoarele de stat 300 de case, dintre care 140 sunt realizate pe structuri de lemn, iar 160 pe solutia zidariei portante. Întreg proiectul a costat 18,5 milioane RON.
 
print