Traian Băsescu: "Gazele de şist se asumă". Reacţia PNL

Exploatarea gazelor de şist şi a resurselor de la Roşia Montană este o chestiune de asumare a Guvernului spune preşedintele Traian Băsescu la Pro TV. El a explicat că modul în care ar putea fi pusă întrebarea la un posibil astfel de referendum ar manipula rezultatul. 

"Susţin proiectul legat de gazele de şist. Mi-e greu să spun care va fi răspunsul populaţiei dacă punem această întrebare. Întrebarea poate manipula poporul, pe când la Constituţie nu se poate", a declarat Traian Băsescu.

Şi prim-ministrul Victor Ponta este un susţinător al exploatării gazelor de şist. Există însă voci în coaliţia de guvernare care cer studii clare în privinţa impactului exploatării gazelor de şist prin fracturare hidraulică. 

"Nu este demonstrat că aceste gaze de şist pot să readuca reviriment economic, există o atitudine împotriva lor din partea societăţii civile nu doar din România. Eu voi cere luni ca PNL să propună pe ordinea de zi a Senatului o comisie", a declarat, pentru Realitatea TV, senatorul Sebastian Grapă.

Noi TENSIUNI în USL: PNL face comisie de anchetă privind gazele de şist

România are rezerve de gaze de şist de 1.444 miliarde de metri cubi, estimează Administraţia americană pentru informaţie în domeniul energiei (EIA), în condiţiile în care rezervele dovedite de gaze se plasează la 113 miliarde metri cubi, iar consumul anual este de aproximativ 14 miliarde metri cubi.

Astfel, potrivit estimărilor instituţiei americane, explorarea zăcămintelor de şist ar creşte cu 50% rezervele de petrol ale României şi de peste 10 ori rezervele de gaze naturale.

  În Europa, excluzând Rusia şi Ucraina, rezervele nedescoperite de gaze de şist sunt estimate de EIA la un total de 13.308 miliarde metri cubi, de peste 3 ori mai mult faţă de rezervele dovedite estimate la 4.105 metri cubi.

 După Polonia, Franţa şi România, în topul rezervelor de gaze de şist din Europa urmează Danemarca (906 miliarde metri cubi), Marea Britanie şi Olanda (736 miliarde metri cubi fiecare), Bulgaria şi Germania (481 miliarde metri cubi fiecare), respectiv Suedia (283 miliarde metri cubi) şi Spania (226 miliarde metri cubi).

Rusia are de asemenea rezerve subtanţiale de gaze de şist, estimate la 8.126 miliarde metri cubi, volum de câteva ori mai mic faţă de rezervele convenţionale ale ţării.

Ucraina are rezerve de gaze de şist estimate la 3.624 metri cubi, potrivit raportului.

Raportul relevă că aproximativ 10% din rezervele globale de petrol şi aproape o treime din rezervele de gaze naturale se găsesc în zăcăminte situate sub formaţiuni de roci de şist, în Statele Unite şi alte 41 de ţări unde explorarea acestor depozite este în fazele iniţiale.

SUA deţine cele mai mari rezerve de gaze de şist din lume, urmată de China, Argentina, Algeria, Canada şi Mexic. În privinţa petrolului din zăcăminte de şist, Statele Unite sunt urmate de Rusia, China, Argentina şi Libia.

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

7 0
Shark
16 iun 23:52
chiorule, parintii tai tre' sa-si asume nenorocitul pe care l-au crescut ... parca te-ar fi nascut o naparca, nu o mama ...
Răspunde
7 0
Spaceman
16 iun 23:03
Daca ar începe exploatarea gazelor de șist în România,asta ar însemna dezastru ecologic total,va fi apa peste tot,dar niciun strop de băut,nici de gătit,nici de spălat,va rămâne sa calculați efectele.
Răspunde
Comentariu ascuns datorită voturilor negative ale vizitatorilor. Click aici pentru vizualizare.
6 -1
ina
17 iun 01:20
2 de manuta cu alinuta la soping
1 -2
Ionut
17 iun 19:37
3 da, mineritul este una dintre industriile cu mare potential in tara noastra,dar care se afla intr-un continuu standby. ar fi timpul sa acceptam investitii macar in acest domeniu
Comentariu ascuns datorită voturilor negative ale vizitatorilor. Click aici pentru vizualizare.
9 -1
adrian
16 iun 23:58
4 Nina si alina, doua c.ur.v.e. care s-au vandut companiei. Asta faceti voi panaramelor cand nu sunteti pe centura?
p.s. cu oameni ca panaramele astea doua nu merita sa vorbesti frumos, ca ele si-ar vinde si propria mama daca le-ar da cineva bani.
5 -3
ina
17 iun 01:17
6 iubito de 12 ani se incearca si bine ca nu au reusit sa cada la invoiala cu cit si cui ca de cei ce locuiesc acolo nu le pasa vad ca nici tie ,apoi ce sa mai spun de contractul care este in "favoarea"noastra iar de clauze si ce sa spunem de cele secrete .Asa ca iubito veziti de ale tale si nu plinge tu de "binele" pe care nu au reusit sa il faca EMANATI de 12 ani
0 -1
Ionut
17 iun 20:01
4 @ina clauzele nu sunt secrete pt cei care trebuie sa ia deciziile, iar cand castiga peste 50%, fara sa scoti niciun ban din buzunar, eu zic ca este in favoarea noastra. fara ghilimele.
15 0
Ivan Turbinka
16 iun 17:14
Foarte ingeniosi guvernantii nostri post-comunisti, dupa ce au distrus sistemul bancar romanesc (furand banii, la propriu, prin interpusi pe post de "business-men-i"), au ras si fabricile (primind si comision, vanzand si metalul de pe acolo), apoi s-au apucat de vandut resursele impreuna cu facilitatile de exploatare si transport, in timp ce si-au "reformat" Aparatul de Stat, pervertind Educatia si promovand scursurile acesteia pe post de "specialisti" (in realitate niste bieti trepadusi santajabili si obedienti structurilor de crima organizata la nivel institutional care i-au pus in functii)...

Acum vor sa-si asume responsabilitatea exploatarii gazelor de sist...

Mai vor sa cesioneze si exploatarea de aur romanesc...

Nu mai stiu cum s-a incheiat cu privatizarea minelor de cupru, ca, doar, Rotchild, n-a venit degeaba, anul trecut, la ceas de seara, sa-l viziteze pe Georgescu, vice-premierul pesedist, ministru de finante in exercitiu, la timpul respectiv?!?!?!

Hm, romani, mai puneti (muuult...)botu' la vrajeala de 2 lei a astora???????

Ati ajuns, deja, datori-vanduti bancilor straine si nici de lucru nu prea mai aveti, bravo voua, ati ajuns si "batuti si footwotzi si cu banii luati"!!!!!!!!!!
Răspunde
18 0
vot neinsemnat
16 iun 14:05
la fudul sacului ce ne mai intrebati"asumativa " pe mai departe "responsabilitatea" si umpleti buzunarele ,visteriile celor care v-a santajeaza,da va santajeaza ca ati ajuns penibili pentru noi cei multi si prostii pe mai departe PAINE SI CIRC -dar atentie deja suntem obisnuiti asa ca paine mai putina circ cit cuprinde
Răspunde
25 -1
Cinic
16 iun 13:59
Se vede ca toti politicienii sunt inhaitati la otravirea apei Romaniei! Basescu este orice dar usa de biserica nu! Trebuie sa vina ziua in care sa refuzam sa ne uitam la circul macabru pe care ni-l servesc in parlament, guvern si la televizor si sa iesim in strada ca bulgarii sa spunem NU, pentru ca gazele de sist se vor extrage 10 ani dar agricultura va fi compromisa cel putin 500 de ani dupa! PNL sa n-o faca pe fecioara, sunt la guvernare! Toti sunt compromisi! Sa nu lasam otrepele sa joace circ in fata noastra si sa decida exploatarea! Sa iesim in strada altfel vor suferi copii si nepotii nostri! Pentru ei sa o facem!
Răspunde
19 -1
claudiu
16 iun 13:39
Da, conform actualei constitutii cetatenii pot initia un referendum daca aduna 250000 semnaturi. Conform noii constitutii, mai trebuie si avizul parlamentului... Deci daca parlamenul nu vrea, degeaba vrea poporul. Mai bine acum referendum pe tema asta decat dupa ce intra in vigoare noua constitutie.
Răspunde
6 -6
Stefan
16 iun 14:01
2 In actuala Constitutie nu este prevazuta posibilitatea initierii unui referendum de catre cetateni, doar presedintele poate, ceea ce in cazul asta nu se va intampla din motive evidente. Dc gresesc eu sa ma corecteze cineva cu articolul exact din Constitutie.
19 -3
George
16 iun 13:21
Ar fi interesant de facut un referendum pe tema gazelor de sist. pacat ca inca nu avem noua Constitutie intrata in vigoare ca sa initiem noi cetatenii un astfel de referndum, ca de la presedinte nu ma astept sa faca o astfel de prostie in detrimentul propriilor interese.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print