TIMBRU DE MEDIU 2013: De ce va deveni România cimitirul rablelor

Taxa auto 2013
Taxa auto 2013

Timbrul de mediu 2013 va transforma România într-un magnet pentru maşini vechi şi poluante. Guvernul se aşteaptă ca introducerea noului timbru de mediu să înnoiască parcul auto din România, însă specialiştii avertizează că efectul va fi invers: timbrul de mediu, cu 90% mai ieftin decât taxa auto pentru cele mai poluante maşini, va transforma România într-un magnet pentru autoturisme vechi. 

Românii cu buget redus, dar cu dorinţă de a deveni şoferi aveau până acum o soluţie. Înmatriculau maşini în Bulgaria pentru a scăpa de taxa auto de la noi. Situaţia se va schimba complet din martie, când cine va cumpăra o maşină mai veche de 10 ani va putea să o înmatriculeze în România, pentru că va fi mai ieftin cu până la 90%.

"N-ar trebui sa ne mire să vedem pe soselele din România Într-un an de zile masini într-o stare tehnică atât de slabă cum vedem in Bulgaria. Realitatea este ca românii vor să-şi cumpere o maşină cât mai ieftină. Este greşită ideea potrivit căreia o maşina veche va polua mai puţin pentru că va circula mai puţin", a declarat Adrian Mitrea, jurnalist auto.

Grav este că îmbătrânirea parcului auto conduce la creşterea poluă­rii, dar afectează şi afacerile service-urilor oficiale şi ale importatorilor auto, care reuşesc să vândă tot mai puţine maşini noi. În ultimii şase ani, vârsta medie a unui autoturism din parcul auto românesc a crescut de la 11 ani la 13 ani, potrivit calculelor Ziarului Financiar, făcute pe baza datelor Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor. În acelaşi timp, ponderea maşinilor mai noi de doi ani s-a redus de nouă ori, ajungând la numai trei la sută anul trecut. 

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Andrei
17 Mar 15:55
Reinoirea parcului auto s-a facut in perioada de boom economica. Adica intre anii 2005-2008. Si la ora actuala, cele mai noi masini de pe sosele sunt din 2007-2008.Deja au 5 ani, si o sa ma mearga lejer inca 8-10 ani. Populatia plateste si la ora actula ptr creditele din perioada aia. De unde altele noi ?!
Răspunde
0 -1
hideg mihai
11 Mar 13:56
noul timbru de mediu o sa umple tara de masini vechi .cred ca era mai bine daca in impozitul anual pe auto se introducea o taxa modica in functie de gradul de poluare real al autoturismului. este mai corect deoarece toate auto sunt poluante nu numai cele ce sunt comercializate.
Răspunde
0 0
mihai
24 Feb 01:10
de nu-l baga la zdup pe tariceanu,daca taxa a fost ilegala(si a fost) si sa plateasca el din banii lui si ai familiei lui oamenilor ce au cistigat procesul cu statul! ca daca eu faceam o ilegalitate de 3 lei si 50 de bani infundam puscaria pina la pensie,dar ei nu raspund in fata legilor! dar totusi mai exista o lege care nu poate fi ocolita,toti murim o data,depinde cum si cind,va vine si voua rindul stimati politicieni,in curind!
Răspunde
1 -2
sandel
21 Feb 15:13
Dreptatea este la mijloc/ Prioritar pentru guvern este sa colecteze taxa indifert daca este corecta sau nu. Aceasta taxa nu va fi corecta niciodata.
Problema este nivelul de trai. Reporterul auto nu poate fi obictiv nici daca ar vrea.
Răspunde
3 -1
chiareu
21 Feb 12:13
Moooaaamaaa, acum pot sa-mi cumpar 2-3 masini de teren din Shnitzelandia si pot sa le inmatriculez in Ro. Yeeeaaaah ! NU o sa ma poata depasi nimeni, ca in spatele meu va fi doar fuuuum, vrom-vrom!
Răspunde
11 0
Mansell
21 Feb 09:55
Cine n-ar vrea masina noua?...Si ptcultura dv a ziaristilor aflati ca procesul de fabricare pt o masina noua este de zeci de ori mai poluant decat mentinerea in exploatare unei masini vechi inca 10 ani, de exemplu ...
Răspunde
13 0
silviu
21 Feb 09:47
la salariile din Romania nu cred ca e posibil sa scapam de rable. cand om ava si noi 1000- 1500 de euro mai discutam si de masini noi.
Răspunde
0 -8
fdasfad
21 Feb 09:47
probabil ordine de la ue....ca tot suntem sclavii lor. :|
Răspunde
5 -1
ulise
21 Feb 14:21
2 Nu UE ne-a pricopsit cu niste ministrii de doi bani care nu iau in seama si parerile altora. Gen madam Plumb.
9 -1
cer demisia lui oprescu
21 Feb 09:45
eu am 1 dacie 1310. si anul acesta doream sa imi cumpar 1 masina cu euro 4 si pe asta veche s-o casez.
dar daca taxa de imatriculare a crescut la euro 4 o sa circul tot cu non-euro 1-2-3-4-5 ani etc si o sa poluez mai putin nu-i asa? DECAT CU UNA DE EURO 4
Răspunde
1 -4
Cere in continuare
21 Feb 12:56
3 Zii "zau" cu limba scoasa ca asta avei de gand.
Afișează mai multe comentarii
print