Fii la curent cu cele mai importante ştiri ale zilei
REALITATEA.NET pe Facebook REALITATEA.NET pe Twitter REALITATEA.NET pe Pinterest REALITATEA.NET pe RSS REALITATEA.NET pe Newsletter REALITATEA.NET pe Youtube

Telescopul Hubble a detectat apă în atmosfera a cinci exoplanete

Telescopul Spațial Hubble, aparținând NASA, a detectat apă în atmosfera a cinci planete din afara sistemului nostru solar, conform concluziilor a două studii publicate recent, informează SPACE.com.

Telescopul Hubble a detectat apă în atmosfera a cinci exoplanete
Telescopul Hubble a detectat apă în atmosfera a cinci exoplanete

Toate cele cinci planete în a căror atmosferă există molecule de apă sunt însă niște lumi extrem de fierbinți, de mărimea lui Jupiter, astfel încât probabilitatea existenței vieții pe aceste planete este foarte redusă. Faptul că însă există apă în atmosferele acestor planete marchează însă un important pas înainte în căutarea acelor exoplanete pe care poate exista viață, scrie Agerpres.

"Am descoperit apă în atmosfera mai multor exoplanete. Aceste studii deschid calea spre posibilitatea de a compara cât de multă apă există în atmosfera diferitelor tipuri de exoplanete — spre exemplu în cazul planetelor mai fierbinți prin comparație cu cele mai reci", a declarat coordonatorul unuia dintre studii, Avi Mandell, de la NASA Goddard Space Flight Center.

Cele două echipe de cercetători au folosit instrumentul WFC3 (Wide Field Camera 3), al telescopului Hubble, pentru a analiza lumina care trecea prin atmosfera a cinci planete de dimensiuni apropiate de Jupiter, cunoscute după numele de catalog WASP-17b, HD209458b, WASP-12b, WASP-19b și XO-1b.

În atmosferele tuturor acestor planete s-au găsit urme de apă, cu un plus pentru planetele WASP-17b și HD209458b.

"Detectarea atmosferei unei exoplanete reprezintă un proces extraordinar de dificil. Noi am reușit însă să obținem un semnal foarte clar și este într-adevăr vorba despre apă", a declarat și Drake Deming de la Universitatea din Maryland, coordonatorul celuilalt studiu.

Studiul realizat de Avi Mandell a fost publicat marți în ultimul număr al revistei The Astrophysical Journal, în timp ce studiul coordonat de Drake Deming a fost publicat în luna septembrie în aceeași revistă.

Daca ti-a placut articolul, urmareste REALITATEA.NET pe FACEBOOK şi TWITTER!

LIBERTATEA.RO
LIBERTATEA.ro
19 Septembrie, 16:55
ANDRA ARE PROBLEME MARI! Era să leșine pe scenă
COSMOPOLITAN | ECUISINE
Cosmopolitan.ro
Cum sa faci inele handmade (tutorial video)
STIRI | REALITATEA.NET
19 Septembrie, 14:06
ecuisine.ro
Paste spirale cu broccoli
STIRI | REALITATEA.NET
18 Septembrie, 17:25
ADEVARUL.RO
print
Upload fişiere:Trimite
CELE MAI NOI ŞTIRI
CELE MAI CITITE ŞTIRI 3h 24h 7z 30z
Joburi
CELE MAI COMENTATE ŞTIRI
REALITATEA.NET foloseste cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigarii implică acceptarea lor. Află mai multe. X
Urmărește-ne

Urmărește REALITATEA.NET