TAXA AUTO în 2013. Planul României: taxă mai ieftină decât în Bulgaria

Taxa auto 2013 va fi cel puţin egală cu cea percepută de statul bulgar, a dat de înţeles ministrul Mediului, Rovana Plumb
Taxa auto 2013 va fi cel puţin egală cu cea percepută de statul bulgar, a dat de înţeles ministrul Mediului, Rovana Plumb

TAXA AUTO 2013. Nivelul taxei de primă înmatriculare (taxa auto) pentru anul 2013 va fi reglementat, iar în luna iulie a acestui an vom avea o decizie finală în acest sens, a declarat, luni, ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, într-o conferinţă de presă.

"Taxa de primă înmatriculare este în analiza ministerului. Am avut trei grupuri de lucru care s-au concentrat pentru a găsi cele mai bune soluţii astfel încât să venim cu o decizie clară în faţa cetăţenilor privind taxa auto. În momentul în care vom finaliza poziţia, o vom prezenta Guvernului şi o vom comunica public", a spus ministrul Mediului.

Aceasta a precizat că se va merge pe o variantă în acord cu normele şi reglementările europene, însă va fi adaptată particularităţilor României. "Vom avea o decizie finală în cursul lunii iulie. Nu vom reveni la prima varianta ci vom merge pe una în acord cu normele şi reglementările europene şi o vom adapta în funcţie de particularităţile României (...). Acest nivel al taxei de primă înmatriculare (taxa auto) a fost raţiunea pentru care o parte dintre români s-au îndreptat către Bulgaria, nivel pe care noi vrem să-l reglementăm şi care face obiectul acestor grupuri de lucru", a adăugat Rovana Plumb.

Din cele trei grupuri de lucru care lucrează la taxa de primă înmatriculare (taxa auto 2013) fac parte, pe lângă reprezentanţii MMP şi cei ai Ministerelor Economiei, Finanţelor Publice, Registrului Auto Român şi ai Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA).

"Mesajul pe care l-am dat colegilor din grupurile de lucru este de a ţine cont de faptul că în România sunt 6 milioane de oameni care trăiesc la limita sărăciei şi de aceea trebuie să venim în sprijinul populaţiei, pentru că în zilele noastre maşina nu este un lux. Este necesar să avem un trai decent, iar unul dintre repere poate fi considerat şi mijlocul de transport. Desigur vom veni cu concluziile finale când vom finaliza", a mai arătat Rovana Plumb.

Şeful MMP a precizat că taxa auto are un aport de 70% din bugetul Administraţiei Fondului de Mediu, iar din acest buget se fac investiţii pe diverse proiecte care pot fi considerate garanţii pentru mediu.

"Pe de o parte aceste investiţii pot să conducă la crearea locurilor de muncă, iar pe de alte parte vrem să deblocăm registrul plafonului naţional privind certificatele gazelor cu efect de seră, care în urma continuării pocesului de tranzacţionare pot aduce bani în cadrul bugetului Fondului pentru Mediu", a menţionat ministrul Mediului.

Taxa auto intrată în vigoare în luna ianuarie 2012, ce prevede reducerea acesteia cu până la 25%, a fost mult mai atractivă românilor comparativ cu taxa auto din 2011, fapt reflectat în creşterea importurilor de maşini second hand.

Potrivit site-ului auto.ro, numărul de maşini second hand înmatriculate pentru prima dată în România a crescut cu 32% în primele patru luni ale anului în curs ajungând la 46.620 de unităţi, de la 35.400 de unităţi înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut. Numărul reînmatriculărilor a scăzut cu 19%, de la 128.930 de unităţi în 2011 la 104.450 de unităţi anul acesta, conform datelor oficiale ale Poliţiei.

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
valentin
03 feb 19:39
Sa stiti ca are dreptate cetateanul din comentariul de mai sus privind venitul pe care al putea avea romania din taxele de prima inmatriculare ptr.ca nu cred ca romanului de rand i-ar conveni sa mearga pe strada cu o dacie 1310 sau sa isi cumpere o masina straina din acelasi an cape polueaza mai putin are mai multa siguranta si confort
Răspunde
0 0
valentin
03 feb 19:39
Sa stiti ca care dreptate cetateanul din comentariul de mai sus privind venitul pe care al putea avea romania din taxele de prima inmatriculare ptr.ca nu cred ca romanului de rand i-ar conveni sa mearga pe strada cu o dacie 1310 sau sa isi cumpere o masina straina din acelasi an cape polueaza mai putin are mai multa siguranta si confort
Răspunde
1 0
un roman
26 oct 10:58
o taxa mai mica ca a bulgarilor? GOGOASA ELECTORALA!
Răspunde
0 0
ovidiu
28 sep 00:34
Oare nu erau buni banii pe care romanii I-au dat bulgarilor,sau au alt gust??Nu am inteles niciodata prostia din Romania...adevarul e ca,avem un guvern de 2 lei!!Daca erau oameni cu scaun la cap toata tara ar fi fost altfel.Dar la noi e ca in codru...
Răspunde
2 0
box
28 iun 15:32
chiar crede cineva ca va fi taxa mai mica ca in bg, sa inceapa bulgari sa inscrie masinile in romania. Ha. Ha. Ha????
Răspunde
1 0
paul
18 iun 22:39
daca ar aplicao din iulie ar fi ceva..... dar asa din 2013 e vrajeala, ca intotdeauna!
Răspunde
2 -1
gaby
18 iun 19:10
da de ce din 2013? ati spus ca atunci cand o sa ajungeti la putere o sa va ocupati de salarii, pensii,locuri de munca si vad ca va ocupati de suspendari transefrari de institutii fel si fel de smecherii pt a va apara clientela politica.Acuma veniti cu alta gogoasa electorala
Răspunde
2 0
clean
18 iun 17:47
Daca ar fi sa taxeze luxul de ce nu se taxeaza cu impozit o masina cu cat face ea pe piata, dupa valoarea de catalog se plateste impozit pentru un Porche la fel cat dupa o vechitura de 20 de ani ! E corect ? Europenii isi scot banii din taxele de drum , din service, .s.a ori noi fiind tara europeana n-ar trebui sa platim nici o taxa ci fiecare anual dupa cat polueaza !
Răspunde
3 0
cetatean
18 iun 16:47
Pana una alta,traiasca Bulgaria! Aia stiu cum sa scoata bani din taxa de prima inmatriculare!
Răspunde
5 0
strip
18 iun 16:25
Este o promisiune SF pentru 2013. Daca erau interesati sa faca ceva concret o faceau de maine.
Răspunde
2 0
gogu
18 iun 20:56
4 Bine zici! Asta arata ca tot bulgarii castiga inca din inmatriculari! Noi facem planuri...
Afișează mai multe comentarii
print