TAXA AUTO 2013: Ministrul Mediului explică TOTUL despre TIMBRUL DE MEDIU

TAXA AUTO 2013: Ministrul Mediului explică TOTUL despre TIMBRUL DE MEDIU
TAXA AUTO 2013: Ministrul Mediului explică TOTUL despre TIMBRUL DE MEDIU

TIMBRU DE MEDIU 2013. Rovana Plumb, ministrul Mediului, a explicat la Realitatea TV ce aduce nou introducerea timbrului de mediu. Din 15 martie, şoferii vor fi nevoiţi să plătească timbrul de mediu dacă vând sau cumpără maşini pentru care nu a fost achitată taxa auto. Executivul a aprobat marţi Ordonanţa de Urgenţă care prevede acest lucru. Ministrul Mediului anunţă că timbrul de mediu se va calcula în funcţie de emisiile de dioxid de carbon ale autoturismului şi diferit, pentru maşinile pe benzină şi pentru cele pe motorină.

"Pentru maşinile mai vechi, în primul rând, se aplică o cotă de depreciere care ţine cont de vechimea maşinii şi, astfel, se explică faptul că valoarea timbrului de mediu pe final este mult mai mică decât valoarea actuală a taxei auto care este aberant de mare. S-a ţinut cont de faptul că o maşină veche se apropie de perioada de sfârşit de funcţionare şi se transformă în deşeu. Noi am spus clar că acest timbru de mediu se va achita o singură dată pe durata de viaţă a maşinii. Cu cât maşina este mai veche, cu atât perioada ei de viaţă este mai scurtă", a spus ministrul.

TIMBRU DE MEDIU 2013. "Cumpărătorul poate să îşi aleagă orice tip de maşină doreşte. Cu cât tehnologia utilizată pentru maşina respectivă este mai veche, cu atât şi taxa e mai mare. Pentru că se presupune că poluează mai mult. Pe parcul naţional din România intră foarte multe maşini cu tehnologii Euro 3 şi Euro 4. Ceea ce am urmărit noi prin introducerea acestui timbru de mediu este, în primul rând, să înnoim parcul auto şi, concomitent, să putem să reducem emisiile de dioxid de carbon. Maşinile Euro 3 şi Euro 4 au un grad de poluare mai mare decât maşinile Euro 5. Este clar că atât timp cât poluarea, ca şi emisii, este mai mare pentru Euro 3 şi Euro 4, şi timbrul de mediu este mai mare. De ce preferă românii Euro 3 şi Euro 4? Aici pot să vă răspundă cei care cumpără Euro 3 şi Euro 4 sau cei care cumpără de obicei maşini rulate. Încercăm, prin introducerea acestui eco tichet, acordat acum pentru maşinile electrice, să îi impulsionăm pe cetăţeni să cumpere maşini care utilizează tehnologii curate. Am ţinut cont şi de puterea de cumpărare a românilor. Sunt foarte mulţi care, în momentul de faţă, au aceste maşini vechi şi pe care ar dori să le vândă. Dacă am fi lăsat în aplicare această taxă de 33.000 de euro pentru o maşină veche de 13 ani, ar fi condus la un blocaj pe piaţa naţională şi nimeni nu ar mai fi vândut maşina pentru că nu ar fi avut cumpărător la o taxă atât de mare. Pentru a evita blocajul pe piaţa naţională s-a ţinut cont de componenta de mediu, dar şi de realitatea din România", a mai spus Plumb.

Ministrul Mediului a subliniat că în noua formulă de calcul a fost eliminată taxarea pe cilindree:"Rugămintea mea ar fi să nu mai încercăm să facem comparaţie între taxa actuală şi timbrul de mediu. Am introdus cu totul şi cu totul o altă formulă. În momentul de faţă, pentru că încă este în vigoare o lege, se ia în calcul cilindreea şi emisia doar în proporţie de 30%, noi am eliminat taxarea pe cilindree pentru că noi, cei care deţinem autoturisme, mai plătim o dată cilindreea cu impozitul anual. Nu era just să plătim de două ori acelaşi lucru. De aceea ne-am îndreptat spre acest concept nou european".

Guvernul a avizat introducerea timbrului de mediu

Guvernul a avizat introducerea timbrului de mediu care va fi perceput la înmatricularea maşinilor, înlocuind actuala taxă auto. Noua taxă auto se aplică din 15 martie 2013.

Guvernul a anunţat recent că definitivat forma noii taxe auto, aplicată sub forma timbrului de mediu, cu o formulă de calcul diferită, care conduce la o creştere în medie de circa 10% a sumei de plată pentru maşinile Euro 4 şi Euro 3 şi o scădere cuprinsă între 60% şi 90% pentru maşinile Euro 2, Euro 1 şi non-euro.

Conform noii formule de calcul, suma de plată va scădea cu 60% pentru Euro 2, cu 80% pentru Euro 1 şi cu 90% pentru non-euro.

Cuantumul taxei pentru maşinile non-euro, Euro 1 şi Euro 2, cu tehnologii mai învechite, va fi totuşi mai mic decât cel actual, mergându-se pe ideea că aceste maşini au o durată scurtă de funcţionare şi, deci, vor polua pentru un interval mai mic.

Într-un document elaborat de Ministerul Mediului şi transmis presei se arată că taxa va rămâne la aceleaşi cote pentru maşini Euro 5, în timp ce pentru Euro 6, maşini hibride şi electrice, nu va fi plătit nimic.

Taxa va fi însă calculată diferit pentru maşinile cu motoare pe benzină şi pentru cele cu motoare diesel, conform ultimelor declaraţii ale ministrului Mediului.

Timbrul de mediu va fi calculat în principal în funcţie de emisia de CO2, luat în calcul în întregime pentru timbru faţă de 30% în legea în vigoare, înscrisa în cartea de identitate a maşinii sau documentele de omologare.

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
mazilu cosmin
23 mar 12:39
Daca am platit deja taxa de mediu inainte de data de 15 martie dar nam reusit sa mai si inmatriculez masina pana la aceasta data, mai am de platit vreo diferenta la taxa de mediu? Masina mea este euro 4!
Răspunde
1 0
lilv
27 feb 00:14
pentru o masina inmatriculata si sa platit taxa de inmatriculare si recuperata taxa............ la revanzarea automobilului,da-i cumparatorului copie dupa sentinta ..conform sentintei a fost achitata si e ilegala .
Răspunde
0 0
marin
23 feb 12:56
cine se asteapta la mai bine, cu un ministru "plumb"?
Biruri, taxe, impozite, am facturi neplatite de cateva luni, colaboratorii mei la fel!
Răspunde
1 0
Liliana
22 feb 14:55
Buna ziua. Sunt si eu curioasa daca mai trece cineva din Romania prin situatii asa cum se intampla la Serviciul de Inmatriculari Auto Galati. Desi nu a intrat in vigoare, respectiv in aplicare, legislatia privind plata noii taxe auto, de timbru sau ce denumire mai poarta, serviciile de inmatriculari auto refuza sa mai accepte la ghiseu documente pentru inmatricularea autoturismelor pentru care s_a obtinut in instanta neplata taxei pe vechea legislatie , solicitand suplimentar o adeverinta de la ANAF.
La momentul prezentarii la ANAF, la solicitarea acestei adeverinte ti se comunica: "va vom elibera o notificare din care rezulta ca pentru autoturismul respectiv nu se poate elibera adeverinta solicitata de serviciul inmatriculari auto, intrucat pentru autoturism nu s_a achitat sau restituit taxa ", logic de altfel intrucat nu aveai de ce sa o achiti pentru ca Instanta a hotarat asa. Sub nicio forma nu rezulta din notificare ca nu trebuie achitata taxa, care taxa, legea noua nu a intrat in vigoare. Atunci de ce se refuza inmatricularea? Intrucat la nivelul serviciilor de inmatriculari s_a primit o Dispozitie interna care ne pune pe noi romanii, mai prosti, inculti, ..... sa alergam de la o institutie la alta si in cele din urma sa nu obtinem nimic.....
E corecta Dispozitia interna? Ce se doreste cu ea? Adica cine pica in plasa asta sa plateasca desi Instanta a a hotarat altfel?
Si probabil din situatii de astea vor curge iar reclamatii, procese .... si iar se blocheaza instantele si iar romanasul nostru traieste fericit in Romania.
Nu ar strica ca dumneavoastra presa sa verificati si situatiile similare si sa faceti o ancheta jurnalistica vis_a_vis de problema aceasta.
Va multumesc.
Cu stima,
Liliana
Răspunde
1 0
beni
21 feb 14:06
Foarte frumoasa prezentare. Nu mai stiu ministrii nostri cum sa pupe fundurile francezilor de la Dacia. Au deschis cei de la Dacia fabrica din Maroc, sa plateasca taxe, impozite, marocanilor. Ar fi frunos sa ia in considerare si acest aspect, sa nu le faciliteze scutirea de taxe, in detrimentul cetateanului onest, care doreste un autoturism de calitate nu mizerii de dacii. Vedeti ca aici este vorba de perioada de poluare, nu de emisiile CO2. Masinile mai vechi...polueaza mai putin ptr ca au durata de viata mai redusa decat cele euro3 si 4. Sa dovedeasca d-na ministru cum poate sti cat se va circula cu un atoturism? Mai exista accidente, defectiumi ale autoturismelor. Dar unii romani care au funcii publice, sunt setati sa spuna celor din UE: va rugam eliberati dosul sa va putem pupa!
Răspunde
3 0
cici
21 feb 05:50
pentru guvernantii nostrii idioti,le explic pe intelesul lor.
in romania salarul este de 110 euro pentru majoritatea angajatilor afara de bucuresti,si afara de catva in privat care au salarii de peste 1000 de euro.
cei cu salarii mari oricum isi cumpara masini noi,dar noi restul cu un salar de maxim 1500 roni unde acest salar este considerat mare nu ne permitem asta.
un vw ,sau opel euro 3-4 se cumpara cu sume intre 1000 si 2500 euro,iar guvernul il taxeaza cu 1600 - 2000 euro,plus taxa anuala,in 5 ani faca mai mult decat un logan nou.deci omul de rand nu isi permite luxul.daca sar fi luat o taxa de cel mult 300 euro guvernul strangea o avere din ea,plus ca la cate masini sunt pe bg acum erau inmatriculate si luate in evidenta fiscului unde se plateau acele taxe motor 19 tdi180 roni.casele de asigurari ar fi avut incasari mult mai mari si suma impozitata de stat anual ar fi fost mai mare.
dar se pare ca cei de la putere nu tin cont de noi saracii decat la votare,in rest daca ar putea sa ne omoare cu taxe ar face si asta.sa imi dea ponta pe masina mea veche 2500 euro ca la nemti daca tot ii imita si salar de 2000 euro si atunci imi cumpar amaratul ala de logan.
dar cu romanurile noastre care poluiaza mai mult decat un conbinat ce facem?camioanele si autobuzele aduse de la parcuri de casare di germania si olanda dece nu se iau masiri?acele masini poluiaza cat 1000 de opel sau vw strica asfaltulincurca traficul ca abea se tarasc si scot averi dar nu se taxeaza ca sut pentru patronate si patronatele sunteti tot voi.rusine sa va fie ca va laudati socialisti cand sunteti total opus acestei idei(SOCIALISTI)
Răspunde
0 0
alex
20 feb 13:51
imi poate spune cineva daca eu in cazul in care am dat statul in judecata pentru inmatricularea unei masini in luna decembrie 2012 iar procesul mi se judeca in data de 3.05.2013 mai platesc acest timbru?
Răspunde
0 0
apro
20 feb 11:45
Daca stie cineva noua formula de calcul , il rog frumos . Multumesc .
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print