Suntem daci sau romani? Proiectul care va studia ADN-ul vechi al românilor ne va spune asta

Cercetătorii români vor construi o bază de date genetică
Cercetătorii români vor construi o bază de date genetică

Suntem urmaşii Romei? Daci, romani sau, eventual, cumani? Sau, poate, urmând legendele şi o anume istorie “paralelă”, am putea fi urmaşii hiperboreenilor, preafericiţii nordici amintiţi în legendele Greciei antice? Au fost Basarabii urmaşii dacilor?

Istoricii se feresc să dea răspunsuri tranşante când documentele şi vestigiile creează doar posibilităţi străvezii. În sprijinul lor vine acum proiectul GENESIS, o cercetare unică în România, care caută chiar la rădăcina acestor întrebări: în ADN-ul osemintelor din cimitirele României. Sunt implicaţi în GENESIS cercetători interdisciplinari de la Academia Română, Universitatea “Babeş-Bolyai” şi Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, scrie oradecluj.oradestiri.ro

Eforturile lor urmăresc “scanarea” şi arhivarea unei “comori” cel puţin ciudate: vechiul ADN românesc. Proiectul este coordonat de academicianul Octavian Popescu, directorul Institutului de Biologie al Academiei Române. “Scopul proiectului este constituirea unei baze de date genetice care să permită contextualizarea informaţiilor arheologice şi istorice de la sfârşitul Epocii Bronzului până în preajma anului 1500. Analizele ADN vor fi efectuate la Institutul de Cercetări Interdisciplinare în Bio-nano-ştiinţe din cadrul UBB, iar apoi verificate la Universităţile din Bilbao şi Nijmegen”, a explicat Alexandru Şimon, cercetător la Centrul de Studii Transilvane al Academiei Române.

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
IVICA DACIA
08 mai 13:28
NU VAD CE ALTE STUDII AR MAI FACE ..PE OASE DE DACI..CA GENETICA HAMBURG A LEGIFERAT PENTRU VESNICIE SE STIE==SINTEM DACI NU NE TRAGEM DIN ROMANI..ramine sa votam revenirea la numele nost milenar =DACIA UNITA=
Răspunde
0 0
SASAIDAC DECEBAL[dac]
08 mai 13:23
GENETICA HAMBURG A FACUT LUMINA IN 2012=SINTEM DACI--NU NE TRAGEM DIN ROMANII=A DELIBERAT SI LEGIFERAT=SINTEM DACI.
Răspunde
0 0
Rindac eva
08 mai 13:20
Prin ce orase e campania de reintregire ..o asteptam peste tot...IN CAIOVA NU SE VEDE NU SE AUDE NIMIC CE FACEM IESIM IN STRADA..UNDE SINTETI VOI MOLDOVENI MEI ..BANII CRAIOVEI VA ASTEAPTA...ATENTI E UN TRADATOR ..GEORGE SIMION VORBESTE DOAR DE O APROPIERE intre cele 2 state ...IAR POPORU CERE REINTREGIRE mai frate...
Răspunde
0 -2
Semiom roman
02 iul 10:32
SUNTEM MAI MULT DECAT DACI. De ce ne este teamă de nr. 666 şi cum ne osândeşte Biserica dacă credem în reincarnare (semiomroman*blog*spot*ro). Nu lăsaţi denumirea site-ului armagheddon*ro sau a altor nume din cadrul lui (pot părea pretenţioase sau holiudiene) să fie piedica între dv. şi adevărurile divine. Divina Carte este carte de revelaţie scrisă de initiatul roman Gheorghe Olteanu, carte de ŞTIINŢĂ şi credinţă.
Răspunde
1 -2
NEAGU MIRCEA
30 iun 15:36
BUCURESTI 30 IUNIE 2012 3:26 PM
INTR-UN FEL ESTE BINE DE STUDIAT ADN-UL , SA VEDEM DACA AM FOST DACI , SAU DACA , AM FOST ROMANI , SAU , DACA , DUPA ACEEA , AM FOST SI , SI , ADICA 50 CU 50 LA SUTA PROCENTUL .
DUPA PAREREA MEA , DACA SE V-A STUDIA ADN-UL DIN MAI MULTE REGIUNI , PROBABIL , CA SE V-A OBSERVA CA ADN-UL ESTE MULT DIFERIT A CELUI DIN NORDUL TARII , CU ADN-UL CELUI DIN SUDUL TARII , ADICA PROBABIL ADN-UL DIFERA DE LA O REGIUNE LA ALTA , ASA SUNT SI OBICEIURILE SI CULTURA DE LA O REGIUNE LA ALTA , A TARII .
PROBABIL CA SE POATE SPUNE , CA IN TRECUT UNII DOMNITORI AU DECIS EI FORMAREA POPORULUI , DAR PROBABIL CA NU TOTI OAMENII , SE TRAG DIN ACELASI NEAM CU DOMNITORII CARE AU FOST , CI REGIUNILE , AU PROBABIL ADN-URI DIFERITE , CU OAMENI DIFERITI , CA NEAM , DE LA O REGIUNE LA ALTA DUPA ADN-UL , DACA S-AR STUDIA .
ACEASTA ESTE PAREREA MEA .
Răspunde
0 -3
cercetator
30 iun 08:50
Crcetarile au fost facute numai nu se face tam tam ca au iesit cam altfel.Au participat 3600 de romani 5600 de unguri si numar si mai mare din tarile vestice.Analiza a fost facuta de National Geografic in colaborare cu o firma de profil.
Rezultatele arata: romanii nu au nimic comun cu romanii lui Traian.Dacii sunt traci care au migrat mai la nord de pe malul Dunarii,fiind un amesteg genetic de: bulgari ,turci,macedoneni,albanezi,10% iran,8.5% india si 1.5 mongoli.
Ungurii sunt mai inruditi cu vestul decat se credea pana acum ,avand gene comune cu polonezii,finlandezii, celtii si zero % mongole.Secuii din transilvania au mare parte gene de sciti care au venit din Nord estul Marii Negre,inaintea dacilor.
Răspunde
3 -1
Aarhus
30 Jun 14:21
6 Catusi de putin. O parte din romani merg pe haplotipurile nord-vest europene, altele pe cele est europene, altele pe cele sud dunarene si altele pe cele orientale-nord africane! Corect e ca romanii nu au nimic comun cu italicii, care nu au cam nimic in comun nici cu alte natiuni europene. Dacii sunt un amestec de ... bulgari, turci, mongoli? Stai rau cu cronologia! Componenta genetica pe care o prezinti este adevarata exclusiv pentru romanii sin sudul tarii (nu daci). Si din ce analize genetice rezulta ca acei secui, fie ei si sciti au venit inaintea dacilor? Prin ce metoda s-a stabilit? Daca sunt sciti, de ce nu vorbesc o limba iranica? Comic, daca n-ar fi jalnic!
0 -2
billy
30 Jun 04:25
Nu suntem nimic. Etniile nu au o baza genetica.
Răspunde
3 -1
rromanu corcit
29 Jun 15:47
pai cum naiba,daca mergi prin sud,bucuresti,craiova,tg jiu,etc intinlesti la tot pasul corcituri de tigan,nu doar culoarea ci comportamentul specific,am fost prin italia nu poti compara adunatura asta cu nimic,ce vorbiti de adn,e viciat la greu
Răspunde
1 -6
prea curios
29 Jun 07:40
Aveţi emoţii borrâţilor? Au venit din Asia ca şi voi,dar cu o mică deosebire faţă de voi care v-aţi aciuat pe aceste 'milieaguri' venind prin metoda "lăturiş" din India cu 4 secole în urma lor.
Răspunde
5 -1
Aarhus
28 Jun 23:28
Se merge pe dovezi indirecte, circumstantiale. Diverse similitudini de nume, inclusiv ale popoarelor (daci -deutsch, dutch, geti -goti) teritorii Getia - Geatia din legenda lui Beowulf, afirmatiile unor istorici vechi - Jordanes (istoria gotilor incepe cu ... Burebista), similitudinile fenotipice (dacii prezentati ca blonzi, diferiti de popoarele din jur, etc. Exista si o legenda despre frati care au intemeiat semintiile mari germanice, din care unul se numeste Dakus, altul Geatus, samd. Dar ideea nu-i exclusiv a nordicilor, apare intr-o oarecare forma si la Densusianu, dintre istoricii romani.. Concludent ar fi sa se cerceteze in special ADN-ul celor ce populeaza zona muntoasa, pe tot arcul carpatic. Daca au acelasi fond genetic (foarte probabil) acela este ADN-ul original de pe teritoriul Romaniei, in rest sunt mai multe amestecuri ulteriore.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print