SRI şi SIE se bat în angajări VEZI AICI CUM POŢI AJUNGE SPION

Statul iranian îşi spionează cetăţenii cu ajutorul tehnologiei chineze şi americane
Statul iranian îşi spionează cetăţenii cu ajutorul tehnologiei chineze şi americane / FOTO: xda-developers.com

Atât Serviciul Român de Informaţii, cât şi Serviciul de Informaţii Externe fac angajări. În vreme ce SRI derulează programe de licenţă şi de masterat, SIE se bazează exclusiv pe recrutările directe, bazate pe anumite aptitudini şi abilităţi.

Serviciul Român de Informaţii a început înscrierile atât pentru studiile universitare de licenţă, cât şi cele de masterat organizate de Academia Naţională de Informaţii "Mihai Viteazul". Înscrierile pentru ambele forme de educaţie se desfăşoară între 9 ianuarie şi 15 februarie 2012.

Facultatea de Informaţii scoate la concurs două specializări, "Psihologie-informaţii" şi "Studii de securitate şi informaţii", iar examenele pentru această formă de învăţământ se vor desfăşura între 16 şi 20 iulie. La specializarea "Psihologie-informaţii" sunt scoase la concurs 12 locuri de băieţi şi trei de fete, iar la specializarea "Studii de securitate şi informaţii" sunt scoase la concurs şase locuri de băieţi şi trei de fete.

SRI caută tineri pentru angajare. VEZI condiţiile de îndeplinit

Cei care doresc să participe la concursul de admitere trebuie să îndeplinească, printre altele, următoarele condiţii (lista completă o găsiţi AICI): să aibă vârsta de până în 23 de ani împliniţi în 2012, cetăţenie română, domiciliul stabil în România, să fie absolvenţi de liceu, să fi avut mediile la purtare anuale minimum 08:00 şi media minimă la examenul de bacalaureat 07:00. Nota finală se calculează în felul următor: medie bacalaureat 5%, punctaj obţinut la testul de inteligenţă 40%, nota la prima probă scrisă 35% şi nota la a doua probă scrisă 20%.

Masteratul care te face ofiţer SRI

Tinerii care au terminat deja o facultate şi vor să ajungă ofiţeri SRI se pot înscrie la studiile universitare de masterat în specializările "Intelligence şi securitate naţională" şi "Analiză de Intelligence".

"Candidaţii declaraţi „Admis” vor fi încadraţi în Serviciul Român de Informaţii, urmând ca prin cursurile menţionate să dobândească în plan profesional competenţele necesare exercitării atribuţiilor de ofiţeri de informaţii operativi, respectiv ofiţeri de informaţii analişti", se menţionează pe site-ul Serviciului Român de Informaţii.

Înscrierea candidaţilor se desfăşoară în perioada 9 ianuarie - 15 februarie, iar concursul de admintere se va desfăşura pe 8 şi 9 septembrie. Durata programului este de patru semestre.

STUDII: Masteratul care te face ofiţer SRI VEZI CONDIŢIILE PENTRU ÎNSCRIERE

La specializarea "Intelligence şi securitate naţională" sunt scoase la concurs zece locuri (dintre care 8 pentru bărbaţi şi două pentru femei), iar la specializarea "Analiză de Intelligence" sunt scoase la concurs tot zece locuri (dintre care 8 pentru bărbaţi şi două pentru femei). Nota finală se va calcula în felul următor: 20% proba pentru evaluarea nivelului de cunoaştere a unei limbi străine, 40% proba pentru evaluarea nivelului de cultură generală şi 40% punctajul obţinut de candidaţi la testul de inteligenţă.

Pe întreaga desfăşurare a programului, cursanţii vor avea statut de angajaţi ai Serviciului Român de Informaţii, cu toate drepturile şi obligaţiile ce decurg din acesta.

De asemenea, SRI realizează şi încadrări directe  ale unor specialişti în domenii de interes pentru activitatea instituţiei.

Cum angajează SIE

În ceea ce priveşte Serviciului de Informaţii Externe, încadrările se fac doar în mod direct, neexistând cursuri universitare de licenţă sau masterat. Oferta de angajarea SIE cuprinde patru domenii de activitate: operativ, analiză-sinteză, specialişti şi pază.

Cei care îşi doresc să fie angajaţi operativi SIE trebuie să fie absolvenţi cu licenţă ai unor instituţii de învăţământ superior acreditate şi vârsta de maximum 35 de ani. Exprimarea fluentă într-o limbă de circulaţie internaţională este obligatorie, iar cunoştinţele de limbi străine rare reprezintă un avantaj. Disponibilitatea de a lucra în străinătate este obligatorie, iar timpul de lucru este flexibil.

În SIE se poate intra şi fără diplomă de licenţă

Pentru domeniul analiză-sinteză, media de absolvire şi rezultatele obţinute pe parcursul anilor de studiu reprezintă criterii de departajare. Pentru a ocupa un post în acest domeniu, candidatul trebuie să aibă inteligenţa de nivel superior, cunoştinţe foarte bune de cultură generală, capacitate de analiză, sinteză, elaborare şi interpretare a informaţiei, exprimare clară şi concisă a ideilor. Necesitatea de perfecţionare pe acest post impune interesul persoanei pentru dezvoltarea continuă, precum şi aptitudini de învăţare şi comunicare de nivel superior.

În ceea ce priveşte specialiştii SIE, recrutarea şi selecţia se realizează în funcţie de existenţa unor posturi vacante în Serviciu şi are la bază performanţele universitare, licenţele şi acreditările deţinute, precum şi experienţa profesională acumulată în domeniul de specialitate.

Pentru domeniul pază, candidaţii trebuie să aibă doar liceul terminat, vârsta maximă de 30 de ani şi o înălţime minimă de 1,70 metri. Pentru a ocupa un post în acest domeniu, candidaţii trebuie să aibă memorie vizuală, o bună percepţie a spaţiului şi timpului, aptitudini de comunicare, capacitate de a evalua şi lua decizii, viteză bună de reacţie şi minime abilităţi tehnice. Disponibilitatea de a lucra în exterior este obligatorie.

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Dumitrica Iulian Stefan
05 Dec 21:46
Salut cum pot sa lucrez in cadrul Serviciului Roman de Informatii
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print