Seismul din Chile a deplasat axa Pământului, potrivit NASA

Cutremurul din Chile a schimbat axa Pământului / FOTO: slashgear.com
Cutremurul din Chile a schimbat axa Pământului / FOTO: slashgear.com

Cutremurul de 8,8 din Chile a dus la scurtarea zilelor de pe Terra, spun cercetătorii.

Violentul cutremur care a lovit Chile săptămâna trecută ar putea avea consecinţe de nebănuit. Savanţii de la NASA atrag atenţia că este posibil ca seismul să fi deplasat axa Pământului - schimbare care duce la scurtarea zilelor pe Terra.

Potrivit calculelor preliminare ale savanţilor de la NASA, o zi ar trebui să fie acum mai scurtă cu 1,26 de microsecunde. O secundă este formată dintr-un milion de microsecunde.

În general, cutremurele mari mută din loc cantităţi mari de stânci şi schimbă distribuţia masei pe planetă, ceea ce modifică rata rotirii Pământului în jurul propriei axe.

Nu ar fi prima oară când un cutremur scurtează durata unei zile. S-a mai întâmplat şi în 2004, după cutremurul de 9,1, care a generat un devastator tsunami Oceanul  Indian. Atunci, zilele s-au scurtat cu 6.8 microsecunde.

 

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print