România, ameninţată de un cutremur major?

Gheorghe Mărmureanu avertizeză că un cutremur cu magnitudine de până la 7 se poate produce oricând
Gheorghe Mărmureanu avertizeză că un cutremur cu magnitudine de până la 7 se poate produce oricând

4 martie 1977 ora 21:22, Romania este zguduita de un cutremur de 7.2 grade pe scara Richter. Mii de cladiri ale Bucurestiunlui se prabusesc, orasul Zimnicea e distrus in proportie de 80%, si 90% de victime au fost inregistrate in Capitala din care, 11.300 de raniti si 1.570 de morti. Mai mult de trei milioane de cutremure au loc in fiecare an pe Pamant, potrivit Institutului de Cercetare Geologica al Statelor Unite ale Americii, insemnand 8.000 de seisme care se produc in fiecare zi, unul la fiecare 11 secunde.


Teritoriu Romaniei este situat la intalnirea dintre trei placi tectonice continentale: Euroatlantica, Africana si indo-Asiatica, insa miscarile tectonice se produc in special in zona Vrancea.

Un seism de peste 7 grade pe scara Richter ar transforma mare parte a Bucurestiului intr-o ruina, deoarece multe cladiri sunt construite inainte de anul 1963, data la care imobilele erau ridicate fara sa se tina cont de un eventual cutremur major. Bucurestiul este pe locul al doilea, dupa Lisabona, pe lista capitalelor europene expuse la cutremure.

Potrivit datelor oficiale, 264 de imobile din Capitala, ar putea sa cada la urmatorul cutremur, fiind incadrate in categoria de risc seismic I. Desi a distrus Capitala, seismul din '77 nu a fost cel mai mare seism inregistrat in Romania. Recordul negativ s-a inregistrat in 1802, cand seismografele au indicat 7,9 grade pe scara Richter, insa pagubele inregistrate atunci au fost mult mai mici.

Potrivit descopera.ro, citat de jurnalul.ro, cercetatorii Institutului de Nanomanufactura din Leeds, Marea Britanie, au testat o casa care, spun ei, si-ar proteja locuitorii. Constructia are o structura din otel, dar peretii au in compozitie cel mai rezistent tip de gips si nanoparticule de polimeri. Acestea din urma creaza o retea bogata de senzori care masoara, in timp real, vibratiile, temperatura, umiditatea si nivelul gazelor din atmosfera. Gratie acestor date, casa „stie” atunci cand exista pericolul de a se prabusi si poate chiar sa-si repare singura fisurile, deoarece nanoparticulele solide, atunci cand sunt supuse unor presiuni, devin lichide si se infiltreaza in crapaturi, solidificandu-se apoi la loc.
De retinut este faptul ca, nu se produc cutremure ciclice in zona Vrancea, adica, nu se produc dupa anumite perioade de timp.

 

Directorul ştiinţific al INFP a declarat recent la Realitatea TV că în medie, pe lună, se înregistrează 15-20 de cutremure, iar activitatea seismică înregistrată în ultima perioadă este mică în comparaţie cu statisticile seismologilor. "2012 nu reprezintă nimic special pentru România (din punct de vedere sesimologic-n.r.)", a precizat Mircea Radulian.

Oficialul a spus că pentru România un cutremur, în Vrancea, cu magnitudinea de 7 grade ar constitui unul care ar produce efecte deosebit de puternice.

Fostul director al Institutului de Fizică a Pamântului, Gheorghe Mărmureanu, susţine că nu se aşteaptă, în perioada următoare, la un cutremur de mari proporţii în România, dar se vor resimţi unele de intensitate medie."România va avea parte de cutremure în perioada următoare, dar nu mai mari de 7 grade pe scara Richter, pentru că la noi magnitudinea critică este de 7 grade. Vor fi cutremure de şase grade sau de şase şi ceva. Ne vor zgâlţâi, dar nu murim. Consider că nu vor fi cutremure catastrofale în perioada următoare şi nu mă refer numai la 2012, ci pe o perioadă mult mai mare", a declarat recent Gheorghe Mărmureanu.

În privinţa marelui cutremur, profesorul Mărmureanu a spus că-l aşteaptă prin 2040. "Despre partea asta a Europei vorbim după 2022. Avem analize care arată că nu poate fi vorba de un cutremur catastrofal în România decât peste mult timp, prin 2040, dar până atunci să trăim noi" a mai spus profesorul Mărmureanu.

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

2 0
hamangiu
07 oct 21:13
De ce il arati mereu pe aerianul asta de marmureanu? Asta a facut numai studii toeretice, a scris multe lucrari impreuna cu fisu, si impreuna au fost uneori suspectati de plagiat dupa lucrari japoneze. De ca nu il arati pe prof. Purcaru, singurul roman care a reusit sa prezica cutremure!
Răspunde
4 0
andrei
07 oct 12:47
@Cornel, este ca nu ai inteles nimic? serios...
Răspunde
2 -6
Cornel
07 oct 12:32
Acest individ împreună cu DD ar trebui boicotați de media!
Răspunde
3 -1
Raluca Brad
07 oct 12:24
Virgule in exces: "De retinut este faptul ca, nu se produc cutremure ciclice in zona Vrancea, adica, nu se produc dupa anumite perioade de timp."
Nu se pune virgula intre propozitia principala si completiva directa si nu prea da bine nici virgula dupa "adica"...
Răspunde
8 0
tommy
07 oct 12:09
Romania, e tot timpul amenintata de un cutremur catastrofal. E cea mai mare greseala din partea unui seismolog sa spuna ca, el se asteapta dupa anul cutare. Cu asta poate influenta modul in care se construiesc anumite cladiri. Nu se pot prezice cutremurele, nici macar de Marmureanu, sau de oamenii de stiinta japonezi, oameni care, au destula experienta deja. In orice moment se poate produce un cutremur care sa-i surprinda si pe ei cum s-a intamplat pe 11 Martie 2011.
Răspunde
3 0
hamangiu
07 oct 21:10
9 Cladirile nu se construiesc dupa "moda" cutremurelor, amice! TOATE cladirile din Romania se proiecteaza in momentul de fata dupa norme antiseismice:normativul P100 si SREN 1998. O cladire cu functiune normala are o durata proiectata de viata de 50 de ani. Istoria cutremurelor din Romania ne indica ca periodicitatea cutremurelor majore (peste 7 grade Richter) in zona Vrancea este de 33-35 ani. Concluzia logica este ca o cladire din Romania suporta actiunea a cel putin un cutremur major. Multe cladiri sunt asa de vechi incat au suportat 2 sau chiar 3 cutremure majore. De aceea exista un singur mod de a construi, adica antiseismic. In constructii nu exista alchimie, totul (stalpi, pereti, plansee, fundatii) se calculeaza si se dimensioneaza sa reziste antiseismic. Asta bineinteles, daca folosesti ingineri structuristi, si nu pe Dorel si Gogaie ca sa iti faca casa.
4 0
viorel
07 oct 09:47
tibi, seismograful s-a inventat, nu s-a descoperit .... :)
Răspunde
7 0
tibi
07 oct 08:22
Ziaristii romani scriu ca sa se afle in treaba facandu-se de ras. Un exemplu din articolul de mai sus: "Recordul negativ s-a inregistrat in 1802, cand seismografele au indicat 7,9 grade pe scara Richter, insa pagubele inregistrate atunci au fost mult mai mici." Seismografe in 1802 ???????
poate seismograful lui Tudor Vladimirescu ca Marmureanu era in stadiul de bebelus atunci :)))
sEISMOGRAFUL A FOST DESCOPERIT IN 1880 !!!! NU IN 1802 !!!!
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print