Reporterii Realităţii: Cum şi de ce a murit Gheorghe Gheorghiu Dej. A fost iradiat? VIDEO

Reporterii Realităţii: Cum şi de ce a murit Gheorghe Gheorghiu Dej
Reporterii Realităţii: Cum şi de ce a murit Gheorghe Gheorghiu Dej

A murit de cancer sau a fost iradiat ? Multe au fost teoriile privitoare la moartea lui Gheorghe Gheorghiu Dej, fost secretar general al Partidului Comunist Român şi preşedinte al Consiliului de stat al Republicii Populare România. Cea mai vehiculată este aceea potrivit căreia sovieticii l-ar fi iradiat, pentru că Dej începuse o politică de limitare a influenţei Marelui Prieten de la Răsărit.

Moartea liderului comunist Gheorghe Gheorghiu Dej este inca marcata de ipoteza iradierii acestuia de catre sovietici, in timpul vizitei din ianuarie 1965 de la Varsovia. Poate fi exclusa teoria conform careia in hotel a fost instalata aparatura de radiere?

Adeptii teoriei conspiratiei iau in calcul doua momente in care s-ar fi putut produce iradierea. In 1963 se discuta despre aceasta ipoteza dupa ce Dej sufera o interventie chirurgicala la vezica urinara. Medicii sunt insa transanti. A fost o banala polipoza. Al doilea moment, in 1965 cand moartea liderului se produce din senin.

Doua argumente contrazic ipoteza iradierii. In primul rand, semnele bolii aparusera inainte de vizita la Varşovia, dar, conform cutumelor comuniste, natura si gravitatea afectiunii erau ascunse inclusiv pacientului. In noiembrie 1964 un medic francez chemat sub pretextul unor analize de rutina, declara cancerul ca generalizat si fara leac. La finalul anului 1964, traditionalul mesaj de anul nou a trebuit sa fie inregistrat de doua ori, din cauza greutatilor de vorbire provocate de complicatiile la nivelul gatului. Daca Dej ar fi fost otravit prin ingerarea unor substante radioactive la varsovia ar fi trebuit sa manifeste simptome imediat dupa aceea si nu dupa o luna de zile. Din acelasi motiv, o iradiere in anul 1963 este exclusa. O iradiere din surse externe ar fi presupus contaminarea unui mare numar de persoane si nu exista dovezi in acest sens. Chivu Stoica sau Ion Gheorghe Maurer care l-au insotit in vizitele respective aveau sa-i supravietuiasca multa vreme. Mai degraba Dej s-ar fi putut contamina de la o caseta cu uraniu radioactiv daruita de Miron Constantinescu in 1956. Aceasta sursa de ratiatii a stat ani de zile in biroul lui dej, exact in dreptul pieptului.

Pe 18 martie la nivelul CC al Partidului s-a discutat pentru prima data problema succesiunii primului secretar, semn clar ca moartea lui Gheorghe Gheorghiu Dej se apropia. La 19 martie, ora 17.53, ultimul buletin medical constata decesul, seful partidului si statutului suferind de neoplasm pulmonar si hepatic.

Urmăriţi, materialul video alăturat, un reportaj exclusiv, marca Reporterii Realităţii!

Articole recomandate
 

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?