Relu Fenechiu, CONDAMNAT la 5 ANI de ÎNCHISOARE CU EXECUTARE, a fost revocat din Guvern

Relu Fenechiu
Relu Fenechiu

RELU FENECHIU, CONDAMNAT ÎN DOSARUL "TRANSFORMATORUL". Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, vineri, condamnarea ministrului Transporturilor, Relu Fenechiu, la 5 ani de închisoare cu executare pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu în formă calificată. În acelaşi dosar, Lucian Fenechiu, fratele ministrului, a primit tot o pedeapsă de 5 ani de închisoare cu executare pentru aceeaşi infracţiune. UPDATE: După aflarea deciziei instanţei, Relu Fenechiu a demisionat de la conducerea ministerului. CAZUL RELU FENECHIU, astăzi, de la 21.00, în cadrul emisiunii FLAGRANT de la Realitatea TV. 

UPDATE RELU FENECHIU a fost revocat din funcţie

RELU FENECHIU, ministrul Transporturilor, a fost condamnat, vineri, la o pedeapsă de 5 ani de închisoare cu executare în dosarul "Transformatorul", pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu în formă calificată. Procurorii ceruseră condamnarea acestuia la 15 ani de închisoare.

Atât premierul Victor Ponta, cât şi preşedintele PNL, Crin Antonescu, au declarat, în repetate rânduri, că, dacă va fi condamnat, Relu Fenechiu îşi va pierde funcţia de ministru al Transporturilor.

Cu doar câteva ore înainte ca judecătorii să se pronunţe asupra dosarului "Transformatorul", Victor Ponta îşi exprima speranţa ca Fenechiu să fie achitat.

"O să vorbesc cu dânsul, sper să fie achitat, dar ce pot eu să fac? Aştept...", a spus Ponta.

Relu Fenechiu a făcut public, joi, un documet cu informaţii pe care le considera relevante. El susţinea că, din analizarea probelor aflate la dosarul cauzei, rezultă contrariul celor reţinute în rechizitoriul procurorilor.

RELU FENECHIU face recurs

Relu Fenechiu a cerut o expertiză contabilă care ar fi demonstrat faptul că "produsele achizitionate de SISEE Electrica Moldova de la EUROPLUS şi FENE GRUP au fost revândute şi nu se poate vorbi de producerea vreunui prejudiciu". Mai mult decât atât, ministrul susţine că "înscrisurile din dosarul de urmarire penală sunt incomplete". Tot el spune că "nici Garda Financiară şi nici Parchetul nu au făcut demersuri pentru a completa evidentele lipsuri, dar au tras concluzii cu valoare de "adevăr"".

Pe data de 4 iulie, magistraţii au respins toate probele aduse de avocaţii lui Fenechiu şi ai celorlalţi inculpaţi. Tot atunci, procurorul de caz a cerut instanţei supreme ca Relu Fenechiu, împreună cu ceilalţi inculpaţi, să primească pedeapsa maximă cu închisoarea de 15 ani. La ieşirea din sala de judecată, Relu Fenechiu a declarat că, în cazul unei condamnări, va demisiona.

În dosarul "Transformatorul", Relu Fenechiu este acuzat că, prin intermediul firmelor sale, ar fi vândut zeci de transformatoare vechi către Electrica Moldova, la un preţ supraevaluat. Potrivit anchetatorilor, prejudiciul în acest caz este de peste şase milioane de lei. Pe lângă ministrul Transporturilor, în acelaşi dosar mai sunt cercetaţi trei directori de la Electrica.  Decizia instanţei nu este definitivă.

RELU FENECHIU, CONDAMNAT. Ponta va prelua interimatul Transporturilor

Ponta a anunţat, cu câteva zile în urmă, că Relu Fenechiu va fi înlocuit în postul de ministru al Transporturilor dacă va fi condamnat şi nu a exclus varianta de a-şi asuma conducerea interimară a ministerului. Imediat după condamnare, RELU FENECHIU a demisionat din funcţia de ministru al Transporturilor. 

 

RELU FENECHIU, CINE este ministrul condamnat

RELU FENECHIU, condamnat. Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a fost condamnat, vineri, de instanţa supremă, la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul "Transformatorul", iar fratele acestuia, Lucian, a primit o pedeapsă tot de cinci ani de închisoare cu executare, decizia nefiind definitivă.

Fenechiu este de profesie inginer specializat în tehnologia construcţiei de maşini. Relu Fenechiu, lider al PNL Iaşi, este la cel de-al patrulea mandat de deputat de Iaşi. După ce a devenit parlamentar, a urmat cursuri de masterat în marketing, economia şi managementul mediului, dar şi un doctorat privind "Strategii de adecvare a organizaţiilor la situaţiile de risc şi criză".

În vara lui 2012, Relu Fenechiu, vicepreşedinte al PNL la nivel naţional şi preşedintele organizaţiei judeţene Iaşi, a fost trimis în judecată de DNA în dosarul "Transformatorul", pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată şi continuată şi complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice.

DNA a susţinut că prejudiciul total se ridică la 6.406.976 lei fără TVA, în dosar fiind implicaţi şi alţi trei foşti directori ai Sucursalei de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrice Moldova.

Conform declaraţiei de avere, vicepreşedintele PNL are trei case de locuit, două în Iaşi şi una în Roşia Montană, două case de vacanţă în Iaşi şi Bacău, dar şi un apartament în Abrud (Alba). Fenechiu mai deţine 4.668 de metri pătraţi teren intravilan în Iaşi, 4.500 de metri pătraţi în Dărmăneşti (Bacău) şi 10.200 de metri pătraţi în Roşia Montană (Alba). El mai are trei autoturisme, Mercedes, BMW şi Hyundai, dar şi bijuterii şi obiecte de artă în valoare de 80.000 de euro.

În ceea ce priveşte economiile bancare, Fenechiu înregistrează 42.272 de lei în două conturi curente. Este acţionar la două societăţi comerciale, respectiv SC Fene Grup SA (96%) şi SC La Rocca SRL (50%). În acelaşi timp, Fenechiu a contractat în 2006 un credit scandent la 20 de ani, din care mai are de achitat 43.666 de euro.

Fenechiu a devenit membru al PNL în 1996, iar din 2004 este preşedintele filialei PNL Iaşi. În acelaşi an a fost ales deputat, apoi reales în această demnitate în 2008, dar şi în 2012. El a obţinut poziţia de vicepreşedinte al PNL în 2008 şi şi-a dovedit abilitatea, la începutul lui 2009, de a schimba tabăra în PNL, imediat după negocierile eşuate între Călin Popescu Tăriceanu şi PDL privind formarea unui noi Guvern. Primul semnal pentru organizarea congresului în care Tăriceanu urma să piardă şefia partidului îl dădu-se indirect finul lui Fenechiu, Valerian Sălăvăstru. Acesta îi reproşa preşedintelui PNL, din postura de fost secretar coordonator al PNL Iaşi, că nu ar fi avut mandat din partea partidului în momentul în care a decis ca partidul să rămână în opoziţie.

Până atunci, în guvernarea Tăriceanu filiala PNL Iaşi condusă de Fenechiu a beneficiat de două posturi ministeriale, respectiv cel al lui Varujan Vosganian şi Cristian Adomniţei.

La momentul congresului din 2009, Fenechiu împreună cu Ludovic Orban, Norica Nicolai, Radu Stroe au ales să-l sprijine pe Antonescu împotriva lui Tăriceanu, în perspectiva alegerilor prezidenţiale.

Ulterior, Fenechiu s-a numărat între cei care au rămas în echipa lui Antonescu şi după pierderea alegerilor prezidenţiale din 2009, fiind ales din nou vicepreşedinte al PNL la congresul din 2010.

"Partidul are nevoie de o «mână de fier» pentru a fi condus", afirma Fenechiu în ianuarie 2010, înaintea congresului, despre modul în care Crin Antonescu trebuie să impună discilina şi unitatea în PNL. La momentul respectiv, el a susţinut astfel necesitatea modificării statutului şi realegerea noii conduceri a PNL pe moţiuni, cu o listă închisă de candidaţi în fruntea căreia se afla Antonescu.

Totodată, liderul PNL Iaşi s-a aflat între cei care au finanţat, pe datorie, campania la prezidenţiale a preşedintelui PNL. Firma deţintă de Fenechiu, SC LA ROCCA SRL, a somat după alegeri PNL să plătească o datorie de 947.000 de euro, constând într-o datorie a partidului pentru un contract de furnizare de materiale electorale.

În pofida influenţei pe care o avea în partid, Fenechiu a fost printre cei omişi din Guvernul din umbră al PNL, prezentat de Crin Antonescu în septembrie 2010.

Vicepreşedintelui PNL nu i-au lipsit atacurile la adresa actualilor aliaţi, chiar şi în mometul în care USL era deja constituită.

În ceea ce-l priveşte pe secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, Fenechiu s-a arătat nemulţumit în ianuarie 2009 de faptul că acesta fusese acceptat de preşedintele Traian Băsescu pentru a conduce MAI. El susţinea că această numire a fost, mai degrabă, "rezultatul concursului unor mofturi interne decât al unui calcul raţional".

Mai târziu, în septembrie 2011, aprecia că din USL ar trebui să fie scos PC. Fenechiu era nemulţumit, la momentul discuţiilor legate de candidaţii pentru alegerile locale, de faptul că PC ar fi dorit să-l susţină drept candidat la Primăria Iaşi pe Tudor Ciuhodaru, separat de candidatul USL – social-democratul Gheorghe Nichita.

Un alt moment în care vicepreşedintele PNL a fost critic faţă de colegii de alianţă a fost cel al discursului preşedintelui PSD, Victor Ponta, în momentul învestirii guvernului condus de Mihai Răzvan Ungureanu. Atunci liderului PSD i-au lipsit accentele vehemente împotriva puterii şi a lăsat să se înţeleagă că opoziţia ar putea colabora politic cu viitorul premier.

"Tensiuni apar, inclusiv în interiorul unui partid. Până şi într-o familie apar discuţii. Până acum, cei doi lideri USL au fost pe aceeaşi lungime de undă. Să nu credeţi că Ponta şi Antonescu vor merge de mână în următorul an. Asta a fost părerea lui Ponta şi are dreptul să o exprime", a susţinut mai târziu Fenechiu.

După referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu din luna iulie, Fenechiu a fost printre cei care au sprijinit ideea declanşării unei noi suspendări din funcţie a şefului statului, imediat după decizia Curţii Constituţionale care infirmase demiterea aceastuia. "Reluăm procedura suspendării lui Traian Băsescu până va pleca", susţinea la momentul respectiv vicepreşedintele PNL, precizând că acţiunea ar trebui să aibă loc până la sărbătorile de iarnă.

De altfel, Relu Fenechiu a fost coordonatorul campaniei PNL la referendumul din vară pentru demiterea lui Traian Băsescu.

Nominalizarea sa la un post de ministru a fost anunţată încă din noiembrie de către preşedintele PNL, Crin Antonescu.

În 23 noiembrie, într-un discurs susţinut la Iaşi, Antonescu i s-a adresat lui Fenechiu cu formula "domnule ministru" şi anunţa că "sută la sută Fenechiu va fi ministru".
Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

1 0
ovidiu - cj
14 iul 12:33
Asteptam cu interes recursul... poate mai ia inca vreo 10 pe langa cei 5, sa ajunga sa plateasca macar el pentru sperantele risipite de mai bine ale romanilor de dupa decembrie '89.
Răspunde
1 -7
mircea ardelean
13 iul 20:05
Fenechiu a suparat multi mafioti pedelaci , evident si Demisul TOTAL BASE !, si acum plateste pretul. Asa-i trebuie, cand te bagi in troaca te mananca porcii. Numai idiotii cred ca justitia din Romania e independenta dupa toate sforile care se trag pe acolo.
Crezi postaci basiti: ca e vreo diferenta intre Relu Fenechiu si Videanu, Berceanu, Udrea, Ridzi, etc? Nu fiti naivi!!!, mafioti pedelaci jubileaza !! Demisul e pe spate la cortul Neptun ......orbi basiti o stiu bineeeee de tot ...pedelaci au ars 20 miliarde ,fraieri , si stau in cortul Demisului .....e de necontestat ....
Răspunde
3 0
REALITATEA
13 iul 22:34
3 MAI SCHIMBA PLACA RETARDATULE BIZON MIORITIC,ESTI DE RASUL CURCILOR MAI PADUCHE!
1 -5
nelutiu
13 iul 20:04
Traian şi Maria Băsescu deţin bijuterii de circa 20.000 €, ceasuri de 35.000 € şi tablouri 17.000 €. Familia Băsescu are deschise şapte conturi bancare. Trei sunt în dolari şi conţin sumele de 45.600, 36.600 şi 5.900. Al patrulea cont cuprinde 30.500 €. Doar cele trei conturi în lei prezintă modificări mai consistente faţă de precedenta declaraţie de avere, având acum cu 20.000 de lei mai mult. Astfel, unul are 335.000, al doilea 82.700, iar al treilea 118.000 lei.sa furi bineeeeeeeeee.....demisule!
Răspunde
3 0
LATRINA 3 SI CHIULANGIU ANTENESCU
14 iul 04:27
4 MAMA MIA...DICTATORRE LA JEFUIT PE INFRACTORUL SAPTECASE!
2 0
ovidiu - cj
14 iul 12:38
5 Cred, mai ales dupa denuntul senatorului de SM, fost membru PSD, ca cvorumul NU A FOST ATINS, deci, rezultatul referendumului NU ESTE VALABIL. Mai mult, s-ar putea sa vedem cateva "capete luminate" din USL ajungand dupa gratii, acolo unde le e locul pentru furt, tentativa de furt, furt intelectual, fals, tentativa de fals, etc... lista e foaaaaarte lunga, si cred ca din banii de UE ar trebui sa construim cateva puscarii sa aiba loc toti cei care o sa le infunde... VA VINE VREMEA TOVARASI...
5 -1
nelutiu
13 iul 10:47
Minstru cu dosar penal

Voi renunţa la avioane
Dar nu renunţ la paraşute
Ne spune Relu Fenechiu
Un fel de vrute şi nevrute!

Voi da în dar o trotinetă
Acum şi pentru president
E numai bună de navetă
Nu am un buget pertinent.

Am angajat multe lichele
Spărgând bugetul mic detot
Nepoate, fufe şi belele
Să le distitui, nu mai pot!

Dosarul meu de infractor
Să stea închis într-un dulap.
Voi fi minstru scamator
Din avion m-arunc în cap!
Răspunde
5 -1
nelutiu
13 iul 10:44
Miniştri penali

Avem în ţara noastră minunată
,,Elitele'' pe care le-am ales
Şi înghiţind gogoaşa cea umflată
Am semănat iar astăzi am cules!

Au fost aleşi parlamentari penali
În locul unora cu verticalitate
Vor deveni acum şi canibali
Ce dacă au promis atunci dreptate!?

Avem şi un model redus la scară
Pe Bombonel la care ţinem mult
Doar ne aflăm în Era Plagiară
Plagiatorii devenind un cult!

Ne angajăm ca să spălăm dosare
Penalii toţi vor deveni curaţi
Nu-i vom băga pe ei la închisoare
Le adunăm toţi banii cotizaţi!
Răspunde
8 -2
Logica uluitoare a alegătorului USL, spectator Antena3
13 iul 07:58
Relu Fenechiu este.... cum să vă spun eu..... cel mai cinstit, cel mai curat şi cel mai uscat politician din extraordinarul, mirobolantul, fantasmagoricul şi nemaiîntâlnitul Guvern Poantă!! Curge lapte şi miere, avem locuri de muncă mai multe decât populaţia României, salariile sunt atât de mari încât nici n-apucăm să consumăm un sfert din ele că hopa vine celălalt salariu, americanii stau la coadă să ia viză ca să vină în România iar europenii se roagă de noi să-i primim în calitate de emigranţi.
Iar Transformatorul să ştiţi că l-a furat Băsescu şi cu Udrea, nu Fene'!!!! Si oricum, char dacă încă nu l-a furat Băsescu, Justiţia îl condamnă pe Fene' ca să poată fura Băsescu Transformatoru', clar??
Răspunde
Comentariu ascuns datorită voturilor negative ale vizitatorilor. Click aici pentru vizualizare.
5 -1
LATRINA 3 SI CHIULANGIU ANTENESCU
13 iul 15:44
7 SARMANE BIZON MIORITIC,DE CATE ORI TREBUIE SA-TI REPET RETARDATULE CA CEI PE CARE-I POMENESTI TU ACOLO TAMPITEL NU MAI GUVERNEAZA TARA DE PESTE UN AN...TRAIM IN EPOCA DE AUR A PLAGIATORULUI MITOMAN.
Comentariu ascuns datorită voturilor negative ale vizitatorilor. Click aici pentru vizualizare.
Comentariu ascuns datorită voturilor negative ale vizitatorilor. Click aici pentru vizualizare.
6 -1
ia de la makaku'
13 iul 07:45
2 Ia o Smecta ori bea un ceai DE MENTA şi taci!
12 -4
nelutiu
12 iul 22:59
Miniştri penali

Avem în ţara noastră minunată
,,Elitele'' pe care le-am ales
Şi înghiţind gogoaşa cea umflată
Am semănat iar astăzi am cules!

Au fost aleşi parlamentari penali
În locul unora cu verticalitate
Vor deveni acum şi canibali
Ce dacă au promis atunci dreptate!?

Avem şi un model redus la scară
Pe Bombonel la care ţinem mult
Doar ne aflăm în Era Plagiară
Plagiatorii devenind un cult!

Ne angajăm ca să spălăm dosare
Penalii toţi vor deveni curaţi
Nu-i vom băga pe ei la închisoare
Le adunăm toţi banii cotizaţi!
Răspunde
3 -4
nelutiu
13 iul 07:41
15 Transformatorul l-a curentat pe secu nelutiu tembelica , şi nu ştie că dublându-i valoarea va lua foc!
Afișează mai multe comentarii
print