Fii la curent cu cele mai importante ştiri ale zilei
REALITATEA.NET pe Facebook REALITATEA.NET pe Twitter REALITATEA.NET pe Pinterest REALITATEA.NET pe RSS REALITATEA.NET pe Newsletter REALITATEA.NET pe Youtube

Protest online împotriva concursului CNC

Peste patru sute de artişti sau critici îşi anunţă sprijinul pentru regizorul Cristi Puiu şi cer, într-un protest online adresat ministrului culturii Adrian Iorgulescu, îmbunătăţirea regulamentului concursului Centrului Naţional al Cinematografiei.

Oameni de cultură ca actorii Victor Rebengiuc sau Florin Piersic Jr., criticii de film Mihai Chirilov şi Alex Leo Şerban, graficianul Dan Perjovschi, coregraful Mihai Mihalcea, scriitorul Florin Lăzărescu, regizorul Radu Afrim, sau criticii literari Marius Chivu şi Daniel-Cristea Enache semnează protestul online (http://www.petitiononline.com/prcnc/petition.html).

Ei cer ca Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) să devină "un organism cu o politică culturală coerentă, în concordanţă cu cinematografia europeană", "criteriile de selecţie şi evaluare a proiectelor să fie transparente" şi "cei care sunt aleşi ca membri ai juriului să fie oameni care şi-au dovedit abilităţile în prezent, care au expertiză în domeniu, oameni competenţi, obiectivi".

Protestul vine în urma scandalului creat de rezultatele concursului de proiecte cinematografice organizat de Centrul Naţional al Cinematografiei la finalul lui 2006, al cărui mare câştigător a fost un proiect al lui Sergiu Nicolaescu. Regizorii Cristi Puiu şi Thomas Ciulei, care au în palmares numeroase premii internaţionale, au anunţat că nu vor mai participa la concursul de proiecte cinematografice organizat anual de CNC, în semn de protest faţă de modul de funcţionare a instituţiei. Ambii au avut proiecte respinse la concursul din 2006.

Totodată, o serie de critici de film, printre care Andrei Gorzo, Magda Mihăilescu, Laurenţiu Brătan sau Valerian Sava, a cerut, joi, suspendarea din funcţie a directorului general al CNC, Eugen Şerbănescu, şi a reprezentantei MCC în consiliul de administraţie al CNC, Cornelia Paloş, într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Iorgulescu.

Ei au cerut şi numirea unei comisii de anchetă, din care să facă parte şi câte un reprezentant al tinerilor cineaşti şi al criticilor de film, şi care să cerceteze modul în care s-a desfăşurat concursul din octombrie 2006, în urma căruia Eugen Şerbănescu a fost numit director general al CNC.

Daca ti-a placut articolul, urmareste REALITATEA.NET pe FACEBOOK şi TWITTER!

Acelaşi subiect pe REALITATEA.NET
COSMOPOLITAN | ECUISINE
Cosmopolitan.ro
Cum iti imbunatatesti creativitatea si imaginatia
STIRI | REALITATEA.NET
22 Septembrie, 15:57
ecuisine.ro
Paste spirale cu broccoli
STIRI | REALITATEA.NET
18 Septembrie, 17:25
ADEVARUL.RO
Adevarul.ro
VIDEO De ce ne încărunţeşte părul
STIRI | REALITATEA.NET
19 Septembrie, 19:40
print
Upload fişiere:Trimite
CELE MAI NOI ŞTIRI
CELE MAI CITITE ŞTIRI 3h 24h 7z 30z
Joburi
CELE MAI COMENTATE ŞTIRI
REALITATEA.NET foloseste cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigarii implică acceptarea lor. Află mai multe. X
Urmărește-ne

Urmărește REALITATEA.NET