Primarul din Miercurea Ciuc: Cunoaşterea limbii maghiare e OBLIGATORIE, nu discriminatorie

Primarul din Miercurea Ciuc: Cunoaşterea limbii maghiare e OBLIGATORIE, nu discriminatorie
Primarul din Miercurea Ciuc: Cunoaşterea limbii maghiare e OBLIGATORIE, nu discriminatorie / FOTO: comunicatemedia.ro

Primarul din Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman (UDMR), amendat de CNCD pentru impunerea cunoaşterii limbii maghiare ca şi condiţie de ocupare a postului de arhitect-şef al oraşului, afirmă: "cunoaşterea limbii maghiare este obligatorie, nu discriminatorie" în acest municipiu.

Declaraţia primarului din Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman (UDMR), a fost făcută, luni, în cadrul manifestărilor vizând arborarea unui drapel secuiesc de mari dimensiuni în centrului municipiului harghitean, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În condiţiile în care a fost amendat de CNCD după ce a impus, ca o condiţie obligatorie, cunoaşterea limbii maghiare la concursul de ocupare a postului de arhitect-şef al oraşului, primarul din Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman, fost deputat UDMR în Parlamentul României în perioada 1996-2000, şi-a început discursul anunţând că "în Miercurea Ciuc limba maghiară este obligatorie".

"Trăim într-o lume în care limba maghiară a devenit discriminatorie în Miercurea Ciuc. Astăzi este ziua în care trebuie să spunem clar: cunoaşterea limbii maghiare este obligatorie, nu discriminatorie, ci obligatorie în Miercurea Ciuc, începând de la prefect, corespondenţii televiziunilor şi radiourilor româneşti, toată lumea care trăieşte din impozitele secuilor trebuie să ne cunoască limba, limba noastră maternă", a afirmat Raduly Robert de pe scena improvizată în apropierea catargului drapelului secuiesc.

El a spus că, începând din 28 octombrie 2008, dreapelul secuiesc flutura pe clădirea Primăriei Mercurea Ciuc şi că el nu a deranjat pe nimeni până acum, iar de atunci nici legile, normele sau hotărârile nu s-au schimbat.

"Doar prefectul, ministrul de Interne şi cel al Apărării s-au schimbat şi de când au ajuns în funcţie a început să îi deranjeze acest steag", a continuat edilul.

Un drapel secuiesc de dimensiuni mari a fost arborat, luni, în centrul municipiului Miercurea Ciuc, de către reprezentanţii Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), ca simbol al dezideratului de obţinere a autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc.

Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Raduly Robert, şi Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP) au fost amendaţi de CNCD cu câte 600 de lei, după ce au impus condiţia cunoaşterii limbii maghiare pentru ocuparea unei funcţii publice.

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM) a informat, luni, printr-un comunicat de presă, că în 23 octombrie 2012 a sesizat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) cu privire la impunerea condiţiei de cunoaştere a limbii maghiare pentru ocuparea funcţiei publice de conducere de arhitect-şef din cadrul aparatului de specialitate al Primăriei municipiului Miercurea Ciuc.

"După analizarea sesizării, Colegiul Director al CNCD a hotărât că aspectele prezentate de FCRCHM intră sub incidenţa prevederilor art. 2 alin1 şi art.7 alin.2 din O.G. 137/2000 republicată, privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, şi l-a sancţionat pe primarul municipiului, Raduly Robert Kalman, ca reprezentant al Primăriei Miercurea Ciuc, cu amendă de 600 de lei, pentru impunerea ca o cerinţă obligatorie (pentru ocuparea postului de arhitect-şef) a cunoaşterii limbii maghiare", menţionează sursa citată.

CNCD a sancţionat şi ANFP cu amendă de 600 de lei, "pentru ordinul emis în cadrul aprobării condiţiilor de participare la concurs, la propunerea Primăriei Miercurea Ciuc".

Preşedintele CNCD Csaba Asztalos a precizat pentru MEDIAFAX că această decizie a fost luată în data de 23 ianuarie, fiind comunicată părţilor, conform procedurii din instituţie.

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

4 0
jo estet! noapte bună!
26 feb 21:57
E o falsă problemă.O nadă.În România,pentru cetăţenii români,indiferent de etnie,e obligatorie cunoaşterea limbii române.Cunoaşterea altor limbi este facultativă şi neinterzisă.E de neacceptat limba de lemn,limbajul vulgar,limbajul duplicitar,limbajul semidoct.Maghiari,creştini catolici,aţi auzit de toleranţă?Să-ţi iubeşti aproapele(maghiar,român,turc,evreu,rus,german etc.)face pare din educaţia Dv?Să nu vă mai simţiţi străini în ţara voastră,România.Faceţi parte din poporul maghiar şi din naţiunea română.Fiţi mîndri de această poziţie specială şi punte de legătură între cele două popoare.Dacă simţiţi altfel,vinovaţii sunt alţii şi nu voi.Românii să gândească la fel!Vremea revanşelor şi a revizionismului a apus.Fiţi europeni cu toţii!Fericiţi făcătorii de pace!
Răspunde
2 -3
prea curios
26 feb 19:57
Infractori români au furat monede în valoare de 44.000 de lire sterline (51.000 de euro) din telefoane publice britanice, timp de patru luni, relateazã o filialã localã a postului Sky News.
Răspunde
3 -3
prea curios
26 feb 17:05
El n-are de unde să ştie,el scrie după legendele create în fantezia xenofobilor pentru a răspunde şi ei la acuzaţiile vetriştilor.
Răspunde
1 -3
FERNANDO
26 feb 16:33
Pt. aramis
Te rog sa ne informezi si despre faptul, ca cei doi de ce au fost linsati, ce au facut impotriva populatiei locale?? Sper ca nu vrei sa spui, ca erau nevinovati, si se ocupau numai cu mancatul de ceapa cu mamaliga
Răspunde
0 -1
Aramis
27 feb 11:13
4 Cum? Exista justificare pentru asemenea orori? Vinovati sau nevinovati de ceva, asa se procedeaza? Cu asa salbaticie? Si, din pacate, suntmulte exemple in acest sens! Le putem comenta pe toate, cu subiect si predicat!

@ prea curios: fata, trebuie sa te tratezi... suferi! Vorbesti numai prostii pe care nici macar tu nu le crezi! Nu faci altceva decat sa poluezi spatiul public, politica practicata la nivel international de guvernul "prieten" care alimenteaza asemenea actiuni... Pacat!
5 0
Geraj
26 feb 13:13
III. În legătură cu aceasta, ca principii fundamentale la alcătuirea noului Stat Român, Adunarea Națională proclamă următoarele:
Deplină libertate națională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra și judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său și fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare și la guvernarea țării în proporție cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc.
Răspunde
4 0
prea curios
26 feb 12:06
Român mort la Bruxelles, după ce s-a electrocutat încercând să fure cabluri de cupru
Răspunde
1 -5
Sfantu' Ilie
26 feb 11:59
Primarul maghiar este necunoscator al legilor si autosuficient, cred ca poate fi cercetat atat pentru eventuale fapte de evaziune, cat si pentru fraude fiscale, cine stie de unde rasare iepurasul...
Răspunde
5 0
romani linsati de romani
26 feb 11:24
Mai adauga o lista si cu militistti-securistii linsati de romani in acele zile, ca sa fie poveste mai aproape de adevar.
Răspunde
0 -3
Aramis
26 feb 12:04
3 Din pacate asa este. Asta a fost finalitatea manipularii criminale a acelor vremuri.

Te rog doar sa vezi contextul la care face referire mesajul meu! Este un raspuns la obraznicia unei cu.r.ve (prea curios)!

Faptul ca romani au linsat romani este evident si binenteles ca multi dintre ei papa pensii generoase in ziua de azi. Adevaratii criminali nu au platit inca pentru ce s-a intamplat atunci. Doar noi platim...

Asa ca te rog sa vezi contextul mesajelor mele.

Multumesc!
5 -2
prea curios
26 feb 10:39
Român mort la Bruxelles, după ce s-a electrocutat încercând să fure cabluri de cupru
Răspunde
7 -4
Aramis
26 feb 10:30
Amice esti... vorba lui nea Iancu!!! Ce treaba are su.l.a cu prefectura?

In schimb, ce-ar fi sa respectam legea! Suntem in Romania, si singura limba oficiala este limba romana! Mi-am bagat si mi-am scos de multe ori prin Har-Cov si cand injuram, imediat se alterau inteligentii care... nem tudom romano... Deci?!? Nu se stie limba romana sau nu se vrea vorbita?!? Eu zic ca nu se vrea iar reaua vointa nu pleaca decat de la romanii de etnie maghiara! Atentie! Romanii... de etnie maghiara!

Eu zic sa iei lopata si sa pui umarul la munca! Cat de limba... RESPECTA LEGEA! Sa vezi ce bine este...

P.S. eu respect legea in Ungaria, desi era sa fiu jefuit de... politisti pe acolo!!!
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print