Fii la curent cu cele mai importante ştiri ale zilei
REALITATEA.NET pe Facebook REALITATEA.NET pe Twitter REALITATEA.NET pe Pinterest REALITATEA.NET pe RSS REALITATEA.NET pe Newsletter REALITATEA.NET pe Youtube
VIDEO

MINUNE A NATURII Peşteră cu cristale de un metru în Bihor VIDEO

O nouă atracţie turistică îi aşteaptă pe cei ce vor să descopere minunile subpământene ale naturii. În peştera Farcu, situată pe teritoriul administrativ al comunei Roşia din Bihor, cristale de un metru lungime sunt vedetele unui muzeu minier fără egal în ţară.

Peştera-minune din Bihor
Peştera-minune din Bihor
Minunile de la peştera Farcu
Minunile de la peştera Farcu

O sală subterană de concerte completează amenajările făcute pentru ca peştera să intre în circuitul turistic.

Minerul care a descoperit peştera Farcu, acum 25 de ani, a rămas uimit de peisajul fabulos din adâncuri. În toată ţara, speologii nu ştiu să mai existe ceva asemănător.

"Aceasta este o peşteră unică, pentru că este singura peşteră din ţară unde se găsesc acest tip de cristale", a declarat Tudor Rus, speolog, completat de colegul său, Viorel Lascu: "Acest sector este foarte important pentru cercetare, acest sector este intact şi poate fi studiat modul de formare a cristalelor, precum şi biodiversitatea din această zonă".

Peştera a fost descoperită în 1987, în timpul lucrărilor la o nouă galerie a Minei Farcu. Pentru includerea ei în circuitul turistic a fost nevoie de redeschiderea uneia dintre intrările mai vechi ale exploatării.

"Fondurile care s-au investit şi care se preconizează că se vor investi în perioada următoare plus lucrările care se efectuează în prezent se ridică la 100.000 de euro", a precizat Florin Binca, primarul localităţii Roşia.
Banii sunt din bugetul comunei, care va recupera suma din taxa de vizitare a complexului amenajat în peşteră. Acesta cuprinde o sală de concerte, muzeul minier al cristalelor şi o zonă de biorezervaţie.

Daca ti-a placut articolul, urmareste REALITATEA.NET pe FACEBOOK şi TWITTER!

COSMOPOLITAN | ECUISINE
Cosmopolitan.ro
Cum sa faci inele handmade (tutorial video)
STIRI | REALITATEA.NET
19 Septembrie, 14:06
ecuisine.ro
Paste spirale cu broccoli
STIRI | REALITATEA.NET
18 Septembrie, 17:25
ADEVARUL.RO
print
Upload fişiere:Trimite
CELE MAI NOI ŞTIRI
CELE MAI CITITE ŞTIRI 3h 24h 7z 30z
Joburi
CELE MAI COMENTATE ŞTIRI
REALITATEA.NET foloseste cookie-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigarii implică acceptarea lor. Află mai multe. X
Urmărește-ne

Urmărește REALITATEA.NET