PDL a decis BOICOTAREA REFERENDUMULUI: Alegătorii să NU meargă la vot

PDL a decis BOICOTAREA REFERENDUMULUI: Alegătorii să NU meargă la vot
PDL a decis BOICOTAREA REFERENDUMULUI: Alegătorii să NU meargă la vot

Colegiul Director al PDL a decis, marţi, să boicoteze referendumul privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu, urmând să-şi îndemne alegătorii să nu participe la vot.

Strategia PDL a fost conturată în ultimele zile, însă decizia formală a fost luată marţi. 

Printre argumentele democrat-liberalilor pentru îndemnul la neprezentarea la urne se numără riscul fraudării rezultatelor referendumului, ilegalitatea procedurii de suspendare din funcţie a lui Traian Băsescu, dar şi legitimarea acţiunilor USL de a "pune în pericol" statul de drept.

De altfel, vicepreşedintele PDL Sulfina Barbu declara încă de luni că PDL ar trebui să-şi mobilizeze electoratul şi susţinătorii să participe la referendum doar dacă democrat-liberalii au asigurări că este un referendum corect. "Dacă nu există garanţii că este un referendum corect, în care nu se fură, atunci trebuie să le spunem susţinătorilor noştri care este realitatea", a precizat Sulfina Barbu.

La rândul său, europarlamentarul PDL Cristian Preda spunea că PDL "nu poate ignora nemulţumirea populară a celor care spun că nu vor să participe la referendum". el a criticat şi decizia Guvernului de a prelungi programul referendumului şi de a dechide secţii de votare "în hoteluri şi restaurante. "Vă spun sincer că studiind îndeaproape istoria electorală a României de la 1831 încoace nu am avut niciodată vot până la 11 noaptea. Asta vă pot garanta. Şi respectiv nu am avut niciodată urne în hoteluri. Asta iarăşi vă pot asigura. Şi în restaurante. Deci nu s-a mai întâmplat din secolul 19 până astăzi ca vreun cetăţean român să voteze printre chelneri. Dacă acesta este felul în care se înţelege consultarea populară, regretăm, dar îi înţelegem pe cei nemulţumiţi care ne scriu că nu înţeleg de ce ar merge la referendum. Dar vom decide”, a declarat el.

Citeşte şi: Băsescu: Este posibil să cer PDL să BOICOTEZE referendumul. NU ştiu dacă mă duc la vot

Însuşi preşedintele suspendat Traian Băsescu şi-a schimbat poziţia în legătură cu acest subiect. Deşi iniţial, i-a îndemnat pe români să se prezinte la urne pe 29 iulie, luni el a recunoscut că există posibilitatea să ceară PDL să boicoteze referendumul.

Citeşte şi: CE RISCĂ PDL boicotând referendumul privind demiterea lui Traian Băsescu

Reacţia USL la boicotarea referendumului

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat, luni, că se aştepta ca Traian Băsescu şi PDL să "predice" boicotul referendumului, arătând că încercarea de a ţine acasă susţinătorii lui Băsescu va face ca numărul participanţilor la referendum să consituie "enigma şi cheia" acestei consultări."Văd că azi apare ceva ce s-ar putea să împrumute şi Traian Băsescu, care este şi mai jenant şi mai dăunător, anume tema unei presupuse fraude, care cumva să încerce să justifice (boicotarea referendumului - n.r.)", a spus Antonescu.

Citeşte mai multe despre subiectul suspendării şi demiterii preşedintelui Traian Băsescu în rubrica REFERENDUM de pe Realitatea.net.

Ministerul Administraţiei şi Internelor garantează în primul rând românilor, dar şi clasei politice, inclusiv lui Traian Băsescu, mai ales partenerilor internaţionali ai României, că referendumul din 29 iulie va fi organizat ca la carte, fără fraude permise vreunei tabere, a declarat, marţi, ministrul Administraţiei şi Internelor, Ioan Rus. El a subliniat că MAI "va rezista oricărei expertize post-referendum legate de corectitudinea procesului electoral". "MAI avertizează însă persoanele ce folosesc alegaţii în tentativa lor de decredibilizare a acestei instituţii că sunt obligate să probeze tot ce emit public, altfel riscă nu doar să se decredibilizeze personal, dar şi consecinţe ale rigorilor legilor româneşti", a spus Ioan Rus.

Articole recomandate
 

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?